Installateur PV systemen | Ecobouwers.be

U bent hier

Installateur PV systemen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van michel-25
11/08/2007 - 17:06

Hoi,
Ik geloof ook sterk in het belang van energiebesparing en heb een installatie laten plaatsen door de firma AC processing uit Zulte. Zij gaven mij volledig advies (ik ken niet zoveel van elektriciteit) en hanteerden scherpe prijzen ten opzichte van andere installateurs die ik had gecontacteerd (duurste offerte ging tot E 11500!!).

Ik had een schuin, zuidelijk gericht dak van 45° helling ter beschikking en heb een installatie van 1020 W laten plaatsen, onmiddellijk uitbreidbaar naar 2040 kW. Echt degelijk materiaal, panelen zijn monokristallijn, dus tot 15% efficiënter dan normale polykristallijne panelen voor dezelfde oppervlakte.

Benodigde oppervlakte was 7,7 m^2 voor mijn 1 kW. Alles (inverter, montagemateriaal, kabels en 6 panelen van 170 W, zonder plaatsing) inbegrepen betaalde ik E 9000 btw 21% incl. ofwel tegen 9 €/Wp btw incl. Plaatsing geschiedde in minder dan vier uur met twee technici.

Na aftrek van alle subsidies heb ik de boel binnen de 7 jaar al afbetaald aan groene-stroom en besparingen op mijn stroomverbruik! Echt ongelofelijk, en het milieu vaart er nog wel bij ook!

Laat de zon nu maar volop schijnen, dan is alles nog vlugger afbetaald!
Groetjes, Michel.

(T: +32/9/388 58 89)

22 Reacties

Reacties

afbeelding van pol-3
11/08/2007 - 17:32
pol

denk wel een foutje over uw rendement monokristalijne panelen

zijn wel niet 15 procent beter he dan poly!

voor de rest heb je gelijk dus kopen maar !

afbeelding van michel-25
11/08/2007 - 18:00

Pol,
Ik las dat monokristallijne panelen 14,1% effinciënt zijn, terwijl poly's slechts 12% efficiëntie bieden. Dat is per geïnstalleerde m^2 toch al gauw 15% meer vermogen, niet?
Bedankt voor je opmerking!
Michel.

afbeelding van pol-3
11/08/2007 - 20:53
pol

heb zelf multi kristalijne panelen photovoltech 170 w

rendement 15.1%

dus denk niet zoveel verschil met mono die tot 16% hebben

afbeelding van michel-25
11/08/2007 - 22:13

Pol,
Bedankt voor je bericht.
Vaak wordt de efficiëntie per wafer aangegeven en voor mono's kan dit inderdaad tot 16% gaan. Die van mij zijn ook 15,1% per individuele wafer, maar gezien deze in een paneel geschakeerd worden en er ook verliezen zijn in de verbindingslijnen reduceert de efficiëntie op paneelbasis tot 14,1%. Dat heb ik mij tenminste laten vertellen.
Groeten, Michel.

afbeelding van rik-3
12/08/2007 - 07:48
rik

Michel,

Volgens uw vermelde oppervlakte (7,7m2) en het vermogen 6*170Wp kom ik bij U aan 132 Wp/m2. Dwz een rendement van 13.2% (onder standaard testomstandigheden met 1000 W lichtinstraling per vierkante meter)

Bijvoorbeeld: een polykristallijn photovoltech paneel van 200Wp heeft een oppervlakte van 1.483m2 --> 135 Wp/m2 --> rendement 13.5%

Heb ook het volgende gevonden om internet:

Voor de fabricage van monokristallijne siliciumcellen wordt zeer zuiver halfgeleidermateriaal gebruikt: uit een siliciumsmelt worden staven getrokken die uit één groot kristal (een monokristal) bestaan. Deze worden aansluitend in dunne schijven gezaagd. Deze productiewijze garandeert relatief hoge celrendementen, maar zegt nog niets over de efficiëntie van een paneel. Monokristallijn materiaal kwam oorspronkelijk uitsluitend uit de chipsproductie.

