isolatie door architect voorgesteld.. | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie door architect voorgesteld..

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kris-6
22/11/2005 - 10:51

Ik zou graag enkele reacties hebben op de door mijn architect voorgestelde isolatie.

Voor het hellend dak heb ik 16 cm Uniroll http://www.isover.be/cahier.asp?id=8 (Rd= 4.3). Omdat de zolder niet gebruikt wordt zou deze op de zoldervloer komen. Hieronder moeten we plastic leggen en de platen worden dmv tape aan elkaar vastgemaakt.

Voor het plat dak zou ik EUROTHANE Bi-3 van 8cm nemen http://www.recticelinsulation.com/BE/NL/Product/Eurothane+Bi3/ (Rd=2.16) Deze isolatie waarde is mijns inziens te min maar het voordeel is dat er reeds een bitumen laag opzit. Graag enkele alternatieven… Kan ik de eurothane laten wegvallen en 16 cm Uniroll in het vals plafond steken? Ik vermoed dat ik dan zou zondigen tegen het principe van het Warme Dak.

11 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-12
22/11/2005 - 11:38

Kris,

ivm met je zolder; zorg zeker dat de muurisolatie overloopt in je zolder isolatie; anders zit je met een mooie koudebrug.
Voor je platdak kan ik je alleen maar aanraden de isolatie dikte minstens te verdubbelen.
Dat warmte/koude dak moet je met je architect bespreken, maar je voorstel is zeker niet aan te raden.

Walter

afbeelding van bentheuwis
22/11/2005 - 14:06
ben

beste,

Isolatie in het verlaagd plafond is niet echt aan te raden. Hoe zit het dan trouwens met de aansluiting van de dakisolatie op de muurisolatie? Hoe ga je het dampscherm/-rem plaatsen?

Indien je de ruimte hebt zijn er alternatieven voor de PUR, bv. rotswol, tevens met een bitumentoplaag.

mvg

ben

afbeelding van kris-6
25/11/2005 - 19:04

Als je rotswol in het plat dak verwerkt, moet er dan ook een houten constructie worden voorzien, zodat je over het plat dak kan gaan? Houten balken waartussen de rotswol wordt geplaatst en hier bvb. osb platen.

mvg
kris

afbeelding van walter-12
25/11/2005 - 21:51

Kris,

neen, er zijn rotswolplaten met voldoende drukweerstand om gewoon als dakbedekking te dienen. Er zijn trouwens ook rotswolplaten voor vloerisolatie.
Kijk eens in de katalogi van de fabrikanten van rotswol; je zal ze wel vinden.

Walter

afbeelding van hido
26/11/2005 - 15:16

Er kan m.i. ook onder en bovenaan geïsoleerd worden op voorwaarde dat het dauwpunt boven het dampscherm blijft.
( glaserberekening zoals bij verbouwingen )

Eigenaardig ivm de warmdaktheorie blijft het volgende:
Hellende daken en metalen daken zijn meestal koude daken en daar werken ventilatie, dampdoorgang en dampscherm wel..
guidos

afbeelding van fbollens
26/11/2005 - 17:38

Harde isolatie zoals PUR kan bij zwaar regenweer voor lawaai binnenskamers zorgen zoal ik zelf ondervindt.Rotswol zal dus wel beter zijn, in alle opzichten.
mvg, Fons

afbeelding van thomaske
27/11/2005 - 10:24

Hi,

Dit kan misschien een gekke vraag zijn, maar waarom mag men onder een puntdak het verlaagde plafond niet isoleren ?
Is dit niet beter dan onder de nok te isoleren waardoor alle warmte van de onderliggende kamers naar de zolder verdwijnen ?

Thomaske

afbeelding van hido
27/11/2005 - 17:59

onder een hellend puntdak mag het horizontaal plafond wel geisoleerd worden om het verwarmingsvolume te verkleinen
Hierboven werd een verlaagd plafond bedoeld gelegen onmiddelijk onder een plat dak.
guidos

afbeelding van kris-6
28/11/2005 - 11:11

Bedankt voor alle nuttige info!

Eventjes op de site van Rockwool gekeken. Raden jullie Taurox D of Rhinox aan (prijs/kwaliteit). De dakafdichting zou met EPDM gebeuren met daarop ballast.
De maximale dikte hiervan is slechts 14cm (->Rd 3.25). Kan ik dan 2 platen op elkaar leggen?

kris

afbeelding van flesjespa-1
28/11/2005 - 12:28

vraagje bij dakisolatie:
de eigenlijke punt van het dak isoleer ik niet, wel de schuine wanden en ik het horizontale dak van mijn zolderkamer (is dit te volgen?) er blijft ahw een mini zoldertje over, boven een zolderkamer die geisoleerd zal zijn.

nu, ik heb geleerd en gelezen om de isolatie (rotswol in dit geval) steeds tegen het onderdak te duwen (vezelcementplaat in dit geval), zodat er geen ventilatie mogelijk is tussen isolatie en onderdak. uiteraard voorzie ik een dampscherm aan de warme kant van de isolatie.

Maar... het leggen van isolatie op mijn plafondje, zorgt er toch eigenlijk voor dt er een hele driehoek is (mijn "echte zolder") waarin de buitenlucht binnen kan (door spleten in het onderdak, eigen aan vezelcementplaten), dus eigenlijk creëer ik "ventilatie" tussen isolatie en onderdak, en dat mag toch net niet?

Wat doe ik fout? Want het wordt overal voorgeschreven dat je zo mag isoleren, ik bedoel je plafondje ipv de hele resterende dakdriehoek, maar dit staat in conflict met de regel "geen ruimte tussen isolatie en onderdak).

afbeelding van walter-12
28/11/2005 - 22:46

Jan,

ik zou je in ieder geval wel aanraden om ineens het hele dak te isoleren met dampscherm en al. Nadien kan je nog steeds wat extra isolatie op je plafond van de zolder leggen (hoe zorg je daar voor een dampscherm?)
Die spouw tss de isolatie en onderdak mag er niet zijn omwille van de condensatie die daar kan optreden. Daar er in de kleine ruimte nadien relatief weinig verluchting is, kan die moeilijk uitdrogen en wordt je constructie aangetast. Op je zoldertje met enkel je onderdak, zal je dit probleem niet zo hebben. Er zal dan wel voldoende ventilatie zijn. En anderzijds is daar niet zoveel constructie aanwezig die kan aangetast worden.

Trouwens wat bedoel je met schuine wanden? kan je dat schetsen?

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.