Houtoven plaatsen | Ecobouwers.be

U bent hier

Houtoven plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jerree
07/08/2012 - 16:37

Ik zit met het volgende probleem:

In september wil ik graag een houtoven/pizza oven in de tuin plaatsen. Daarvoor ga ik een fundering van zo'n 15 cm (gewapend beton) storten, daarboven een U-vormig onderstel bouwen van gewone betonblokken of cellenbeton, tot op 1 meter hoogte. Daarboven op wordt de houtoven geplaatst.

Het probleem is echter dat die houtoven ruim genomen 800 kg weegt, en ik nog niet goed weet hoe ik hem van de aanhangwagen (waar hij dus op staat als we hem zijn gaan kopen) tot op het gemetselde onderstel krijg. Met een gewone vorklift zo over het gras rijden is geen optie, want die rijdt zich daarin gewoon vast. De pizza oven komt opzij in de tuin te staan, maar rondom is er dus overal gras.
Een afbeelding van de oven zit in de bijlage. Hij heeft 4 stevige haken in de betonnen draagplaat waaraan je touwen of kettingen kan vasthangen om hem op te hijsen

Ik dacht eventueel om hem op de aanhangwagen met een 4-tal man te duwen tot naar de plaats waar de oven komt te staan. Dan zou ik enkele obs-platen op het gras kunnen leggen (zodat er een min of meer vaste ondergrond is) en daarop een werkplaatskraan zoals deze zetten: http://www.eurorent.be/nl/huren/hijs-en-hefwerktuigen/werkplaatskraan-1-... , om hem daarmee van de aanhangwagen op te hijsen en vervolgens op het U-vormige onderstel te plaatsen.

Echter heb ik nog een paar twijfels bij deze mogelijke oplossing:
-Ik weet niet of ik hem hiermee wel mooi recht op het onderstel kan zetten.
-Die kraan mag ook in geen geval kunnen omvallen want dan is die oven (en mss ook nog de kraan) om weg te gooien.
-En ik moet met de kraan (gemakkelijk) over die obs-platen kunnen rijden. De gazon waarop ik de osb-platen zou leggen, ligt niet fantastisch recht, maar ik kan er natuurlijk wat zand onder kappen en aandrukken tot dat de osb-platen waterpas liggen.
-En ook nog het volgende: is het mogelijk om met zo'n 4 man (of eventueel meer) 800 kg + aanhangwagen door de tuin te rijden? Het is een lange, stevige aanhangwagen met 4 wielen luchtbanden geloof ik

Lijkt jullie dit een goede oplossing? Of hebben jullie misschien andere ideeën hoe ik die oven op dat 1 meter hoge onderstel kan plaatsen? Of zijn er eventueel ideeën om toch met een vorklift (zonder luchtbanden) over het gras te kunnen rijden?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
08/08/2012 - 11:31

die kleine hefkraan waarvan je sprak zal niet voldoen want dat is eerder een type "motorkraan" gebruikt om motorblokken uit auto's te hijsen. Je kan er andere dingen mee doen maar dat ding zal niet zo hoog kunnen heffen want voor 800kg kan de hefarm niet zo ver uitgetrokken worden en dan is het lastig om de oven te manoevreren met de liftpoten in de weg.

 

beste oplossing is wachten tot je een flinke droge periode hebt gehad zodat de gazongrond keihard is ....

anders ga je je gazon (teveel) beschadigen

afbeelding van jerree
08/08/2012 - 13:39

bedankt voor het antwoord :)

ik heb nog nooit zo'n hefkraantje gebruikt dus goed dat je dit zegt. Dan moet ik deze optie al zeker uitsluiten. Mss kan ik dan best een heftruck huren met luchtbanden, voor op gras en zand etc te rijden. 

afbeelding van AntonLaenen
12/08/2012 - 14:38

 Ik zou ook voor de heftruck gaan want de poten van de hefkraan lijken mij zeer onhandig te staan voor dit soort zaken. Misschien kan je ook platen onder de heftruck leggen zodat deze beter door het gras kan.

afbeelding van jerree
12/08/2012 - 15:15

 Inderdaad, ik had ook wat schrik voor die poten. Als die breder zouden zijn dan het U-vormige muurtje kunnen ze daar niet alletwee onder en wordt het wel moeilijk. Dus inderdaad, ik denk dat ik best een heftruck kan huren en dan eventueel platen op het gras kan leggen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.