Houtvergasser, Walltherm | Ecobouwers.be

U bent hier

Houtvergasser, Walltherm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Amedee
29/11/2014 - 00:46

Hallo, ik ben nieuw op dit forum. 'k Las de berichten over houtvergassers en de Walltherm.
Ik brand al jaren met een DDG kachel en overweeg een Walltherm houtvergasser aan te kopen voor plaatsing in de woonkamer van ons 'klassieke' huis.
Recent bracht ik een bezoek aan de verdeler in Nederland, Eco2all in Best nabij Eindhoven.
De Walltherm technologie die zij demonstreerden charmeerde me meteen. Zuivere verbranding, hoge efficiëntie, zuiverdere uitstoot... De houtvergasser is niet goedkoop (€ 5500 zonder bijhorigheden of installatie) maar mijn inziens kwalitatief zeer goed.

Nu was ik graag in contact gekomen met mensen die zo een Walltherm hebben staan, kwestie van hun ervaringen te kennen: tevredenheid, efficiëntie, onderhoud, nadelen...

Zijn er hier toevallig zo'n mensen op het forum? Willen jullie dan even reageren?

Bedankt,
Amedee

16 Reacties

Reacties

afbeelding van fjacobs
30/11/2014 - 14:49

Waarom doe je de DDG eruit?

Best knap vlammenspel met zo'n houtvergasser.

Er zijn ook toestellen die blokken met pellets combineren ( computergestuurd) en uiteraard gekoppeld zijn aan de CV.
Zoek maar eens bij op Aqua-insert. Wij overwegen dit systeem in onze nieuwbouw de aansluiting op gas compleet overbodig maakt.

 

afbeelding van Amedee
30/11/2014 - 17:46

Properdere verbranding met de Walltherm houtvergasser, economischer in verbruik, minder onderhoud en makkelijker om de Walltherm een nacht te laten doorbranden. De warmtewisselaar in de DDG kachel kuisen is minder prettig wegens afzetting creosoot (als ik hem 's nachts wil laten doorbranden moet ik de luchttoevoer bijna helemaal afsluiten en dan is de verbranding onvolledig...). En wil ik goed rendement uit de DDG halen dat moet die warmtewisselaar wel redelijk proper blijven...

Dus ik hoop hier op het forum mensen te vinden die een Walltherm hebben staan, kwestie van ervaringen uit te wisselen. Zijn er hier trotse eigenaars?

afbeelding van Chicken power
03/12/2014 - 12:13

Hallo Amedee,

 

Wij hebben de Testorookgasmeting  eens losgelaten op de Walltherm . Het verslag en overig vragen vindt je hier: [[ ]]

 

Lukt helaas niet om de directe link te plakken: www.technologieforum.forumatic.com  > Verwarming > Testometing Walltherm

 

Binnen hetzelfde concept bestaat er ook nog een kachel/vergassser van het merk Powall.

 

@Jacobsfreek: Gebruik de zoekfunctie van dit forum even op 'DDG', dan merk je dat Amedee niet de enige is die er vanaf wil, en vooral ook waarom.

 

 

Groet, Cp

afbeelding van Amedee
04/12/2014 - 00:13

Dank je CP. Als ik het goed begrijp waren de resultaten uiteindelijk goed, daar waar er eerst een aantal verkeerde metingen gebeurden met de luchtinlaatklep toe.

Ken jij toevallig iemand die zo'n Walltherm heeft? Zou die er voor openstaan om van gedachten te wisselen? Ik zou graag met iemand in contact komen om zijn gebruikservaringen van de Walltherm te kennen...

Amedee

afbeelding van Chicken power
04/12/2014 - 13:20

Dag Amedee,

 

Het beste wat je doet is daar (www.technologieforum.forumatic.com ) even een eigen draadje openen waarin je vraagt naar ervaringen met zowel de Walltherm als de Powall. Van die laatste hebben wij ook nog geen ervaringsverhalen van gebruikers.

