Huis isoleren. Wat geeft het beste rendement? | Ecobouwers.be

U bent hier

Huis isoleren. Wat geeft het beste rendement?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ErikaA
05/05/2014 - 19:43

Hallo allemaal,
Ik ben nieuw hier en zit met een vraag. Ik hoop dat jullie willen helpen.

Ik heb net een jaren '70 huis gekocht. Dit huis heeft alleen beneden dubbel glas. Op de slaapkamers en zolder zit enkel glas. Er is geen dakisolatie en geen vloerisolatie. Er zijn spouwmuren, maar deze zijn niet na-geisoleerd. Het betreft een hoekhuis. De vrije muur staat op het noorden.

Helaas is mijn budget niet toereikend om alles te isoleren. Welke vorm van isolatie geeft het meeste rendement? Waar kan ik het beste beginnen? Ik hoorde ook dat vloerverwarming veel energie bespaart. Is dat de moeite waard in dit huis? Ik heb een garage met een dak op het zuiden. Iemand raadde mij aan daar zonnepanelen op te zetten, dat zou meer energiebesparing opleveren dan isoleren. Is dat waar?

Alvast hartelijk bedankt voor jullie antwoord.

ErikaA

14 Reacties

Reacties

afbeelding van Vochtadvies
05/05/2014 - 19:59

Met het dak te isoleren bespaar je al snel 25 % op je verwarmingskosten.  Best dat je daarmee begint.
Daarna kan je het enkel glas laten vervangen door dubbel glas 1.1 of 1.0.  Laat dan ook meteen het oude dubbel glas vervangen en maak gebruik van de subsidies op de totatle factuur.

Groeten
Vochtadvies

afbeelding van Brecht Schatteman
05/05/2014 - 20:15

Let wel op met het steken van isolerend dubbel glas. Als de ramen beter isoleren dan de muren, zal damp condenseren op de muur en niet op het raam. Zo krijg je vohctproblemen op de muren.

afbeelding van Vochtadvies
05/05/2014 - 20:50

Isolatie produceert geen vocht.  Je kan dus ook geen vochtproblemen produceren door isolatiewerken te laten uitvoeren.
Een traditionele buitenmuur is per definitie dampopen.  Indien je in de woning een relatieve luchtvochtigheid hebt van +21°C bij 50 % RL dan condenseert dit vocht op een oppervlak kouder dan 10,2°C.  Als het in de woning +21 °C is en buiten 7°C dan zal het ergens in de spouwmuur of in de volle muur +10,2°C zijn.  Op dit punt zal het aanwezige vocht condenseren en niet op de muur aan de binnenzijde.
Bij een binnentemperatuur van +21°C en 65 % RL heb je binnen een dampdruk van 1617 Pa.  Als het buiten +7°C is bij een relatieve luchtvochtigheid van 95% dan is er buiten een dampdruk van 952 Pa.  In de bouwfysica wil alles in evenwicht blijven en zal de hoge dampdruk naar plaatsen willen met een lage dampdruk.  Bij een tradidionele dampopen constructie migreert het vocht doorheen de muren naar buiten en condenseert dit vocht in de muren.
Je kan deze vochtstroom enkel tegenhouden door dampdicht te bouwen of te verbouwen.
Groeten
Vochtadvies

afbeelding van Hans Delannoye
06/05/2014 - 08:09

vochtadvies

daar ben ik het niet mee eens, isoleren kan wel degelijk tot vochtproblemen leiden.

aangezien het om een ouder huis gaat is het zeer goed mogelijk dat de spouw ter hoogte van de dagopeningen dichtgemetseld werd, en dan heb je daar flinke koudebruggen.  veelal worden er ook gipsbezettingen gebruikt, en deze zijn ook redelijk dampdicht en kan je als een damprem beschouwen. 

 

afbeelding van Vochtadvies
06/05/2014 - 17:56

Indien na bepaalde isolatiewerken zich een vochtprobleem manifesteert dan was er reeds voordien een vochtprobleem aanwezig.
Neem de oorzaak van toevoer van vocht weg en het gevolg blijft ook weg.
Een gispleister heeft maar een dampdifussieweerstand van mu-waarde 10 x 0,015 = 0,15mu/d en is dus relatief dampopen.
Een PUR isolatie van 6 cm heeft een mu-waarde van 55 x 0.06 = 3,30 mu/d.
Enkel een PE-folie of een aluminiumfolie kan je als dampdicht beschouwen.
Binnenkort komen er ook nieuwe smeerbare producten op de markt waarmee je alle bouwmaterialen aan de binnenzijde dampdicht kunt behandelen.
Groeten
Vochtadvies

afbeelding van charel
06/05/2014 - 19:09

Vocht en vochtproductie heb je in elke bewoonde woning. Dat is volkomen normaal.

