Hulp gevraagd bij ventilatie unit kiezen Vallox, Storkair,Komfovent, Danthrem,... | Ecobouwers.be

U bent hier

Hulp gevraagd bij ventilatie unit kiezen Vallox, Storkair,Komfovent, Danthrem,...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van BDV
08/08/2013 - 21:56
BDV

Hallo iedereen,

We hebben momenteel 4 voorstellen gekregen van 2 verkopers van ventilatie. Ik heb reeds een lijstje gemaakt van elke ketel maar vindt het bijzonder moeilijk om te vergelijken. Hopelijk is er hier iemand die ons wat wijzer kan maken en/of ervaring heeft met één van onderstaande systemen:

UNIT 1: STORKAIR D350
- 1650€ Excl.
- Bediening met 3-standenschakelaar
- max. debiet: 350

UNIT 2: VALLOX 150 SC
- 2650€ excl. BTW
- schakelaar 4 standen
- max. debiet: 480m2
- Gewicht: 102 kg

UNIT 3: KOMFOVENT REGO 500
- 3000€ Excl. BTW
- Max. debiet 700m2
- Gewicht: 92kg
- MET WARMTEWIEL ( schijnt voor- en nadelen te hebben )

UNIT 4: DANTHREM HCH5
- 2840€ Excl. BTW
- Max Debiet: 520
- gewicht: 52 kg

Dan wat de kanalen betreft hebben we een offerte gekregen voor Flaktwoods. Zou een gekend merk zijn uit Finland maar ik vind er hier niets van terug. Hebben een luchtdichtheidsklasse D. Type Galva safe.

De installatie wordt door de verkopers uitgerekend en door ons geplaatst.

Ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips!

14 Reacties

Reacties

afbeelding van waltervaes
10/08/2013 - 08:52

Welk max. debiet heb je nodig in huis.

Als je  maar 350 nodig heb, ga dan voor de storck.

Wij hebben hetzelfde model al 3 jaar hangen, ook omdat die prijs/kwaliteit goed was.

Filters zijn wel niet goedkoop.

De filters koop ik online per 2X5 filters, zodat ze nog wat betaalbaar zijn. Na 6 a 8 maanden vervangen we de filter.

afbeelding van BDV
10/08/2013 - 09:38
BDV

Bedankt voor de aanrading. Dit type zou inderdaad financieel bijzonder gunstig zijn. We hebben 288 nodig volgens de berekeningen dus qua debiet zou dat geen probleem mogen zijn. Hoe zit het qua geluid bij jou?  Geen last van in de kamers.

afbeelding van waltervaes
10/08/2013 - 12:52

Het geluid ga je vooral met de geluidsdempers moeten dempen.

Bij ons staat de BV altijd op 1, dan hoor je het nauwlijks. Op stand 3 hoor je het wel, maar stand 3 gebruiken we maar enkele keren per jaar voor een zeer beperkte tijd..

afbeelding van Ingir
10/08/2013 - 14:20

Kijk eens bij www.ventishop.eu ...

 

De Comfo D350 verkopen ze daar voor € 1.176 exclusief BTW (1.422,96 INCL).

afbeelding van brother paul
10/08/2013 - 23:12

Ventilatie d gaat toch over rendement warmtewisselaar ?  94% vppr. Paul,,,  

afbeelding van Ingir
11/08/2013 - 00:54

Die 0,84 versus 0,94 gaat het verschil in prijs niet goed maken. Bij gemiddeld debiet van 120 m³/h en 2250 gewogen graaddagen levert het rendementsverschil je een voordeel van 72 kWh per jaar ofwel € 16 tegen een prijsverschil van bijna € 1.600. Nog in geen honderd jaar dus... ;-)

afbeelding van BDV
10/08/2013 - 21:19
BDV

Bedankt voor de tip Ingir. Helaas hebben we zelf weinig verstand van het hele ventilatiegebeuren en moeten we dus ook rekenen op het professioneel advies van de verkoper. De hogere prijs zal daar dan ook iets mee te maken hebben.

afbeelding van poing
11/08/2013 - 10:38

Ik lees op ventishop dat ConfoD technisch hetzelfde is als stork op de filters en voorverwarming na. Is dat werkelijk zo, of zijn er nog andere details die verschillen? http://www.ventishop.eu/catalog/comfod-comfoair-naar-whr-codering-p-270.html

 

Voorts hoor ik dat F7 zakkenfilters goedkoper zijn, kan je dat hier in plaatsen of hoe werkt dat systeem?

afbeelding van ruben-6
22/08/2013 - 12:25

Hallo,

Ik wou toch even laten weten dat ik onlangs heb vastgesteld dat de bypass van de Vallox zo klein is dat het debiet veel te laag wordt bij free cooling waardoor ook de volledige balans wordt verstoord. Ik had al eerder vastgeslted dat de bypass niet volledig afsloot. Dit is toch wel een groot gebrek welk eens bij andere merken dient nagezien te worden. 

Ruben  

afbeelding van geert devos
22/08/2013 - 14:58

ik heb in een aantal huurwoningen verschillende merken ventilatie-units staan.

Ik ga ervan uit  dat de prijs/kwaliteit meestal wel in verhouding zijn ( de" merknaam" doet natuurlijk ook veel) , en de meeste toestellen wel doen wat ze zeggen in de folder...

 voor mij persoonlijk  bij de aankoop van een nieuw toestel is de filter doorslaggevend.

