inox rookkanaal - waterinsijpeling - siliconen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

(zie achteraan fotolinks)

Recent heeft een dakwerker uit de regio Aarschot mijn oude schoorsteen afgebroken en een inox rookkanaal geïnstalleerd. De schoorsteen wordt gebruikt tijdens de winter om af en toe de rook af te voeren van de open haard. Het probleem is dat er bij de minste regenbui water langs de buitenkant in de zolder insijpelt. Ook bij de minste wind voel ik duidelijk wind langs de buis op zolder.

De dakwerker zegt dat het kanaal perfect is geïnstalleerd en spreekt om te dichten met (speciale) siliconen. Dit vertrouw ik toch niet. Mijn gezond verstand zegt dat siliconen geen probleem kunnen oplossen. En mogen siliconen worden gebruikt bij een degelijke hitte? Volgens mij is er iets fout met de montage. Deze schoorsteen en de installatie heeft toch een dikke 1000€ gekost dus ik vermoed dat het voor die prijs wel waterdicht/tochtvij mag zijn. Is dit zo?

De dakwerker spreekt om de schouw op zolder in te kisten met gyproc want daarom heeft hij geen isolatie aangebracht, zie verder in de fotoreeks. Ik zou liever hebben dat de buis bloot blijft en de overgang tussen dak en zolder af te werken met steenwol of rotswol. Zeker dat er dus kans is dat vroeg of laat terug water zal insijpelen. De bedoeling is ook dat er gyproc wordt geplaatst tegen de dakwand om de isolatie te verstoppen. Dus graag jullie mening.

Hoe wordt een dergelijke schouw afgewerkt?

Enkele foto’s

De schouw: (link verwijderd door admin, werkte niet meer)

De schouw in detail genomen langs het dakvenster: zou het kunnen dat de bovenste afdekkap te schuin werd gemonteerd? Zoals je ziet net tussen de twee schouwsecties zit de mantel links een dikke centimeter hoger dan rechts (link verwijderd door admin, werkte niet meer)

Het rookkanaal op zolder onder het dak. Hoe dicht mag de PUR plaat worden geplaatst? En hoe dicht mag je komen met de Gyproc? Zoals je ziet aan de rechterkant is er nog ruimte om met de PUR naar de schouw te komen. (link verwijderd door admin, werkte niet meer)

Dit is een foto genomen op zolder tegen de buis naar boven. Een beetje donker. Zoals je ziet zijn er luchtspleten. Normaal? (link verwijderd door admin, werkte niet meer)

Zaterdag heeft het even fijn geregend gedurende een kwartier en dit kwam binnen (link verwijderd door admin, werkte niet meer)

(link verwijderd door admin, werkte niet meer)

Alvast bedankt voor de reacties.

Reacties

Een goed geplaatste schoorsteen behoeft zelden of geen afdichtings producten. Lekken mag ze zeker niet dit is de verantwoordelijkheid van de plaatser. Van waar komt de lek? Via de dubbelewand van het kanaal of via de doorvoer van het dak. dit moet eerst worden vast gesteld, en dan de gepaste maatregel nemen.

Op de foto is ook te zien dat het onderdak met de schoorsteen niet met een manchet of tape is afgedicht (dit bestaat nochtans in de handel), ook is het te zien dat de pir isolatie plaaten niet lucht dicht zijn geplaatst. Dit is zonde want U verliest enorm veel warmte door de ongecontroleerde ventilatie. raadpleeg u hier voor op de vele yuotube filmpjes van de isolatie merken. zoek luchtdicht isoleren.

PS. een hout kachel heeft ook een groot energie verlies om dat de schoorsteen constant in onderdruk is en een kachel zelden goed sluit. bijkomend zeerveel fijnstof uitstoot. Als ze dan brand heeft ze zuurstof nodig wetelijk moet een kachel type B  (dwz. een toestel dat lucht uit de omgeven ruimte gebruikt) een Niet afsluitbaar verluchtings rooster naar buiten hebben Bij -5 graden buiten ??? als ze zonder deze rooster brand scheelt er weldegelijk iets met uw luchtdichtheid van uw huis.

 

Guido,

Alvast bedankt voor de reactie.

Ik ben 99% zeker dat het water langs de doorvoer komt. Op de bewuste zaterdag was er zeer fijne regen die het dak nauwelijks nat maakte. De regen kwam al binnen na enkele minuten.Ik zal de plaatser aanspreken om de correctie uit te voeren.

Ik zag op één tekening dat er ook best steenwol in die driehoekige kap (op het dak) moet zitten, klopt dit?

De manchet: ik vermoedde al dat er iets ontbrak. Ik zocht naar info op google (inox rookkanaal manchet) maar vond niets concreet. Enig idee waar ik een afbeelding kan zien om te weten hoe het er uit ziet. Moet dit van boven (het dak) of onder (langs de zolder) worden gemonteerd? Enig idee wat zoiets ongeveer kost?

isolatie: inderdaad, ik vermoedde ook dat het een beetje te vlug was gedaan door de installateur. Bedankt voor de tip om even youtube er bij te nemen. Ik zal zelf de platen luchtdicht maken met een alu-tape.

Over de houtkachel. Ongeveer 5 jaar geleden werd de inbouwkachel geïnstalleerd door een firma uit Hulshout. Er werd gebruik gemaakt van het bestaande uit bakstenen gemaaktekanaal. Zoals je een beetje kan zien op de foto zijn er drie kanalen waarvan twee nu ongebruikt.

Er is geen verluchtingsrooster. Bij -5 brand ze even goed als +5°C. Inderdaad, mijn huis is niet 100% luchtdicht: hoofdzakelijk gaatjes langs de rolluikkasten.

De afbraak van de bakstenen schoorsteen en vervanging door het inow rookkanaal was nodig omdat de schoorsteen in een niet zo goede staat meer was.

Op je tweede foto zie een "spanband", net boven de kap. Deze moet normaal gezien de kap (stormkraag genoemd) voldoende op de buis klemmen om zo te voorkomen dat er water binnen kan sijpelen. Standaard wordt hier normaal wel iets van afdichting voorzien, meestal in de vorm van een kit... Gezien je op je andere foto inderdaad duidelijk merkt dat deze kit niet aanwezig is, is dit volgens mij niet correct geplaatst.

op volgende tweel inks kan je duiidelijk zien dat dergelijke kit wel degelijk voorzien moet worden (is wel voor platte daken, maar principe daar is hetzelfde):

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=tv-nit&pag=2…

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=tv-nit&pag=2…

Ik zou hem dus vragen om dit te corrigeren.

zie ook: http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&… , figuur 10.

 

Gr, Toon

Bedankt Toon om de nodige informatie te verlenen.

Ik heb geleerd dat de stormkraag bovenaan best met een UV bestendige rups kit wordt afgewerkt. Ik vind geen precieze referentie van een rups kit. "rups kit rookkanaal" levert niets concreet op bij Google. Ken je toevallig een merk en een referentie zodat ik daar naar kan refereren?

Op de tekening zie ik dat de buis op een tussenverdieping wordt geïsoleerd met steenwol onbrandbaar A1. Mag dit ook worden gebruikt net onder het onderdak om reeds deze koudebrug teniet te doen?  

Beste,

ik zou zoeken naar een uv en hittebestendige kit. Het woord rups en rookkanaal zou ik weglaten. Zo kom ik uit bij een hittebestendige kit van bison...

mvg, Toon

Hallo,

 

Mijn plafond bestaat uit gyproc. Het rookkanaal is enkelwandig tot aan het plafond. hoe kan ik dit isolenen.

 

bedankt voor de reactie

 

Kris-21