houtpaletten zagen | Ecobouwers.be

U bent hier

houtpaletten zagen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jan kesters
25/07/2007 - 13:43

hallo

voor mijn speksteenkachel kan ik afvalpaletten krijgen op mijn werk. Kan mij iemand vertellen hoe ik deze op een makkelijke manier kan zagen alvorens over te gaan tot aankoop van een tafelzaag of kettingzaag

mvg
Jan

10 Reacties

Reacties

afbeelding van frankyDC
25/07/2007 - 14:00

Beste,

ik heb het gedaan met een tafelzaag. Mijn speksteenkachel is best tevreden

franky

afbeelding van dirk vercammen
25/07/2007 - 14:09

zorg er wél voor dat het niet behandelde of niet geverfde exemplaren zijn !
ER bestaan korte zaagjes van Black & Dekker enz om dit werk op te knappen. Je zaagt ze dan in stukken zoals je zelf wenst, het stapelen is niet altijd makkelijk. Heb ook speksteenkachel en gebruik ook palettenhout. Opgelet : de stukken geperste spaanderplaat kunnen formaldehyde bevatten, maar ik denk dat die op zo'n hoge temp geen kwaad meer kunnen.

afbeelding van marc-4
25/07/2007 - 14:28

Jan
hou er rekening mee dat dit soort hout niet el teveel warmte geeft, er veel werk in kruipt om die te zagen en dat er metalen verbindingsproducten gebruikt worden (nagels, nietjes) om deze aan elkaar te houden welke om het even welk zaagblad in fracties van seconden naar de zaagbladenhemel kan sturen.

toen ik deze zaagde met de cirkelzaag, gezaagd rond de blokken.
Een hele grote tafel met aan de ene kant een omgekeerde cirkelzaag zou moeten voldoen.
Een moderne handzaag (bv http://www.blackanddecker.be/nl/powertools/productdetails/catno/KS890GTK/) zal misschien handiger zijn maar nog geen ervaring mee

afbeelding van dirk vh-1
25/07/2007 - 19:39

Met een handzaag!
Is ecologisch (geen electrisch verbruik)
Is goedkoop (geen electrische zaag kopen)
Is goedkoop (tijdens het zagen geef je geen geld uit aan iets anders)
En je hebt 2 x warmte van je hout: tijdens het zagen en in je kachel

:=)
dirk

afbeelding van frankdh
26/07/2007 - 15:21

Wij (ver)stoken ook heel wat palettenhout. De lichte exemplaren zaag ik met een japans zaagske (die van de Lidl a € 9,95/st als ik mij goed herinner), gaat erdoor als boter en is sneller dan met een wipzaag, ÉN bovendien geniet je van de door Dirk aangehaalde voordelen. Voor de zwaardere exemplaren gebruik ik ook wel de door Marc aangehaalde Scorpion. Beide methoden zijn voor een grote hoeveelheid paletten echter nogal tijdrovend. Daarom heb ik voor perioden waar tijd te kort schiet, en palettenberg hoog is, in tweedehands een zaagtafel aangeschaft.
Wat ik ook geprobeerd heb zijn kettingzaag (probleem: palet op de plaats houden zonder de kans te lopen met de zaag ergens een of ander vitaal deel te raken) en verstek-/afkortzaag (probleem: beperkte ruimte om naast blokken te zagen).
Ten slotte: momenteel zit ik met twee tennisellebogen, maar het hout zaagt zichzelf niet. Ook dan komt een zaagtafel m.i. goed van pas. Spieren in voorarmen worden minder belast.
Groetjes,
Frank

afbeelding van mirelcarin
24/11/2011 - 19:19

welk merk zaagtafel gebruikt u, doe nu ook alles met de hand zagen maar het werk wordt me te zwaar.

afbeelding van wilvandekempen
24/11/2011 - 20:19

hoi stokers

ik stook alleen paletten de hele winter,heb er nu voor deze winter 196 paletten gezaagd ik zaag ze in 3 stukken met een cirkelzaag op de lengte 2 maal zo heb je 3 stukken en de rest zaag ik met een tafel zaagmachine zelfbouw een goede cirkelzaag erin die ook tegen een nagel kan ga perfect.

afbeelding van dirk andelhofs
25/11/2011 - 13:44

Je zal maar een buur zijn van iemand met een zaagtafel die daar hele dagen staat te janken ...

Zorg in dat geval minstens voor een geluidwerend scherm.

Geluid is ook vervuiling.

 

Ik zou de voorkeur geven aan een elektrische kettingzaag.

Maakt veel minder lawaai.

Verbruikt veel minder stroom.

Je moet dan wel investeren in een goed systeem om het hout vast te klemmen, en de nodige veiligheidsmaatregelen in acht nemen natuurlijk.

 

Dirk

afbeelding van Oostlandvaarder
26/11/2011 - 19:42

Ik sluit me aan bij dirk andelhofs:  je zal maar de buur wezen van zo een palettenstoker: geluidshinder bij het zagen-stank bij het stoken.

Als je niet geeft om de buren, denk tenminste aan  Uw veiligheid.

Paletten zagen met een kettingzaag is totaal onverantwoord, de ketting kan breken op nagels, als je zo een ketting in je gezicht krijgt! Een kettingzaag is enkel ontworpen om takken en bomen snel te zagen.

Zoals m'n vader steeds zei: gebruik alles enkel waar het voor dient!

Een zaag type 'Pirana' van B&D (bewegende bladen) is het veiligst, maar de nagels in de paletten zijn nefast voor de zaagbladen, zeker voor de gehard metalen zaagbladen. En het gaat niet echt snel.

Een tafelzaag, daar kunnen tanden van afbreken op nagels, afgebroken tanden en nagels kunnen weggeprojecteerd worden. Een pallet is te groot en zwaar om door 1 man veilig en gekontroleerd (naast de nagels, onder de veiligheidskap) te verwerken. Omdat je die niet voldoende kunt vasthouden, kan een (deel van) een palet weggeslagen worden tegen het snel roterend zaagblad, en bijvoorbeeld Uw scheenbeen breken. Een palet is  te zwaar ook voor 1 persoon om zomaar van de grond op te tillen en op de zaagtafel te plaatsen, voorkom rugletsels. 

Draag lederen handschoenen, schoenen met versterkte zolen (nagels!), een veiligheidsbril, een stofmasker en oorschelpen!

 

Er is maar één veilige oplossing, met koevoet afbreken en met de handzaag de stukken inkorten tot op kachellengte.

 

 

 

afbeelding van waltervaes
26/11/2011 - 22:52

Het kan gemakkelijker met een wipzaag (wel wat trager maar wel veiliger) of met een electrische handafkortzaag.

Gewoon pallet op de grond leggen en je zaagt langs het hout met de blok (dus je raakt dan nooit een nagel), zodat je de bovenste planken eraf hebt.

Dan draai je de pallet om (weer op de grond laten ligen) en zaag je nog eens.

Dan heb je een hoop planken en telkens de blok met aan beide kanten nog een stukje plank.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.