De vervaardiging van polykristallijne cellen is voordeliger. Daarbij wordt vloeibaar silicium in blokken gegoten, die daarna in schijven gezaagd worden. Bij de stolling van het materiaal vormen zich kristalstructuren van verschillende grootte, waarbij aan de grensvlakken defecten optreden. Door deze kristaldefecten is het rendement van de zonnecel lager. Maar anders dan bij monokristallijn materiaal kunnen van polykristallen rechthoekige zonnecellen gemaakt worden. Dit geeft een betere benutting van het paneeloppervlak en zo wordt het rendementsverlies vaak weer goedgemaakt.

Nog een vraag ivm de prijs. Die 9€/Wp zonder installatie is dit een recente prijs?? Ik vind die wel aan de hoge kant.

Groeten,

Rik

afbeelding van Jan De Gols
12/08/2007 - 09:48

da's id. 7,4 €/wp excl. BTW, daar waar ik in februari 2007 11 offertes ontving voor een 2 kwp systeem, waar de prijzen varieerden tussen 6,09 en 6,91 (de allerduurste van de 11), dus zou ik mij behoorlijk opgelicht voelen (tenzij 't een offerte betreft van begin 2006 of zo).

afbeelding van piggy
16/08/2007 - 08:51

Beste,

zelf overweeg ik om volgend jaar een zonneboiler en/of pv panelen te plaatsen.
Nu heb ik dit jaar reeds de centrale verwarming aangepakt (condensatieketel, nieuwe, overgedimensioneerde radiatoren, ...) en heb ik al de geïsoleerde dubbele buis met temperatuurskabel geplaatst van in de stookplaats tot net onder de pannen. Zodoende heb ik niet opnieuw breekwerk.

Nu zou ik volgend jaar waarschijnlijk eerst pv-doen, om in 2009 voor de boiler met ww panelen te gaan.

Mijn vraag nu: mag ik de factuur van deze speciale buis in mijn belastingsaangifte opnemen? Want in feite is er geen systeem, enkel die buis?
En als ik volgend jaar pv plaats, maar om fiscale redenen dit jaar reeds de omvormer koop, mag ik die dan inbrengen (zelfde redenering: er is nog geen systeem).

Alvast bedankt voor de verduidelijking!

MVG, Piggy

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/08/2007 - 12:29
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Een belangrijk verschil tussen autonome en net-gekoppelde systemen is dat bij "stroomuitval in de wijk" de zonnepanelen van de net-gekoppelde toepassingen automatisch stoppen met stroomproductie! Autonome systemen hebben maling aan het openbare elektriciteitsnet en gaan gewoon door met stroom leveren, ook als het openbare net door storing plat ligt. Californiërs met net-gekoppelde systemen hebben net zoveel te lijden van rolling blackouts als hun buren zonder zonnestroompanelen! Alleen de bezitters van autonome systemen lachen in dat geval in hun vuistje

Klopt dit!!!! Kunnen we het systeem zodanig maken dat we kunnen omschakelen naar autonome panelen wanneer dit gewenst is.

afbeelding van stefan-14
16/08/2007 - 15:39

volgens mij kan je zonder elektriciteit de energie opgeslagen in de batterijen ook niet gebruiken want de inverter om 230 V te maken heeft ook een voeding nodig

ik geloof wel dat je beide systemen (netkoppeling - autonoom) kan combineren.

MVG
stefan

afbeelding van pol-3
16/08/2007 - 16:10
pol

als je batterijen oplaad dan daalt je rendement van je systeem

dus wordt dit enkel gedaan voor vakantiehuisjes enz
maar niet voor gewone woning

zelf op 10 jaar tijd maar 1 dag panne gehad!

dus zo een systeem voorzien voor die ene keer is zinloos

afbeelding van hendrik de corte
17/08/2007 - 14:37

Piggy

Interessante case i.v.m. belastingkorting.
Voor we een poging tot antwoord wagen eerst een vraag:
Is die "speciale buis" geplaatst door de aannemer die ook de zonneboiler zal plaatsen?

groeten
rik

afbeelding van lucvt
17/08/2007 - 16:33

Piggy

1. als je de buis zelf plaatste, kan je nooit een belastingsvermindering bekomen.

2. Als je ze liet plaatsen door een erkende aannemer dan vraag je hem dat hij op de factuur een verklaring plaatst:

"Verklaring met toepassing van artikel 63 -11 van het KB/WIB92 betreffende de uitgevoerde werken die zijn bedoeld in artikel 145 -24 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992"

Ik, ondergetekende ........... bevestig dat:
(hier de tekst vermeld bij de technische voorwaarden hernemen)

(datum) (naam) (handtekening)"

Hetzelfde principe geldt voor personen die met een voorschotfactuur werken. De panelen zijn nog niet geplaatst en toch mag de voorschotfactuur met betalingsbewijs van 2007 al ingebracht worden op de belastingsbrief van 2008.