Bij eenzelfde vochtigheidsgraad en vochtproductie kan het in de ene woning echter een probleem zijn en in de andere totaal niet.

En dat kan onder andere te maken hebben met een verschil in aanwezigheid van bouwknopen, van isolatie en van ventilatie.

En een vochtprobleem is niet per definitie een teken dat er ergens een abnormale vochttoevoer is.

afbeelding van Hans Delannoye
06/05/2014 - 20:08

vochtadvies

zoals charel al zei, er is overal vocht aanwezig, zonder vocht is er overigens geen leven mogelijk.  maar ik zou datniet direct een probleem noemen. 

als je een woning perfect isoleert, en je hebt dan nog condensproblemen, dan zou je het een reeds aanwezig probleem kunnen noemen.   maar in de praktijk krijg je meestal problemen op koudebruggen, mogelijk koudebruggen die voordien niet bestonden maar ontstaan zijn doordat op bepaalde problemen niet geïsoleerd werd.

 

 

afbeelding van Brecht Schatteman
20/08/2014 - 17:34

Beste vochtadvies

Ik heb nooit beweert dat isolatie geen vochtproblemen creëert, ik heb enkel gemeld dat door de ramen te sterk te isoleren, meer vocht gaat condenseren tegen/in de muur wat vochtproblemen creëert. Uw dampdicht bouwen zal helaas niet de oplossing zijn: het zal wel zorgen dat er geen/minder (aangezien bijna niets 100% dampdicht is) waterdamp in de muur trekt. Maar waar moet die naar toe dan? Moet die blijven accumuleren binnen? Klinkt niet gezond, dan is er zeker ventilatie nodig. En omdat waterdamp constant wordt geproduceerd is de ramen sporadisch openzetten niet direct een ideale oplossing (en waterdamp is niet het enige dat uit het huis moet raken, voor de andere stoffen verwijs ik naar de medische milieukundigen). Ik zeg niet dat waterdamp niet gezond is, maar een accumulatie van teveel waterdamp zal ook schimmelvorming en dergelijke problemen behelpen.

Op zich was men vroeger goed in het bedenken van oplossingen: de spouw was oorspronkelijk geventileerd (er zijn veel gevallen waarbij ze die hebben dicht gemaakt om een betere isolerende luchtlaag te krijgen) om zo het beide stenen muren te helpen uitdrogen (en dan vooral de façadesteen die het moeilijk te verduren krijgt met vocht). Dus vaak hadden ze er toen minder problemen door. Meer en meer zijn mensen beginnen werken met cement en dergelijke dampdichting, waardoor het vocht in de muren niet meer weg kon (en dan vooral gericht op cementstuc op de buitengevel of cement tussen de beide lagen stenen en dergelijk doordat er pas later een extra façade is voor gebouwd) dit heeft veel vochtproblemen veroorzaakt. Door de spouw te vullen met isolatie, worden de muren minder goed uitgedroogd, wat dus extra vochtproblemen kan opleveren.

Vochtproblemen liggen dus niet aan isolatie, wat ik nooit heb beweerd, ik zei dat er vochtproblemen konden ontstaan door ondoordacht koudebruggen te maken (het is beter een raam als koudebrug te hebben dan de muur op vlak van condens).

Maar ik ga nu een stap verder: u beweert dat een traditionele dampopen constructie waterdamp doet condenseren in de muren. Dat is vaak uiteindelijk het geval, maar uw methode van dampdicht te bouwen en verbouwen is ondoordacht problemen veroorzaken. Bij moderne dampopen constructies wordt gewerkt met een damprem langs de binnenkant, zodat de muur naar buitenuit kan uitdrogen zeg maar. Door uw dampdicht bouwen zou de muur enkel naar buiten kunnen uitdrogen, waardoor vocht dat erin komt enkel die weg kan vinden. Zo lost u het probleem van condenseren van waterdamp in de muren niet helaas op, u verbergt het mooi. En stel dat u 100 % dampdicht bouwt? en geen deftige afzuiging voorziet om waterdamp weg te krijgen, dan zal het condenseren tegen de muren omdat die de koudebrug zijn geworden door ze niet te isoleren maar toch isolerende ramen te voorzien. Zo hebt u dus het vochtprobleem niet verholpen. Inderdaad, de kans op condensatie kan wel ferm verminderd zijn, maar helaas is de kans er nog steeds.
De oorspronkelijke dampopen constructie creëeren geen problemen, mensen die er ondoordacht mee omgaan creëeren problemen.

