hsb minder energievriendelijk.... | Ecobouwers.be

U bent hier

hsb minder energievriendelijk....

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van paul-11
04/02/2007 - 10:12

Op basis van een onderzoek van de overheid Oberbayern blijkt dat vergelijkbaar goed geisoleerde woningen minder energie verbuiken als massiefbouw dan als HSB.

De grotere massa houdt warmte langer vast en veroorzaakt zo minder temperatuurschommelingen, en als zodanig tot 15 % minder energieverbruik. Een bijkomend voordeel is dat de temperatuurschommlingen in de zomer minder groot zijn, en zo "oververhitting" van de woning minder, en minder vaak plaatsvindt.

Jammer alleen dat degeen die dit rapport publiceren de duitse organisatie van massiv-bau is, de steenindustrie dus.

Feit blijft dat het rapport niet van hun komt...

http://www.massiv-mein-haus.de/Massivhaus_broschuere/Massivbau_aktuell/massiv_aktuell.html

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
04/02/2007 - 11:15

paul,

een HSB met E-peil 60 en een traditionele woning met E-peil 60 presteren even goed .
een HSB passiefhuis dat 15 kWh/(m²a) verwarmingsbehoefte heeft presteert evengoed als een passiefhuis dat traditioneel gebouwd wordt en dat eveneens 15 kWh/(m²a) verwarmingsbehoefte heeft .

thermische inertie IS een issue, maar het mes snijdt langs 2 kanten : een bakstenen woning koelt minder snel af, maar warmt ook minder snel op .
bij een HSB is dat net het omgekeerde : iets snellere afkoeling, maar wel sneller opgewarmd .

HSB maakt enorme opgang in de LEW- en passief-sector, omdat het de eenvoudigste en minst milieubelastende manier is om een laag-energiewoning te bouwen .
tot grote paniek van de baksteenproducenten ...

natuurlijk komt zo'n rapport nooit rechtsreeks van de baksteenlobby, zij "sponsoren" de "onderzoeksinstelling" alleen maar , dikwijls dan nog "onrechtsreeks" ...
waarna ze maar al te graag de "onafhankelijke onderzoeksresultaten" publiceren ...
en iedere onderzoeksinstelling kan wel een financiële injectie gebruiken , het hangt er maar van af hoe integer ze (willen) zijn .
dat zie je ook bij de ontkenners van het klimaatprobleem overigens.

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van Gert Deryckere
01/12/2009 - 13:39

Paul,

Ik kan mij volledig aansluiten bij Bart Humbeeck. Tijdens onze opendeurdag ikv Open Klimaathuizen kreeg ik dezelfde kritische vraag voorgeschoteld. Massief-passief zou 30% energiezuiniger zijn volgens een bepaald baksteenbedrijf.

Indien men spreekt over gecertificeerde passiefhuizen wordt de energieperformantie berekend op basis van de PHPP-sofware. HSB of massief, 15 kWh/m² is de norm. Er zijn m.i. veel belangrijkere factoren die de netto-energiebehoefte van een woning bepalen :

  • transmissieverliezen
  • ventilatieverliezen
  • oriëntatie
  • compactheid
  • interne warmtewinsten
  • oppervlakte glas
  • koudebruggen

Bij goed geïsoleerde woningen is de traagheid van het gebouw een bijna te verwaarlozen factor. Ik vermoed dat inderdaad wel een beetje sprake is van panniekvoetbal bij sommige actoren.

Indien u de efficiëntie van HSB wenst geïllustreerd te zien kan u steeds dit filmpje bekijken.

MVG

Gert, http://passiefhuisinlaarne.blogspot.com

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.