Je zou bij wijze van spreken je raamkaders kunnen vervangen om pas het jaar nadien superisolerend glas steken.

Zelfs al zijn er meerdere aannemers voor het geheel van de werken, dan nog zou dit fiscaal geen belemmering mogen zijn. Nu zal de aannemer van de buis misschien wel argwanig zijn, als hij de plaatsing van de zonnepanelen niet mag vervolledigen. Je kan hem dan moeilijk verplichten om de verklaring te ondertekenen.

Stel dat je de plaatsing van de panelen uitstelt tot eind 2008 en dat de aannemer van de buis pas dan de verklaring wenst te tekenen. Dien dan voor aanslagjaar 2008 een correctie of bezwaar (na ontvangst aanslagbiljet) in (liefst aangetekend).

Als je het materiaal (de panelen) zelf koopt, maar de plaatsing laat doen door een erkende aannemer, dan mag je enkel de kosten van de plaatsing opnemen in je belastingsbrief.

MVG

afbeelding van hendrik de corte
17/08/2007 - 16:43

Luc is me dus voor en uit zijn antwoord begrijp ik dat mijn vorige vraag niet relevant zou zijn.

Ik snap alleen niet, Luc, dat een aannemer een geldige verklaring kan tekenen over iets wat nog niet gebeurd is? (hij verklaart dat iets uitgevoerd is volgens de technische normen maar dat is het per definitie niet want het moet nog gebeuren)
Maar als de fiscus daar geen probleem mee heeft, zoveel te beter voor Piggy.

groeten
rik

afbeelding van lucvt
17/08/2007 - 16:58

Rik

Fisconet zegt letterlijk:
"De belastingvermindering wordt verleend voor de uitgaven (gefactureerde bedragen, btw inbegrepen) die effectief door de belastingplichtige zijn betaald tijdens het belastbaar tijdperk en dit onafhankelijk van het ogenblik van de uitvoering van de werken."

De laatste zin is dus belangrijk voor deze vraag.
Maar ik heb toch iets vergeten te vermelden! Als je het werk opsplitst, dan moet je wel de verdeling ervan mededelen aan de fiscus. Als je die bijlage kopieert en aan de aangever bezorgt, dan zal hij zich kunnen indekken.
Ik som eventjes de wettekst op (de technische voorwaarden laat ik achterwege):

"2. Administratieve voorwaarden
1. De aannemer moet geregistreerd zijn.
2. De factuur (of een bijlage) uitgereikt door de aannemer moet:
· de woning vermelden waar de werken werden uitgevoerd (adres);
· eventueel de verdeling van de kosten van de werken volgens hun aard opgeven;
·de volgende formulering bevatten:..." (zie de verklaring in mijn vorig antwoord)

Hopelijk stelt dit jullie gerust.

MVG

afbeelding van lucvt
17/08/2007 - 17:01

Ik bedoelde de laatste zinsnede ipv zin.

afbeelding van hendrik de corte
17/08/2007 - 17:09

Luc

Dat is allemaal goed nieuws!
Toch nog een vraagje: de vermelding van opgesplitste werken is inderdaad werkbaar bij ... opgesplitste werken die uitgevoerd zijn.
Maar hoe zit dat bij voorschotfacturen? Dan verklaart de aannemer dat hij iets heeft uitgevoerd dat er nog niet is?

groeten
rik

afbeelding van piggy
17/08/2007 - 17:21

Beste Rik, Lucvt,

die buis is idd geplaatst door de aannemer die onze CV geïnstalleerd heeft, en dit is een geregistreerd aannemer.

Als ik het dus goed begrijp, moet ik deze om een bijlage vragen bij deze factuur, verklarende dat die buis geplaatst werd door hem, volgens de regels van de kunst en goed vakmanschap, met het oog op het realiseren van een zonneboilerinstallatie in de (nabije) toekomst.

Aan de fiscus dien ik dan mede te delen dat die buis reeds geplaatst werd in afwachting van de volledige installatie (een jaar) later.

