houtskelet: gevelafwerking + muuropbouw + elektr. | Ecobouwers.be

U bent hier

houtskelet: gevelafwerking + muuropbouw + elektr.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kirsten-3
24/04/2007 - 13:22

Hallo,

wij laten een houtskelet bouwen, maar gaan veel zelf doen. Alleen het skelet wordt geplaatst, met aan de buitenkant een OSB-plaat en daarop een Tyvek-doek. We hebben het gevoel dat onze architect weinig aandacht heeft voor oplossingen die buiten zijn oorspronkelijke ideeën vallen, en ons budget interesseert hem al helemaal niet. Vandaar dat we hier eens komen vragen naar andere meningen.

Gevelafwerking: heeft er iemand ervaring met sidings of multiboard (van Eternit) of met Marmoroc? Heeft iemand andere ideeën? Voor ons is het belangrijk dat het gemakkelijk zelf te plaatsen is, en we zijn ook op zoek naar een goedkope oplossing. Liefst ook ecologisch, maar ecologisch en goedkoop gaat meestal niet samen.

Muuropbouw: de architect raadt ons aan om rotswol of iets dergelijks te gebruiken (18 cm), daarop een bouwpapier omdat dat een hoge dampdichtheid heeft (wegens de OSB aan de buitenkant van het skelet), en daarna een lattenwerk (eerst horizontaal, dan verticaal) en Fermacell. Vinden jullie dit een goede opbouw? Hij zei ook dat we de isolatie eventueel kunnen laten doorlopen tot tussen het lattenwerk, maar ik vraag me af hoe het dan moet met dat bouwpapier en alle leidingen die daar tussen lopen. Weet iemand of er een groot prijs- en kwaliteitsverschil is tussen Fermacell en Gyproc?

Elektriciteit en sanitair: heeft iemand ervaring met het aanleggen van sanitair en elektriciteit in een houtskeletwoning? Zijn er speciale dingen waar we moeten op letten?

Alvast bedankt allemaal voor het meelezen,

Kirsten

6 Reacties

Reacties

afbeelding van rik-17
24/04/2007 - 14:52
Rik

Hoi Kirsten,

Via deze link vind je al 1 en ander terug over de muuropbouw in houtskelet.

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1175248232&first=&last=

Groetjes,

Rik

afbeelding van kirsten-3
30/04/2007 - 13:51

Rik,

nogmaals bedankt. Op de werfvergadering hebben we de isolatie nog eens aangekaart, en nu plots is het prijsverschil toch niet meer zo groot en er zijn toch veel voordelen aan ingeblazen isolatie. Tja. Maar we gaan dus isolatie laten inblazen, en eerst zelf alles afdichten plus helpen met het vullen van de machine.

Nog iemand tips voor de andere vragen?

Kirsten

afbeelding van xg-1
30/07/2007 - 10:18

indien je kiest voor inblazen cellulose,
betrek de inblazer van in t begin, de details maken het verschil (wij hadden bv nogal wat nagels die de planken ver doorboorden en dat belemmerd het inbrengen van de buis.

ook min en max grootte van de vakken weten etc..
laat hem het plan even zien.

success xavier

afbeelding van FilipS
30/07/2007 - 14:42

Beste Kirsten / Xavier, ... .

Het laten inblazen van cellulose of het laten plaatsen van minerale wol, kost ong. evenveel. Bij grotere oppervlakte/dikte/... zal het voordeel eerder naar cellulose gaan dan MW.

'Laten inblazen door professional' of 'zelf plaatsen met doe-het-zelf materiaal' is natuurlijk niet te vergelijken wat betreft prijs en kwaliteit.
Je moet zelfs dan opletten, prijsverschil BTW 6% en 21% en eventuele belastingvermindering, dat het 'doe-het-zelf' gebeuren niet duurder wordt dan laten inblazen, met garantie!

Voor het inblazen van cellulose kan je gemakshalve ca. 80 EUR/m3 (per cu.m !!!) tellen (als 1-2-3 regeltje).
(dus bij 20cm dikte = 5m2 voor €80)

afbeelding van geert-19
08/08/2007 - 14:32

inblazen : zeker laten doen, en meehelpen met de machine te vullen , je kan het meeste geld besparen door vooraf zelf alle kiertjes af te plakken en uw binnenste damprem zelf te plaatsen , daar kruipt veel tijd als ge't goed wil doen (de meeste firmas staan daar niet om te springen : prutswerk)
zeker de aannemer van het inblazen betrekken bij het bouwproces.
heb ervaring met sidings : voordeel : zelf te doen met eenvoudig materiaal , vergaat niet , hoeft niet geschilderd te worden,strak uiterlijk...
Niet goedkoop , maar langs de andere kant wat is er ook degelijk en wel goedkoop,hé
zeker opletten voor de detailering (naden, hoeken ,raamaansluitingen) deze bepalen het resultaat.

afbeelding van kris-19
23/08/2007 - 22:55

http://users.telenet.be/kriziz

wij zijn ook aan het bouwen, metsen en vloerverwarming doen we zelf. met elektriciteit werken zijn ze net begonnen. heb ook met het idee gezeten om het zelf te doen, ben blij dat ik het niet gedaan heb. zal morgen foto's op de site zetten over hoe ze in een prefab houtsketel elektriciteitkabels trekken.
Groeten kris

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.