Ik hoop dat ik me duidelijk heb gemaakt, en uw expertise trekt op niets, mijn excuses, maar isolatie kan effectief dus wel vochtproblemen veroorzaken, maar dat is enkel door ondoordacht te werk te gaan (zoals met dampdichte isolatie muren niet laten uitdrogen waardoor ze vocht beginnen opslaan). Maar als uw op ervaring gebaseerde expertise iets anders zegt, dan vraag ik me af hoe mensen u kunnen betrouwen? En vraag ik me af welke opleiding u hebt gehad om zo weinig inzicht te hebben in de bouwwijze?

Vriendelijke groeten,
Brecht

afbeelding van robin demey
06/05/2014 - 01:08

Ben het eens met de volgorde die Vochtadvies opgeeft. Vooral beginnen met dakisolatie of zoldervloerisolatie.

Maar wat ook belangrijk is: moeten er andere verbouwingswerken gebeuren? Zo ja, moet je ook een deel in functie hiervan werken.

Bijvoorbeeld: als vloeren, roostering... nog in goede staat zijn, behoud ze dan of plaats er een andere afwerking bovenop en voorzie geen vloerverwarming. Met vloerverwarming heb je sowieso meer breekwerk en dus verbouwingen, dan het behouden van een bestaande verwarming. Moet de gelijkvloerse vloer vervangen worden, voorzie dan sowieso vloerisolatie.

Ander voorbeeld: vervang geen glas als je denkt dat het schrijnwerk binnen de 10 jaar toch vervangen moet worden. Goedkoper is om dan een voorlopig "voorzetraam" te maken: houten kader met enkel glas erin plaatsen in uw raamopening.

 

Investeer eerst in wat meest opbrengt (snelst terugverdient): spaardouchekop (kan voor minder dan €50), DoucheWarmteWisselaar (terugverdientijd maximaal 5-10 jaar; meestal 1-4 jaar; kostprijs minder dan € 600), dakisolatie (meest subsidies), als uw schrijnwerk in goede staat is: enkel het glas vervangen (+/- €50-100/m2).

Zijn er rolluiken? Bekijk dan hoe je de bakken zo goed mogelijk kunt isoleren en tochtvrij maken (kost weinig, maar kan veel verschil maken).

afbeelding van walter-8
05/05/2014 - 20:20

Erika,
Veel vragen....
Er is altijd veel mogelijk maar zonder goed de situatie te kennen is goed advies moeilijk. Ook zou je je budget moeten geven om te verstaan wat mogelijk is.

Best is steeds de zolder eerste te isoleren. Maar dan moet je dak in goede staat zijn. Nog een goedkoper alternatie is de zoldervloer isoleren.
Je kan ook eens starten op www.energiesparen.be daar vind je bv voor welke ingrepen je momenteel nog subsidies krijgt. Veelal is dat toch voor zaken die energetisch veel opleveren (maar niet altijd goedkoop). Kijk zeker ook eens of je gebruik kan maken van de Vlaamse renovatiepremie. In een verbouwing zijn er veel posten die hiervoor in aanmerking komen.

Logica van energiesparen is veelal bovenaan beginnen en naar beneden toe werken. Dus eerst dak, dan ramen en muren en tenslotte de vloer isoleren.
Vloerverwarmingsbesparing is klein tov wat isolatie je kan besparen. Naar technieken als pv panelen zou ik pas kijken als je isolatiewerken en echte renovatiewerken ten einde zijn.

Succes alvast met je verbouwing.

Walter

afbeelding van brother paul
06/05/2014 - 11:59

> muren isofloc of pareltjes inspuiten, hoe dikker de spouw hoe beter rendement vanaf 6cm kost een fluitje en scheelt significant in verbruik. Gaat zo'n 2000euro kosten

> dak opvullen met glaswol tussen de kepers en dan PUR-gipsplaten op de kepers schroeven, zal u rond de 10000euro kosten en moet significant bijdragen tot uw besparing in uw begroting.

> dan werken aan uw koude bruggen hé.

> ik zou muren met geburen isoleren met XPS op de muur in te pleisteren ofwel groenere oplosisng die leemplaat-pavatex oplossing op de muur zetten, en vloer verder isoleren vanaf je die tochuitbreekt en van plan bent grondig te renoveren zeker alles aanpakken in één keer

 

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
06/05/2014 - 13:36

ik vermoed dat het om een massiefbouw gaat, en dan kan je beter cellulosevlokken vergeten.

Pur gipsplaten langs de binnenkant?  buiten het feit dat het verre van ecologisch is, ga je een erg brandbare plaat aan de binnenzijde aanbrengen, die dan bij brand dan ook nog supergiftig is.  dat zou zeker niet mijn keuze zijn, als m'n huis affikt wil ik nog graag de mogelijkheid krijgen om nog eens opnieuw te beginnen :-)  nee ik zou eerder het dak naar binen wat uitdikken, en dan met cellulosevezels werken, daar kan het wel.  vereiste (maar dat geldt eigenlijk voor elke isolatie) is een degelijk onderdak.

