Huis verkopen | Ecobouwers.be

U bent hier

Huis verkopen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van WimB
15/06/2010 - 12:21

Hallo allemaal,

Zijn er mensen die raad weten bij volgende situatie:

Voor de bouw van een huis gaan we 75% van de bouwsom lenen. de overige 25% willen we uit de verkoop van ons huis halen.
Wanneer stel je je huis te koop zonder het bouwproces te belemmeren en zonder dat je voortijdige je oude woonst uit moet?

Je kan waarschijnlijk in de verkoopakte een clausule met uiterste vertrekdatum opnemen, maar speelt dit niet in je nadeel op financieel vlak? Bepaal je dan een soort huurprijs die dan van de verkoopsom wordt afgetrokken?
Hoe moet het als de bouwtermijn overschreden wordt? Wat kan de nieuwe eigenaar aanrekenen? etc.

groeten,
Wim

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
15/06/2010 - 12:54

Hallo Wim,

we zitten met dezelfde vragen... we gaan bouwen (LEW of passief zijn we nog niet uit) en moeten ook onze huidige woning verkopen.

Het tijdstip van verkoop bepalen, alsook hoe snel het daarna kan gaan - je kan geluk of pech hebben daarmee... is een beetje met de natte vinger in de lucht.

Een eerste vangnet dat je kan inbouwen is inderdaad een tijdstip van overdracht inbouwen in het contract. We zijn in ieder geval van plan om dat verder te bevragen bij de notaris. We verkopen zelf zonder een immo kantoor. Advies van de notaris is in principe altijd gratis.

De antwoorden die hier zullen verschijnen gaan dan ook nuttig zijn voor mij :-)

afbeelding van Yannick Willox
16/06/2010 - 11:06

Is het niet simpeler om een overbrugginskrediet van 1 jaar te nemen (rente is zeeeer laag momenteel) en als de woning verkocht is dat te stoppen ? Met eventueel wat extra reserve om die 12 maand intrest te betalen ?

€100.000 aan 2,7 procent, dat is een 220 euro per maand intrest.

afbeelding van WimB
16/06/2010 - 12:11

Overbruggingskredieten zijn meestal zeer duur...misschien als laatste optie.

afbeelding van Yannick Willox
16/06/2010 - 16:13

Wim, dat is nu net mijn punt.

Ze zijn NU niet duur.

Stel, je verkoopt je huis met een huurclausule in het contract. De verkoopprijs daalt misschien licht. Dan moet je misschien 3-4 maand je eigen huis huren. Ik denk dat de mogelijke kostprijs meer kan zijn dan die 2700 euro intrest waar ik over sprak. Plus dan nog de gemoedsrust.

Ik zou even een afspraak maken bij een bank - ik weet het, ze zijn ook mijn grootste vrienden niet ;-)

afbeelding van WimB
19/06/2010 - 13:05

Bedankt voor de tip. Ga deze in gedachte houden... maar momenteel kunnen we nog geen lening aangaan omdat de bouwgrond nog niet officieel van ons is en we nog geen kostenraming van de architect hebben.

Indien we moeten terugvallen op zo een overbruggingkrediet en dit financieel nog voordelig is lijkt dit zeker het overwegen waard.

 

Zijn er nog andere ervaringen?

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.