huis bouwen volgens isolatienorm erg onverstandig! | Ecobouwers.be

U bent hier

huis bouwen volgens isolatienorm erg onverstandig!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van paul-11
03/02/2007 - 10:10

Wie nu nog een huis bouwt en voldoet aan de isolatienorm, is wel erg onverstandig bezig! Over 10 jaar heb je spijt dat je je huis niet extra geisoleerd hebt.
Als je de kans krijgt, moet je echt wel stukken beter isoleren dan de huidige isolatienorm voorschrijft. Waarom zie ik in al die verkavelingen op het moment 5 cm pur-schuim als isolatie, een enkeling die goed isoleert, moeijlijk te vinden hoor.

10 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/02/2007 - 12:35
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Omdat:

- de meeste mensen geen lange termijndenkers zijn, zeker ni voor energiekosten, en nog steeds meer prioriteit geven aan luxeprodukten of een paar viekante meter meer. Waarom nu investeren in energiebezuinigende maatregelen die ik pas over 10-20 terugverdien als ik voor dazelfde geld een bubbelbad kan kopen waar ik volgend jaar al in kan?

- de meeste mensen ni echt merken dat de energieprijzen stijgen. 50€ meer betalen/jaar, wa is dan nu? Maar over 10 jaar klapt ge dan al wel over 500€/jaar extra en dan ga ik nog voor de gemakkelijkheid uit van een rechtlijnige stijging, in de praktijk zal't eerder procentueel of zo zijn...
Er zijn zelfs mensen die denken dat de energieprijzen nog wel eens deftig zouden kunnen zakken. Toen ik ne collega vertelde dat ik PV panelen zou willen zodra ik ze kan betalen verklaarde die doodleuk 'ge zijt dan vet met die panelen als de prijs van den elentriek eens zakt'

- de bouwers van nu zijn opgevoed dat er pas over 50 jaar genen olie/gas meer zal zijn, alsof het dan ineens zou stoppen. Ze hebben het idee dat ze ondertussen nog wel 50 jaar lustig verder kunne stoken en dat er nog wel tijd genoeg zal zijn dat er tegen dat het zo ver is wel wa op gevonne zal worre. Een begrip als 'peak oil' is voor 99% van de mensen onbekend en als ze er al iets van zouwe horen willen ze't ni geloven.

- veel architecten/aannemers nog uit den tijd stammen dat isolatie als overbodig werd beschouwd. Ondertusse wanen ze dat ze al nen hoop doen als ze gewoonweg isolatie plaatsen, ook al is't mor een plaatje van 5cm...

- de overheid de mensen nog ni genoeg stimuleert tot energiebezuiniging. De fiscale aftrek bedraagt nu zo'n 1280€ voor alle investeringen bijeen van het betreffende jaar. Ni echt veel geld als ge alle extra investeringen samen telt: balansventilatie (5000€?), zonneboiler (3500€?), extra isolatie (2000€?), driedubbele beglazing (2000-3000€?), condenserende CVketel (1000€?). En da fiscaal voordeel voelt ge pas over 2 jaar terwijl de centen nu wel gelegd moete worre.
De netwerkbeheerders en gemeenten en mischien ook wel een paar provincies leggen ook wel wa bij maar meer dan een paar 1000€ in totaal moet ge ni verwachten.
Ook de stookolie cheques zijn een verkeerd signaal: geeft de sukkelaars een paar 100€ per jaar zodat ze nog een paar jaar voort kunne stoken met hunne verouderde en veel verbruikende ketel want ne nieuwe kopen kost hun teveel. Wat dan over een paar jaar als hunne ketel van 20-30 jaar oud het begeeft en ze toch ne nieuwe moeten aanschaffe? Waarom nu ni iets meer bijleggen (en geen stookoliecheques)voor nu al ne nieuwe te kopen?
Gelukkig komt de overheid langzaam aan wel tot het besef dat er meer moet gebeuren. Spijtig dat het zo traag moet gaan want ieder gebouwd huis is achteraf moeilijker nog extra te isoleren...

Beetje nadenken en ge vindt ongetwijfeld nog wel wa redenen

afbeelding van thomas-12
08/02/2007 - 13:03

We zijn het ook nog niet gewoon om met dikkere muren te gaan werken, zowel aan de kant van de planning (architect) als aan de kant van de uitvoerders (aannemers, vaklui).

Daarbij komen nog de allergische reacties op de regelgeving: nog vlug de bouwvergunning laten goedkeuren vooraleer de wetgeving verstrengt etc..

afbeelding van dirk andelhofs
08/02/2007 - 13:21

Ik heb eind vorige eeuw mijn huis gebouwd volgens de isolatienorm van 2020, en ik heb daar nog geen seconde spijt van gehad.

dirk

afbeelding van Jan De Gols
08/02/2007 - 13:34

Goei analyse digital, ik zie dagelijks (sind 1/1/07 welteverstaan) de desastreuse effecten van de toepassing van de EPB: even slecht isoleren als vroeger en dan nog eens vaste, haast oncontroleerbare raamroosterkes erbij. Daar waar ge vroeger net de wind niet voelde waaien in uw living, zal't nu niet meer schelen (en wordt de stookfactuur en CO-uitstoot nog wat hoger). Aan de overheid: Laat maar komen die wetgevingen waar ge de fabrikanten mee sponsort en zorg vooral niet dat er tijdig voldoende onafhankzelijke deskundige controleurs worden opgeleid en in het veld geplaatst.

afbeelding van marc r.
08/02/2007 - 13:43

digitaloverdose
Als uw isolatie even goed is als uw spelling, dan zal het wreed tochten in uw huis !

afbeelding van dirk andelhofs
08/02/2007 - 13:51

DO,

De fiscale aftrek is ondertussen verdubbeld ...

dirk

afbeelding van paul-11
10/02/2007 - 09:31

ff voor de ongelovigen:

Belgie isoleert ongeveer net zo goed als spanje en italie, dat zegt al iets over de isolatienorm in belgie.

http://www.eurima.org/facts_figures/insulation_thickness.html

Als je dus nu bouwt aan de minimale isolatienorm dan ben je echt niet goed bezig.

Aan allen die nog gaan bouwen en bezig zijn met bouwplannen, overweeg echt goed de isolatie die je toepast,
en pas op voor architecten en bouwfirmas die vinden dat je voldoet aan de isolatienorm, en dat dat voldoende is......

afbeelding van markie
10/02/2007 - 09:46

aan Marc R.:

taal is een kommunniekatiemmiddel, mensen die hier hun best doen daarop beoordeelen vint ik maar laag bij de gront...

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
10/02/2007 - 11:20

Paul schreef:

"Belgie isoleert ongeveer net zo goed als spanje en italie, dat zegt al iets over de isolatienorm in belgie.

http://www.eurima.org/facts_figures/insulation_thickness.html"

Wat ik dan nog veel schrijnender vind, is dat de "oostbloklanden" het een pak beter doen dan wij!

Wie is hier het apeland?

JB

nb Markie, ik denk dat het een grapje was over de spelling van D.O.

afbeelding van xg-1
12/02/2007 - 08:08

Onze woning is nu bijna helemaal ingepakt (volgens isolatienorm 2030 denk ik) het resultaat is nu al verbluffend en er is nog heel wat detailwerk uit te voeren

Ik schat stookkosten nu al min 70 - 80% vs niet geisoleerde woning.

Voor allen die willen isoleren,
5 a 10 cm dikker vraagt niet veel extra werk (en kost)(vooral niet met papiervlokken)

Laat je niet vangen door de normen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.