 

afbeelding van Geert Bellens
07/05/2014 - 09:43

Erika,

 

Hoe ga je het huis gebruiken ? Met hoeveel personen ? Welk comfort wil je en in welke kamers ?

Ideaal gezien isoleer je je dak, vervang je al het glas door 1.1 glas, isoleer je de muren en de vloer. Dit best combineren met een ventilatiesysteem, want de werken gaan je huis luchtdichter maken.

Als je dan nog een zuinige ketel en warm water productie hebt, sta je al heel ver.

De beperkende factor is je budget. Dus moet je het slim aanpakken.

Kan je voor deze werken lenen en het allemaal in één keer goed laten uitvoeren ? Doen, zou ik zeggen.

Zie je het zitten om al de werken hierboven te spreiden over de tijd ? Dan moet je beslissen waar je de komende jaren werken wil uitvoeren en waar het even kan wachten.

Dit heeft vaak ook met je gezinssituatie te maken. Heb je kinderen ? Of zijn er op komst ?

Eén klein kind heeft niet veel extra comfort nodig, dat slaapt vaak in de kamer van de ouders en speelt meestal toch in de living. Je hebt dan boven geen verwarmde kamers nodig, buiten de living. Een badkamer kan je eenvoudig tijdelijk bijverwarmen.

Zijn er al meerdere (studerende kinderen) in het spel, of is er een verwarmde bureau nodig ? Dan heb je op meerdere kamers comfort (en dus verwarming) nodig. Dit wijzigt misschien de prioriteit van je werken. Ongeisoleerde kamers voor een korte tijd verwarmen is moeilijk (muren staan koud), is nooit echt comfortabel en kost je uitiendelijk toch veel geld. 

Is je budget niet toereikend om al deze werken uit te voeren, ook niet op langere termijn,  dan moet je keuzes maken.

Dakisolatie heeft een hoog rendement, zeker als het dak zelf nog goed is, vallen de kosten wel mee. (al is het ideaal gezien toch beter om onder de pannen een onderdak te voorzien als dat er nog niet is).

Al de rest (glas vervangen, muren isoleren, vloer uitkappen en isoleren) kan je op langere termijn terugverdienen, maar je moet wel eerste de kosten maken. De kosten zijn hier ook vaak hoger. Vloerverwarming zonder degelijke vloerisolatie kan bijvoorbeeld al niet. Muurisolatie doe je ideaal gezien langs buiten, dan moet je best ook de aansluiting met de vensters, vensterbanken,  daken,... aanpakken. 

Al deze zaken leveren je wel onmiddellijk extra comfort op (warmere vloer, geen koude muren,geen tocht,..) en dat levert je een goed gevoel, bovenop de energiebesparing.

Zonnepanelen leveren je enkel geld op, afhankelijk van de premies, netvergoedingen.... bij een beperkt budget zou ik dat niet als prioriteit zien.  

 

Geert Bellens

Prioriteit bij de beslissingen is het budget. bij mij was/is dat ook zo.
Dan eerst die werken die meest opbrengen en minst kosten: in volgorde van belang: dak, spouwnaïsolatie, glas, rolluikkasten, kieren (tochtstrips plaatsen), ventilatiesysteem, zonneboiler, condensatieketel.
Als je raamkaders nog goed zijn kan je enkel het glas vervangen; je kan hier zelfs voor Eurotherm-passiefglas kiezen (U-waarde 0,6).
En zoals mijn voorganger vermeldde, is de samenstelling van het gezin (kinderen of niet, hoeveel en hun ouderdom) een bepalende factor in welke ruimtes overlast door de werken (stof, lawaai) accepatabel is.
Op dat terein is de spouwmuur naïsoleren door spuitwol ("Supafil", een merknaam) zonder overlast omdat het buiten gebeurt en op 1 dag klaar is bij een driegevelwoning).
Bij elke renovatie ga je in fasen weken, zelfs in nieuwbouw; alleen kan bij renovatie je net zoveel fasen uitvoeren als je budget toelaten, en na 5jaar zal je met wat je als premies terugkrijgt en terugverdient aan energiebesparing zeker bnog een fase kunnen uitvoeren....
Waar je ook begint, isoleer dit bouwdeel zo sterk mogelijk, want bedenk dat je dit niet opnieuw wil doen als binnen 10jaar de energieprijzen de pan uitswingen en nogmaals verdubbeld zijn. 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.