Houtrot | Ecobouwers.be

U bent hier

Houtrot

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van den Pierre
30/10/2013 - 11:12

Het huis waar mijn moeder woont is altijd zeer goed onderhouden geweest. Nu komt er de laatste jaren niemand meer op zolder, en hebben we vorig gezien dat de houten spanten van het dak bijna allemaal zwaar beschimmeld zijn en zacht aanvoelen. Dat is natuurlijk een minder leuke verrassing, want het ganse dak is in feite aangetast. Heeft er iemand hier ervaring mee? Moeten we nu het ganse dak vervangen of kunnen we het hout nog behandelen ? Ik zie nergens een lekkage, dus ik begrijp ook niet waar dat vocht allemaal vandaan komt.
Bedankt voor een reactie.

8 Reacties

Reacties

afbeelding van brother paul
30/10/2013 - 17:34

Waarom ?

 uw vocht van uw woonruimte/badkamer vliegt door de muren, en slaat neer op de koude balken... zo simpel

 nu om het juist te beredeneren zou je moeten weten hoe uw dak opgebouwd is. Ergens zit het dampscherm verkeerd, is er onvoldoende isolatie, heb je geen ventilatie etc

Resultaat: 

 je zou ideaal gezien de zachte stukken moeten vervangen, zo simpel.

 

Ik denk persoonlijk dat je beter uw dak volledig renoveert met een sarkingdak en de zachte stukken doen vervangen ja.

http://www.sarking-dakisolatie.be/p3.html

 

 

 

afbeelding van charel
30/10/2013 - 18:01

Beste,

Het is onmogelijk om, met wat je meedeelt, een zinnig advies te geven.

Probeer zo goed mogelijk de situatie te beschrijven, bijvoorbeeld:

- is de zoldervloer of het plafond er onder geisoleerd en op welke manier.

- is de zoldervloer van hout, beton...?

- hoe is de opbouw van het dak, kijk je tegen de onderkant van de pannen of is er nog een onderdak te zien, isolatie, afwerking..?

- onder de zoldervloer een badkamer, douche?

- wordt de woning geventileerd en hoe?

- hoe wordt de woning verwarmd?

- zijn de vermeende aantastingen overal verspreid of zijn er zones waar het meer geconcentreerd is? Welke zones?

Charel

afbeelding van Rudy Martens
06/11/2013 - 00:28

Als het beschimmeld is en zacht aanvoeld dan zou ik niet twijfelen en het hele dak laten vervangen.

Ik begrijp natuurlijk dat dit niet leuk is omwille van de kostprijs hiervoor.

En wat even belangrijk is, is dat je de oorzaak van het vocht of de vochtophoping aanpakt.

Waar nodig een dampscherm en isolatie aanbrengen.

Zorgen voor een aangepaste verluchting.

Enzovoort.

 

Het advies terplaatse van een architect / bouwingenieur is in dit geval zeker aan te raden.

 

 

afbeelding van den Pierre
07/11/2013 - 10:22

Er is wel isolatie, maar die is later toegevoegd, zo'n 20 jaar geleden. Alle leefruimten zitten op de 1ste verdieping, dus ook de keuken en de badkamer. Op de begane vloer is enkel een garage, een bergruimte, de gang en een toilet. Alle rest is dus boven. Daarbij komt dat niet alle ruimten goed worden verwarmd. Er is nog geen centrale verwarming maar verwarming per kamer, en de leefruimten die zij niet (of bijna niet) gebruikt worden niet verwarmd.

afbeelding van Sander27
07/11/2013 - 10:57

Als ik dat zo lees, is het logisch dat het hout op de zolder is gaan beschimmelen. De leefruimten geven toch warmte af en daarboven condenseert dat dan. Ook het feit dat enkele kamers niet worden verwarmd helpt niet mee, het zou beter zijn die toch tot een graad of 16 te verwarmen, zodat het daar niet vochtig kan worden. En op zolder zou best een raam worden opgezet, zodat er wat luchtcirculatie is.

Ik denk dat het belangrijk is het dak eens goed te laten inspecteren. Het hout dat zacht is geworden moet misschien worden vervangen, maar dat zal ervan af hangen. Belangrijker is de schimmel aan te pakken, voordat er nog meer hout zacht wordt. Beschimmeld hout trekt daarbij ook nog houtinsecten aan, en als die zich ook tegoed gaan doen aan uw dak is er binnenkort inderdaad geen dak meer over ! Neem eens een kijkje op schimmels en je begrijp dat deze overal in de natuur voorkomen, maar ook in huis. Het kan daarbij ook nog schadelijk worden voor de gezondheid van uw mama, omdat deze schimmels de luchtwegen kunnen infecteren.

Enfin, ik zou het niet zo laten in ieder geval...

 

afbeelding van brother paul
07/11/2013 - 11:25

die schimmels krijg je snel dood hoor, maak een zuur sopje: azijn 5% +  citroenzuur 1-2% + hydrochloorzuur 0.1% en sproei dat op die balken (zorg wel dat je een goeie bril draagt en een masker). En dan tweede heel belangrijk laten drogen..

En wat ook belangrijk is, kijk eens of uw dak wel waterdicht is, lekt het daar niet ?

afbeelding van Johnnny
21/11/2013 - 11:12

Schimmel is een groot probleem, maar je kunt dat wel oplossen. Die mengeling van dat zuur sopje is interessant, maar je kunt het ook door een bedrijf laten doen. Voordeel is dat je dan ook nog jarenlang garantie krijgt op de uitgevoerde schimmelbehandeling. Als het hout dan toch verder blijft schimmelen of gaat schimmelen op een andere plaats heb je een garantie.

Ik zou  ook de zwakke plekken van het hout zeker vervangen. Misschien moet het ganse dak niet worden vervangen, maar je moet ook eens kijken naar de isolatie. Als die nu ook vol water of schimmel zit, moet dat er allemaal uit.

Na de schimmelbehandeling, zou ik een tijdje een electrische verwarming plaatsenzodat alles kan drogen. Zeker nu dat de winter eraankomt !

Succes!

afbeelding van Johnnny
21/11/2013 - 11:17

En je moet ook de verdieping eronder eens goed bekijken ! Misschien is er toch ergens een infiltratie van regenwater via het dak. Met de isolatie kun je dat niet altijd zien, maar dan moeten er ook vochtplekken daaronder zitten.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.