Houtovenbakkerijtje: hoe fijn stof onder controle krijgen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Houtovenbakkerijtje: hoe fijn stof onder controle krijgen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bart aertgeerts-2
21/12/2011 - 12:10

Hallo allen, lang geleden dat ik hier was!

De voorbije jaren ben ik als vrijwillig water- en windmolenaar (o.a. op Den Steenen Molen van Boechout) helemaal in de ban geraakt van het werken met graan. Ik heb me dan de voorbije jaren ook omgeschoold tot Brood- en banketbakker met een pssie voor brood in al zijn vormen.

Binnenkort openen we hier een ambachtelijke houtovenbakkerij met een gamma van van verse gist en desem biobroden en koeken. Alles wordt gebakken in een moderne (Duitse) houtoven, maar met hout gestookt direct in de bakruimte op de vuurstenen. Brood wordt dan gebakken via afnemende warmte, om zo de perfecte korstvorming te verkrijgen.

Ik wil per sé vasthouden aan deze methode (direct gestookt hout) van bakken, omdat er geen betere manier bestaat om echt superieur brood te kunnen bakken. Voor sommige broden kan ik zelfs door de houtsoort het brood parfumeren. Subliem.
't Is vakmanschap én hard werken, maar het is een passie.

Het nadeel is dat we dagelijks toch wel een dikke 100kg gedroogd hout zullen verbranden. Het ovensysteem is eigenlijk heel traditioneel (zoals een pizzaoven) en er is geen sprake van dubbele verbranding. Ook omgekeerd stoken is niet van toepassing.

Ik ben me ervan bewust dat de oven qua fijn stof niet echt denderend zal scoren. Bestaan er -financieel haalbare- technieken om dit fijn stof onder controle te houden?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van recumby
21/12/2011 - 16:32

Waarom is omgekeerd stoken geen optie?

afbeelding van Lacroix
21/12/2011 - 22:46

Een 'moderne Duitse houtoven'? Dan mag je er toch van uit gaan dat de verbranding goed is.  Dan zou de oven  toch moeten voldoen aan de Duitse normen en is er geen probleem.

afbeelding van MaiaVanmanwe
22/12/2011 - 01:45

De Rocket-mass-heaterbouwers hebben zich daar ook al over gebogen.

Het Rocket-principe zorgt voor de optimale verbranding aan hoge temperaturen.

Met de grote massa tracht je alle energie op te vangen en te benutten.

 

Als je de Duitse oven al gekocht hebt ben je er waarschijnlijk niet veel mee, maar hier vind je de plannen van een Rocket baking oven:

http://www.rocketstove.org/images/stories/rocket%20baking%20oven%20manual%20november%202008.pdf

 

G

afbeelding van Hobbes
22/12/2011 - 08:46

Bart,

Steek ook eens je licht op bij 'Het Bakhuis' in Lubbeek (016 631737 Ma Di Do Vr  van 14u-19u). Die bakt al jaren zijn brood in een houtgestookte oven en heeft veel ervaring. Ik heb hem toch eens horen zeggen dat hij met één bak hout (beuk) toekwam voor al zijn broden, en dat zal zeker geen 100kg zijn. Meer details weet ik niet over de oven, maar zijn brood vind ik bijzonder lekker! 

Jan heet hij, en ook een enthousiast bakker :-)

Veel succes!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.