Best vraag ik dan aan de aannemer om eind 2008 te komen plaatsen, en pas te (mogen) betalen in 2009, daar ik in 2008 PV panelen zou plaatsen voor ong. 9000 euro, en dan reeds aan 3380 euro max aftrek zit.

Op zich kan de fiscus mij dan niet verwijten dat ik geen woord hou, want het werd nog in 2008 geplaatst.

Zodoende voor aftrek: dit jaar ons superisolerend glas en vervanging cv ketel (+ speciale buis), volgend jaar pv (gans systeem) en het jaar daarop zonneboiler. Op die manier kan ik dus 3 jaar lang de maximale aftrek genieten en worden onze uitgaven (want dat zijn er genoeg als je aan het verbouwen bent) gespreid.
Indien ik hier ergens de bal missla, dan hoor ik het graag.

Voor de volledigheid nog eens de isolatie van het huis vermelden:

dak 34cm
muren 6cm
vloer gelijkvloers niets (lag er al en hebben we niet uitgebroken)
vloer verdiep 8cm
verwarmde opp. gelijkvloers: 110m²
verwarmde opp. verdiep: 135m²
inwoners: 2 volwassenen en 1 baby

MVG, Piggy

afbeelding van hendrik de corte
17/08/2007 - 17:39

Piggy

Er staat nergens dat je de zonneboiler per sé het jaar na het plaatsen van de buis moet uitvoeren.
Kan m.i. even goed na 2 jaar. (Maar toch. Hoe langer je wacht, hoe meer kans natuurlijk dat onze overheid tussentijds de spelregels verandert).

De belangrijkste les is wel: het is altijd de datum van betaling die bepaalt in welk jaar je de uitgave kunt aftrekken van de belastingen. Veel mensen schijnen dit vreemd te vinden maar het is een algemeen fiscaal principe.
Hetzelfde principe geldt bijvoorbeeld ook voor de betaling van een treinabonnement in december voor het volgende jaar (in het kader van de fiscale aftrek van woon-werkverkeer).

Je bent aan het verbouwen.
Gaat het over een woning van (bij het indienen van de premie-aanvraag) minstens 25 jaar? Als je aan de niet zo strenge inkomensvoorwaarden voldoet komen de werken die jij opsomt ook in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie (behalve pv).
Je mag de facturen 3 jaar opsparen. Als je het dus uitkient is de renovatiepremie combineerbaar met een jaarlijkse belastingkorting over meerdere jaren. Het is maar dat je er aan denkt!

groeten
rik

afbeelding van hendrik de corte
17/08/2007 - 17:47

Piggy

Je conclusie is niet helemaal juist. Als je goed leest wat Luc schrijft staat er dat je aannemer van de cv zal moeten verklaren dat hij een zonneboiler geplaatst heeft die beantwoordt aan de technische normen. Dat is precies het vreemde.
Hij kan best gebruik maken van het model van bijlage bij de factuur dat je onder meer op www.energiesparen.be vindt.
Jij moet aan de fiscus de opspliting van de werken meedelen.

groeten
rik

afbeelding van piggy
17/08/2007 - 17:58

Rik,

het formulier voor het aanvragen van de renovatiepremie ligt klaar en ben ik aan het vervolledigen, maar heb nog niet alles. En zoals je zegt, ze zijn cumuleerbaar, enkel de pv niet.

Daarom ook dat ik aan het kijken ben van wat kan en wat niet, ... om niets te mislopen waar wij recht op hebben.

Alvast bedankt voor de tips,

MVG, Piggy

afbeelding van hendrik de corte
17/08/2007 - 20:52

Piggy

Tenzij je binnenkort facturen hebt die 3 maal verjaard zijn, is er geen haast voor het aanvragen van de premie. Je hebt nog werken voor de boeg. Hoe meer facturen, hoe meer premie.
Je kunt de Vlaamse renovatiepremie maar één keer om de tien jaar aanvragen.

groeten
rik

afbeelding van hendrik de corte
18/08/2007 - 06:29

Oef, nog op tijd om mezelf te corrigeren.
De Vlaamse renovatiepremie is nieuw dit jaar. Je kunt facturen inbrengen gedateerd vanaf 1 januari 2006. Je kunt dus beter nu nog werken uitvoeren en pas later de premie aanvragen (voor de oudste factuur die dateert vanaf 1 januari 2006 drie jaar oud wordt).

groeten
rik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.