Intello Plus in dampopen opbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

Intello Plus in dampopen opbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nvercammen
11/03/2016 - 23:30

Hallo,

voor onze muren zitten wij met een dampopen opbouw van buiten naar binnen:

  • gevelsteen
  • kingspan K8
  • agepan
  • minerale wol
  • dampscherm
  • technische spouw met minerale wol
  • fermacell platen

Nu wordt er mij verteld dat in deze opbouw het voor de muren geen meerwaarde heeft om voor een Intello Plus damprem te kiezen en dat het beter zou zijn om voor een volledig dicht dampscherm te kiezen. 

Klopt dit?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van charel
12/03/2016 - 15:50

Altijd een beetje moeilijk die opbouw.

Het principe zou moeten zijn van weinig dampopen naar meer dampopen. Dampdicht bestaat nauwelijks, ook een klassiek dampscherm is min of meer dampopen.

Ik weet niet hoe dampopen die kigspan K8 is, niet zo geweldig vermoed ik.

Daarom meen ik dat je waarschijnlijk beter een gewoon en zo goed mogelijk sluitend dampscherm kunt nemen.

opbouw dampopener naar buiten toe is er niet... ik zou die lagen K8 en minerale wol omwisselen. Maar ja, je geeft geen diktes aan, dus of dat er echt toe doet weet ik niet hee (bij dunne laag minerale wol zal het minder spelen).

Een K8 is toch dampopener dan een Intello in de winter.... Daarom zou ik de Intello  kiezen, omdat die 's winters dampdicht is en 's zomers dampopen wanneer je volop ventileert en verlucht, kan je vocht dan enigszins uit je muur langs de binnenzijde. 

Zeker niet zonder dampscherm werken, en dan liefst een intelligent, een variabel, zoals de Intello en de Intello plus. Als je een totaal dicht scherm kiest (bouwplastiek), is de enige richting voor je vocht via buitenzijde, en Resolhardschuim waaruit K8 samengeseld is is niet bepaald zeer dampopen te noemen.... (het is niettemin niet totaal dicht zoals bouwplastiek dat is bij benadering)

afbeelding van nvercammen
13/03/2016 - 20:12

Bedankt voor jullie antwoorden.

De diktes van de isolatielagen voor de duidelijkheid

kingspan K8 = 6.3cm

minerale wol = 20cm

minerale wol in technische spouw = 4cm

Men vertelt ons dat het voor de muren beter is te kiezen voor een 'volledig' dicht scherm te kiezen omdat er geen opwarming van de muur zou zijn in deze opbouw en het vocht dus niet zou uitdampen in de zomer langs de binnenzijde. Verder argumenteert men dat er zodanig droog gebouwd wordt dat een intelligente damprem niet nodig is. Met mijn vraag wou ik even afchecken wat hiervan klopt en welke keuze we best maken. Op de kostprijs heeft het geen invloed.

afbeelding van Roel P.
14/03/2016 - 14:35

Beste nvercammen,

onze opbouw kan je terugvinden bij de woningen die hun deur openstellen in oktober/november (dacht Koersel3582/1) of op de site van het passiefhuisplatform (nulenergiewoning Koersel).

Zolang je meer dampopen werkt van binnen naar buiten toe is er geen enkel gevaar voor je isolatie.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.