isolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van peter-87
24/11/2006 - 13:04

Bestaat er een vergelijkende studie tussen rotswol isolatie en papiervlokken ?

Peter

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/11/2006 - 19:54
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Niet dat ik weet.
Maar je kan ze misschien voor jezelf maken.

mileuadvieswinkel is een leuke start, waarin elk materiaal besproken wordt.

Mijn hints:

Rotswol is goedkoper,beter vochtbestendig en gemakkelijk zelf te plaatsen.

Cellulose is ecologischer (minder productie-energie), gemakkelijker in speciale gevallen (in te blazen in holtes) en heeft een grotere massa, waardoor het trager opwarmt in de zomerhitte.

Ik zou algemeen voor rotswol gaan in aanpassing van traditionele constructies, en voor cellulose bij nieuwbouw, tenzij je geblazen cellulose kiest in een moeilijk renovatiegeval.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
25/11/2006 - 15:27

ook belangrijk :
- cellulose is vochtbufferend, minerale wol niet .
- ingeblazen cellulose is goedkoper vanaf ietwat grotere isolatiediktes
- cellulose bevat toeslagstoffen die je kepers beschermen tegen insecten en schimmel, en als brandvertrager . is niet zo bij minerale wol .

overigens is het beter om te spreken over een "isolatie-systeem" : dat bestaat ALTIJD uit isolatie + luchtdichting aan de binnenzijde + winddichting aan de buitenzijde .
indien je kiest voor een volledig diffusie-open systeem (verstandig !) kies je best voor ALLE componenten : diffusie-open isolerende houtvezelplaat als onderdak , vochtbufferend isolatiemateriaal, vocht-gestuurde damprem aan de binnenkant .
in renovatiesituaties moet je soms iets minder kieskeurig zijn kwa onderdak, maar zijn de vele voordelen van cellulose (vooral bijkomende bescherming tegen insecten en schimmels ) absoluut op hun plaats !

ik vermoed dat steven eerder bedoelt dat cellulose inblazen niet geschikt is voor doe-het zelvers ?

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
25/11/2006 - 15:48

ook nog een leuke : vanf 20 cm biedt cellulose een merkelijk (en meetbaar) beter confort wat betreft doorslag van zomerhitte .

maar : opgelet voor veluxen, die zijn bovendien meestal van de archi-slechte serie van velux . letterlijk haast niemand plaatst de beter isolerende veluxen , en dan nog moet je ze voorzien van zonwering .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van GeertBellens
25/11/2006 - 17:18

"ook nog een leuke : vanf 20 cm biedt cellulose een merkelijk (en meetbaar) beter confort wat betreft doorslag van zomerhitte ."

Alleen vanaf 20 cm ?

En wat bedoel je met meetbaar ?

Geert

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.