Er zijn van alle twee de merken er meerdere geplaatst in Nederland.

 

En als je er toch bent, kun je gelijk een PBtje naar Fokke sturen, hij is ondertussen ook weer een stookseizoen verder. Ik ben met hem bekend via Michel (die er bij was, en de metingen tegenwoordig doet), je mag naar ons beiden refereren.

 

Groet, Cp

afbeelding van mon jansegers
04/12/2014 - 14:50

Je kan hierover veel info vinden op heel veel duitstalige sites.

Mon

afbeelding van Daves2
27/12/2014 - 15:50

Hallo,

Ik heb thuis sinds 1,5jaar de walltherm staan! Moet toch zeggen dat ik er na de eerste winter aan heb gedacht om hem te vervangen door terug een gewone houtkachel,hij wou gewoon niet branden (vergassen) zoals op foto's,internet en in de winkel in Eindhoven! Heb een kompleet nieuwe schouw met potten van 200diam. ,die heb ik ondertussen al 3x aangepast(eerst door een inox flexibel van 150 door de potten te steken en rechtstreeks aan te sluiten op de kachel,daarna in 2x mijn schouwhoogte verhoogd met 2 geïsoleerde buizen bovenop de deksteen ) nu begint hij eindelijk deftig te vergassen en ben ik er content over! De schoorsteentrek is volgens mijn ervaringen met deze kachel heel belangrijk,alsook  zeer goed gedroogd hout!!! Het leuke aan de kachel is dat de warmte die hij vrijgeeft eigenlijk beperkt is(hoewel hij mijn woonkamer en keuken van ong.100 vierkante meter gezellig warm krijgt),je kan er gezellig rondzitten zonder Bwvs. Een bikini te moeten aantrekken zoals bij een gewone houtkachel het geval is! Ik heb ook beneden in de kelder de ETA houtvergasser staan van 40 kw en die heeft eigenlijk niet veel werk meer door deze kachel.dus bezint eer ge begint, maar als hij werkt zoals het hoort,dan denk ik dat er geen gelijke is in deze prijsklasse

 

 

 

afbeelding van Amedee
27/12/2014 - 16:12

Bedankt allemaal, ik zet mijn zoektocht verder.

@Daves2: heb je er verder onderhoud aan? Naar verluidt moet het 'rooster' waarop vergast wordt regelmatig tot dagelijks gereinigd worden? Is dat zo? De reiniging van de Warmtewisselaar zou gemakkelijk zijn?

Het schoorsteenmantel lijkt me zeer belangrijk te zijn: een zeer goede trek, geen bochten van 90°... Eigenlijk zou je dus eerst de trek van je schoorsteenkanaal moeten kunnen meten... 

Amedee

afbeelding van Amedee
22/05/2015 - 11:27

De Walltherm wordt momenteel bij mij thuis geïnstalleerd. Het toestel is bijna 400 kg zwaar, iets wat wijst op zijn kwaliteit (oa van de warmtewisselaar). Ik geloof in zijn concept.

Ik heb een schoorsteen die voor voldoende natuurlijke trek zou moeten zorgen: een dubbelwandige inox van iets meer dan 6 meter hoog en twee bochten van 45° om de aansluiting te maken naar de Walltherm (voorzetmodel). Bochten van 90° zijn naar verluidt uit den boze omdat die teveel weerstand veroorzaken.

Binnenkort gaan we proefdraaien...

afbeelding van goldilock
04/06/2015 - 11:56

Ik ben er zeer benieuwd naar.

Wij hebben ook het plan om een walltherm te plaatsen in onze nieuwbouw.

Hebben jullie ook de extra isolerende pannelen erbij besteld? Om minder stralingswarmte in de ruimte te krijgen? Dit is mijn grootste zorg, dat onze leefruimte waar de vergasser staat niet te warm wordt. ik heb liever meer enegrie die naar het buffervat gat.

