huis verwarmen met plantaardige olie | Ecobouwers.be

U bent hier

huis verwarmen met plantaardige olie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van koen-1
27/01/2006 - 12:15

Heeft iemand er al eens aan gecacht om een mazoutbrander op plantaardige olie te laten draaien? Ik kan aan afgewerkte olie komen aan 0,45 euro de liter.Ik heb mijn auto al omgebouwd om op plantaardige olie te laten rijden dus vroeg ik mij af of dit ook zou kunnen met een mazoutketel.Volgens mijn sanitairman zou dit kunnen omdat mazout voor het verstoven word ook verwarmd is in de brander maar hij heeft het nog niet geprobeerd.Ik verstook zo'n 1500 liter per jaar .

Koen

6 Reacties

Reacties

afbeelding van koen-62
27/01/2006 - 19:53

naamgenoot,

Ik heb geen ervaring met het stoken van plantaardige olie in een mazoutbrander.

Maar een collega van mijn broer heeft zelf een WKK ineengeknutselt die draait op oude frituurolie. De warmte stopt hij in een buffervat en met de elektriciteit draait hij zijn teller terug. De frituurolie is gratis te verkrijgen bij het frituur!!!
Het probleem was wel dat hij de olie moest voorverwarmen om vloeibaar genoeg te krijgen. Ook het filteren is een vettige bedoeling!

afbeelding van stefan-14
27/01/2006 - 20:40

koen2 (sorry)

plantaardige olie is veel vloeibaarder dan frituurolie, bijna niet te vergelijken.

maar die wkk wil ik wel eens zien, eventueel foto?

Stefan

afbeelding van mathieu-1
27/01/2006 - 21:28

Heb geprobeerd met mengsel van gebruikte frituurolie en stookolie.
Dit brandt, ook zonder verwarming. De olievoorverwarming van de brander is voldoende. De verstuiverdruk moet wel vrij hoog (minstens 15 bar). Maar het filteren is een probleem. Heb het met een kofiefilter geprobeerd, maar deze was zeer snel verstopt.
Verse plantaardige olie nog niet geprobeerd, wegens te duur.

Mathieu

afbeelding van koen-62
28/01/2006 - 13:40

stefan,

Ik heb er geen foto van. Ik heb daarnet nog eens gevraagd hoe het stond met de WKK. En hij had emissiemetingen uitgevoerd aan de uitlaat en die waren toch niet al te zuiver. (vraag me niet achter waarden want die heb ik niet) Nu zou hij hem willen laten draaien op koolzaadolie. Zijn ouders hebben nog ergens een lapje landbouwgrond liggen en daarop zou hij die zelf willen gaan produceren.

In mijn ogen is het eerder een hobby want echt rendabel zal het wel ni worden denk ik.

afbeelding van mathieu-1
28/01/2006 - 22:36

Ik heb deze avond een test gedaan met verse frituurolie.
De samenstelling staat niet vermeld op het etiket, enkel dat het plantaardige olie is.
Het is niet gelukt. De olie wil niet ontsteken. Waarschijnlijk omdat de olie niet goed verneveld. De pompdruk stond op 25 bar (anders enkel straltje olie). Maar mogelijk is het vlampunt ook hoger dan stookole, en heb een zwaardere ontsteking nodig. De olie was verwarmd tot 50°.
Mogelijk dat een brander met grotere vlamboog op ontsteking en HF sproeier (zware olie) beter werkt. Koolzaadolie is misschien ook beter. Ga de vlampunten eens opzoeken.

afbeelding van koen-1
29/01/2006 - 15:07

Het filteren is niet zo een probleem.Daar kan je speciale doeken voor krijgen in Duitsland die tot op 1mµ kunnen filteren.Gebruikte olie is ook te krijgen aan 0,45euro de liter, gefilterd en gewassen.Dat is toch nog altijd goedkoper en milieuvriendelijker dan mazout.Dus misschien toch het proberen waard!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.