isolatie dakdoorvoering | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie dakdoorvoering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van rené-2
02/05/2006 - 15:57

Hallo,

In het verleden heb ik al eens een vraag gesteld, maar zal me toch even voorstellen, mijn naam is René Aleschus. Momenteel bouwen wij onze strobalenwoning te Koersel-Beringen.

In verband met koudebrug m.b.t. de dakdoorvoor, welke isolatie materialen kan ik het beste toepassen rondom de schouw, verluchting en eventuele andere doorvoeringen?

Ter info: het dak betreft de gordingen, daarop de OSB en EPDM (groendak). Tussen de gordingen komt celulose en onderkant dampscherm.

Mvg René

6 Reacties

Reacties

afbeelding van vinne
03/05/2006 - 08:09

Zit met hetzelfde probleem. Hoe veilig doorgangen maken door een goed geisoleerd en dampvrij plat dak. Leidingen van schouw - zonnecollector e.d. Zowel de isolatieschil als het dampscherm wordt dan ernstig doorbroken. Of zie ik dat verkeerd ?
Groeten,
Vinne

afbeelding van rené-2
03/05/2006 - 16:12

Dat zijn er 2, wie volgt of wie kan hier op antwoorden. Of is deze vraag al reeds eerder gesteld, dan moet ik eerst zoeken.

Omdat ik het hele dak voorzie van isofloc (celulose inblazen, 22cm) kan dit ook toepassen rond alle dakdoorvoeringen waarbij de celulose en damprem goed aansluiten op de isolatie van de doorvoering (buis)of moet ik hier b.v. minerale wol toepassen om een één of andere rede.

Mvg René

afbeelding van rené-2
03/05/2006 - 22:22

Omdat ik het hele dak voorzie van isofloc (celulose inblazen, 22cm) kan ik dit ook toepassen rond alle dakdoorvoeringen waarbij de celulose en damprem goed aansluiten op de isolatie van de doorvoering (buis)of moet ik hier b.v. minerale wol toepassen om een één of andere rede?

Mvg René

afbeelding van Hans Delannoye
04/05/2006 - 06:39

Er is geen echte oplossing bij mijn weten. Je gaat met metalen door je isolatie, je blijft dus met een koudebrug zitten. In het geval van een schouw is het nog erger, daar gaat ook de lucht nog bewegen en continu warmte naar buiten afgeven.
Het enige dat je kan doen is de betrokken leidingen zo ver mogelijk naar binnen isoleren, op die manier verklein je de koudebrug en kan ze verwaarloosbaar worden. Voor een schouw zou je dan nog een dichtsluitende klep moeten gebruiken die convectiestromen binnen het kanaal verhindert.

Hans

afbeelding van rené-2
05/05/2006 - 15:07

Hans,

Je antwoord heeft me dan toch geholpen met de keuze, het gaat er gewoon om tot hoe ver je wilt isoleren, betreft de dikte en lengte van de leiding.

De dichtsluitende klep, wordt deze geregeld toegepast in LEW/PH en kun je deze verkrijgen bij een installateur/
fabrikant?

Mvg René

afbeelding van Hans Delannoye
05/05/2006 - 15:15

Rene

Ik pas dat geregeld toe, wat de anderen doen, dat weet ik natuurlijk niet.
Je moet wel voorzichtig zijn met zulke kleppen, als je ze te snel sluit, loop je risoco's. Daarom is bv de klep sturen op schouwtemperatuur niet aanvaardbaar, hout kan uren nasmeulen met een heel lage t°.

Hans

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.