Welk model hebben jullie gekocht? Er is blijkbaar een nieuwe versie tegenwoordig.

afbeelding van Maurice M
04/06/2015 - 20:56

Zelf hebben wij destijds ook een walltherm overwogen voor onze nieuwbouw. 

Uiteindelijk gekozen voor een Finse massakachel met warmtewisselaar van INTUhome. (www.intuhome.nl)

Deze brand en vergast net als een walltherm, maar vonden wij (persoonlijk) mooier en beter. 

Dankzij een koppeling aan 2 buffervaten en onze verwarming hebben we sinds kort ook de gaskraan dicht kunnen doen. Eerst vonden we dit nogal spannend. Maar in de praktijk merken we er eigenlijk niks van.

afbeelding van Amedee
08/06/2015 - 23:20

Hoi, Wij kochten de Walltherm Konigsspitze (voorzetmodel) zoals die hier op de welkomstpagina staat.

http://www.wallnoefer.it/produkte/walltherm/wasserfuehrend/koenigsspitze.html

https://m.youtube.com/watch?v=pNESfB5ZJDg

De isolerende 'jas' hebben we er niet bijgenomen. Blijkbaar kan die ook later nog geplaatst worden. Vroeger hadden we ook veel stralingswarmte van de DDG, waarschijnlijk meer dan we van de Walltherm mogen verwachten. De DDG zou 40% stralingswarmte geven, de Walltherm zonder 'jas' 30%.

In ons geval houden we daar wel van. Ons huis is ook niet perfect geïsoleerd. Maar de ervaring met de stralingswarmte ontbreekt me momenteel nog; 't is nu al aangenaam warm in huis zonder kachel ;-)

Verrassend is wel dat het houtvergassingsproces een temperatuur haalt van naar verluidt 960 graden terwijl er slechts 120 graden door de schoorsteen gaat. De warmtewisselaar moet dus heel goed zijn werk doen!

We wachten momenteel nog op een centraal thermostatische mengkraan vooraleer we het hele systeem (met zonneboiler voor sanitair warm water) kunnen gaan gebruiken. 

ik zie op de site dat er een Konigsspitze II bestaat. Geen idee wat het verschil is.

afbeelding van goldilock
08/06/2015 - 21:23

Maurice,

Welk merk en type hebben jullie dan gekocht?

Dan kan i kde info eens opzoeken...

afbeelding van Maurice M
27/12/2015 - 19:35

Het is het model Juhanna met een schakelbare warmtewisselaar. Het grote voordeel daarvan is dat kachel over massa of water kan stoken. Dit betekent dat we ook kunnen verwarmen als de stroom wegvalt of het opslagvat vol is. Deze functie hebben we niet bij andere hout CVs kunnen ontdekken.

Naast het uiterlijk van de kachel was het 'schakelen' voor ons de belangrijkste reden om te kiezen voor de kachel van INTUhome.

Op http://www.intuhome.nl/producten/houtcv/ vind je meer info.

afbeelding van jeroen-23
14/02/2016 - 21:59

Hallo Amedee,

Graag had ik even geïnformeerd naar uw ervaringen met de Walltherm.  Wij zijn aan het verbouwen en willen stilaan de keuze gaan maken tussen verschillende merken van houtvergassers met warmteafgifte via het water.

Walltherm, Jupo, Powall, Kûnzel, ... en ik dacht dat er ook een model in Scandinavië was.

Wij zijn dus erg benieuwd met uw ervaringen, de DDG ervaringen hebben we ondertussen ook al 10 jaar....

Groeten,

Jeroen

afbeelding van Richard schaken
04/03/2016 - 22:02

Hoi Jeroen,
Persoonlijk zou ik voor de walltherm gaan. Het is gewoon een top product!
Als je er technische vragen over hebt kan ik ze meestal wel beantwoorden.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.