isolatie dak versus muur | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie dak versus muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van cindy-1
30/11/2006 - 12:46

Hallo!

Wij zijn een huis uit 1956 aan het verbouwen. Ik ben momenteel offertes aan het vragen voor de isolatie van het dak.
Ik heb ook al info gezocht ivm de isolatie van de spouwmuren, maar aangezien opspuiten meerdere problemen geeft ( ongezonde uitwasemingen, mogelijke koudebruggen, verzakking van het materiaal..)hebben we hier, voorlopig, van afgezien. Ik weet dat de voorgevel afbreken en er dan platen tussenzetten een optie is, maar mijn man ziet dit niet zitten :-)
Volgens een dakwerker is het totaal niet nuttig om het dak meer te isoleren dan het wettelijke minimum, omdat dan de muren kouder zullen zijn, en je daar condensatie op krijgt.
Ik wil dolgraag goed isoleren, maar wil ook geen problemen met vocht.
O ja, ik weet al dat verluchten zeer belangrijk is, en dat je zo vochtproblemen kan vermijden.
Maar de uitleg van de dakwerker klonk ergens wel logisch, maar in tegenspraak met het motto : "er bestaat geen overisolatie, enkel te weinig ventilatie"
Wat moet ik nu geloven?
Groetjes en alvast bedankt
Cindy

7 Reacties

Reacties

afbeelding van thomas bert-1
30/11/2006 - 21:29

cindy,

over de volgorde van te nemen maatregelen vind je hier iets:
zie aangehecht.

ik denk wel dat er een "optimale" dikte is waarboven meer isoleren niet zinvol is, omdat er toch zoveel door de ongeisoleerde muren naar buiten gaat.

succes ermee,
thomas

afbeelding van cindy-1
30/11/2006 - 19:45

oké!! Bedankt alvast voor de reacties!!
Klinkt inderdaad logisch allemaal, en ik denk dat meer dan het wettelijke minimum toch wel goed zal zijn. Op het forum heb ik nog gevonden dat dit vooral ook in de zomer een groot verschil kan maken, het nu is het op de niet geïsoleerde (maar wel als slaapkamers ingerischte) zolder in de zomer + 30°C en in de winter rond het vriespunt...
Een extra koelkast voor de feestdagen dus!;)

afbeelding van jef v
30/11/2006 - 17:33

"Er bestaat geen overisolatie, enkel te weinig ventilatie" klinkt veel logischer dan die uitleg eigelijk. 30cm dakisolatie gaat geen enkel verschil maken voor het vochtgedrag dan 12cm dakisolatie; je ongeïsoleerde muren zullen in beide gevallen kouder dan het dak zijn. En verluchting is idd de oplossing tegen condensatie binnen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/11/2006 - 14:37
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Mr de dakwerker wil misschien vooral zijn ding kunnen zoals hij het gewend is en was?

Als het hier gaat om een spouwmuur, zal de condens op de binnenkant van de buitenmuur aanslaan (koudste punt), wat dus geen probleem is, daar die buitenmuur altijd zeiknat wordt bij regen. Als er koudebruggen zijn (mortelresten, balken) zouden die ook al nu zonder dakisolatie ferm lastig moeten zijn.

afbeelding van dirk andelhofs
01/12/2006 - 11:15

Cindy,

Je kan je spouw op een milieuvriendelijk manier opvullen met SLS20 korrels.

Probleem is op dit moment dat (voor zover ik weet) nog niet veel mensen ervaring hebben met het inblazen van die korrels in een spouwmuur.

Wat je zeker wel al kan doen als je aan het dak gaat werken, is de spouw bovenaan dichtmaken, zodat als je later de spouw laat opvullen, de korrels er niet langs boven uitvliegen.

Voor de dakisolatie zou ik zeggen 20cm is goed, 30cm is beter.

dirk

afbeelding van cindy-1
01/12/2006 - 10:10

Bedankt!
Misschien krijg ik ooit mijn man zover om de spouw te isoleren..
Of vind ik een techniek die milieu-en mensvriendelijk is, en een aannemer die kan nagaan of de spouw wel goed genoeg is voor opvulling. En of het raamwerk geen koudebrug zal vormen...
Dus met dat in het achterhoofd is een dikkere isolatie misshien wel nuttig, zodat we binnen een paar jaar niet opnieuw kunnen beginnen....
Groetjes!

afbeelding van cindy-1
01/12/2006 - 16:17

goede tips!
Bedankt!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.