houtskeletbouw in combinatie met oude gebinten | Ecobouwers.be

U bent hier

houtskeletbouw in combinatie met oude gebinten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van B. Lenaerts
18/09/2011 - 14:06

Beste forumbezoekers,

Wij gaan binnenkort starten met de verbouwing van een vierkantshoeve(tje). Wij doen dit met twee koppels en willen deze hoeve dus inrichten als een tweewoonst. Een eerste woning zal uitgaan van het huidige woonhuis (+ eventueel uitbouw nr achter). De tweede woning zal ontstaan door de vroegere schuur te verbouwen.

wij richten ons op de schuur, vandaar de volgende ideën:

Ik ben al enige tijd aan het spelen met de gedachte om in de schuur, die eigenlijk één grote open ruimte is, een houtskelet op te trekken aan de binnenzijde. Ik heb het dan over het soort skelet dat men ook wel gebruikt bij strobalenbouw (gelamelleerde balken). Hierdoor kunnen alle vloeren + het dak gedragen worden door dit skelet. De originele buitenmuren,  volle bakstenen muur, zullen op deze manier niet meer dragend zijn.

Ik streef ernaar om te verbouwen naar "laagenergie-norm". Met deze opbouw zou het dus mogelijk zijn om de houtskelet op de gebruikelijke wijze op te bouwen. van buiten nr binnen: houtvezelplaat (of ander dampopen alternatief), papiervlokken, dampscherm, osb-plaat, leidingspouw, afwerkingplaat (fermacel/osb-plaat eventueel afgewerkt met leempleister).

Wat zijn de nadelen van aan de binnenzijde isoleren, rekeinghoudend dat er in principe geen koudebuggen zijn aangezien de schuur op dit moment één grote open ruimte is van vloerniveau tot onder het dak zonder tussenvloeren en dergelijke.

Tweede idee: (waarschijnlijk iets minder realistisch?)

onder het dak zitten op dit moment oude gebinten. is het mogelijk om deze oude gebinten of replica's te behouden in combinatie met een houtskeletbouw? Dit wil zeggen dat de gebinten afsteunen op de onderliggende houtskeletbouw. Heeft iemend ooit iets gelijkaardigs gezien?

Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

1 Reactie

Reacties

afbeelding van robin demey
18/09/2011 - 14:22

Als je de muren van de schuur als parament gebruikt en dus een spouw met voldoende verluchting tussen de nieuwe muur en de oude muur laat, dan is er geen probleem.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.