Een voorbeeld :

ik heb een toestel met gewone damkapfilter die je per m2 kan kopen en dan op maat snijden om te monteren in het toestel (= spotgoedkoop) , 2 minuten werk , casette uit het toestel halen, vuile filter eruit , dampkapfilter op maat snijden (kan je natuurlijk op voorhand doen), monteren in de casette , casette terug in het toestel, klaar.

daarnaast heb ik een toestel dat met specifieke merkgebonden filters werkt ; denk daarbij een beetje aan het probleem van een inktjetprinter die alleen maar werkt met de merkgebonden cartrigde, en je weet het wel : hier wordt winst op gemaakt.

bij het eerste toestel ga je al eens vaker de filter wisselen (en geloof mij , die ziet zwart) , bij het andere toestel kost een filter wisselen geld...

 

Voor mij is dit een doorslaggevend criterium

 

afbeelding van poing
22/08/2013 - 15:19

Dat zijn G4 filters zeker? Ik heb ook zo enkele meters voor onze dampkap :-)

Ja, dat probeer ik dus uit te vissen, ik lees dat je kan werken met een filter bak, daar gaan dan zakkenfilters in en dat zou goedkoper zijn. Maar hoe moet ik dit juist zien?

Buitenlucht  -> G4 filter in toestel -> bak met F7 filter?

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
23/08/2013 - 19:13

 

 

Ik weet niet of het probleem van de filters zo simpel is. Bij vele apparaten kan mren enkel een G4-filter inbouwen. Wil men dan een pollenfilter F7 gebruiken, dan wordt deze meestal in een speciale box gemonteerd die voor het apparaat wordt geplaatst. Andersom zou natuurlijk logischer zijn, misschien is dit toch niet moeiljk te doen. Ik heb geen idee wat zulke box zou kosten en welke F7-filters ge kunt gebruiken: goedkope of dure?

 

Van de andere kant wordt er dikwijls overdreven met het ritme om de F7-filter te vervangen. Als men meestal in stand 1 en 2 ventileert(, gaat deze wel één jaar mee.

afbeelding van Sputnikc
25/08/2013 - 16:27

Hallo,

 

Wij hebben ons systeem volledig zelf uitgerekend en geplaatst. (onze unit staat wel niet in jullie lijstje, maar afhankelijk waar je meest belang aan hecht kan hij er misschien nog bijkomen ?)

Gisteren de eerste test gedaan zonder ventilatiemonden op de buizen, gewoon om te zien als de elektrische aansluitingen en luchtstromen liepen zoals we het voorzien hadden.. :P

 

Het betreft een Paul Novus 300 F (enthalpiewisselaar), die we gekozen hebben om 2 redenen: het geluid en de recuperatie-eigenschappen. We hebben gekozen voor tft bediening.  Kostprijs unit incl enthalpiewisselaar was dacht ik 3200 eur excl btw

Je in 2 standen manueel de % van de fans instellen. + 1 stand fixed (nominaal)

Onze kanalen zijn allemaal spiraalbuizen van airkan, met dubbele rubber dichtingen. Voor elke pulsiemond zit een demper van 90cm lang en 5cm demping. Op de pulsie en extractie aan de unit zit ook telkens een 90cm demper. De centrale buis over de zolder voor pulsie is 200 en de monden overal 125. van de unit vertrekt een 160, demper 160 en dan direct T160-200

Aan de unit zelf een heel korte flexibel gestoken om trillingen te vrijwaren: Dat moet volgens mij gewijzigd worden aangezien de flexibele buis niet mooi recht is en bij het niet perfect kunnen opspannen maakt het systeem enkel op die plek heel redelijk wat lawaai als hij op volle toeren draait.

Op 25% draaiend hoor je aan de unit zelf bijna niks, en aan de buizen helemaal niks: onhoorbaar dat het systeem draait. Perfect kwa geluid dus. Dit zal trouwens de meest gebruikte stand worden, misschien zelfs nog minder : 17%, dan moet je echt heel goed horen aan de unit als hij wel draait.

Op 40% draaiend is er een minimale brom hoorbaar in 2 kanalen waar we geen geluidsdemper net voor de mond konden plaatsen.

De (stille) koelkast die op de werf staat maakt ongeveer 10 keer meer geluid, dus nog niks zorgwekkends.

Op volle kracht (100%) hoor je een lichte brom, nog steeds mindeer dan de koelkast.

 

Het enige wat in ons geval erg veel lawaai maakt (vind ik) is de afgevoerde lucht buiten: we bouwen in een erg rustige omgeving waar het bij windstilte heel stil is, en vanaf de unit op 50% draait horen we de ventilatie draaien: op 100% willen we het de buren niet te lang aandoen. Het klinkt als een gedwongen afvoer dan..(binnen geen last van hoor) maar dit komt zo omdat het er echt stil is buiten..:(

Als je eens wil komen luisteren stuur je maar een PB (regio Ronse) In het weekend zijn we meestal daar.

afbeelding van SanderB
28/08/2013 - 16:08

Ik heb een 2ehands Orcon gekocht.

 

Zit goed (slim) in elkaar. De ventilatoren zijn van Papst, veel beter wordt het niet. Buiten/binnen aansluiting kan je simpel aanpassen door een stuk van het schuim eruit te halen en om te draaien. Die van mij stel je zelf in qua (minumum) snelheid middels een Pexilex stekker systeem en een 3 standen schakelaar. Je hebt ook varianten die je draadloos aan kan sturen.

 

Daarnaast heeft hij een vocht sensor, als je dus gaat douchen gaat hij uit zichzelf harder draaien. Ook sturing van de bypass regelt hij helemaal zelf. Ik heb hem nog niet hangen maar ik was positief verrast.

 

Ik heb al een keer naar Orcon (Nederland) gebeld voor technische informatie en ik werd zeer goed tewoord gestaan.

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.