houtkachel met speksteen of zonder | Ecobouwers.be

U bent hier

houtkachel met speksteen of zonder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jessi
05/02/2012 - 19:18

hallo allemaal,

Had graag advies en tips gekregen aangezien wij deze een moeilijke beslissing vinden.
Wij hebben momenteel 2 gaskachels waarmee wij ons huis verwarmen.
Wij wonen hier nog maar een 8 maand en weten dus niet echt wat het eregieverbruik is.
Wij hebben één gaskachel in de keuken die ook onze badkamer verwarmt waar wij zeer tevreden over zijn en dan nog een inbouwkachel (gas) van barbas die wij zouden willen vervangen door een houtkachel, je moet weten dat deze zowel de living en eetplaats als ons bovenverdiep moet verwarmen.
Nu doet onze gaskachel deze wat te doen is behalve met serieuze vriestemperaturen zoals nu dan verwarmen we 's avonds nog wat bij met een laserkacheltje.
onze boven is vrij open dus makkelijk mee te verwarmen maar we zijn dus op zoek naar een houtkachel vrijstaand want we gaan onze schouw afbreken naar aanraden omdat we zo meer warmte ook langst de zijkanten van een kachel krijgen.

maar aangezien er zo veel soorten en modellen zijn is het niet zo simpel om de juiste te vinden.
Wij zouden graag dan één met thermostaat en afgewerkt met speksteen kopen zodat als we deze 'savonds aanzetten dat we er s'morgens er nog wat geniet van hebben en aangezien deze onze hoofdverwarming is ons dus ook geen miskoop kunnen veroorloven.

Ale tips zijn zeker welkom!!

5 Reacties

Reacties

afbeelding van charly99
06/02/2012 - 09:11

waarom geen massakachel (grundoven, finoven, speksteen, tegelkachel....), niets electrisch aan.  Qua rendement en uitstoot zeer goede houtkachels, op voorwaarde dat je er juist mee stookt.

afbeelding van tolgyfa
13/03/2013 - 16:15

en als je dan overweegt om een tegelkachel te plaatsen zou ik zeker eens contact nemen met de mensen van Kleuren Kachel, je kan alvast hun website eens bekijken, www.kleurenkachel.be.

 

afbeelding van Cee
26/03/2013 - 14:44
Cee

Ik heb hier ook een houtkachel  in een ruimte waar geen andere verwarming staat van ongeveer 90m² en ik ben blij met m'n keuze tot nu toe.

je kan zowiezo kijken naar wat je nodig hebt op vlak van verwarmen, en dat is voor een groot stuk afhankelijk van je isolatie in die ruimte, die is heel belangrijk in het geval je voor een massaacumulatie (speksteen) kachel zou willen kiezen.

Is je huis goed geisoleerd is dat zeker een goeie keuze, maar is dat niet het geval, en je zei nu al reeds dat je diende bij te stoken omdat je gaskachel onvoldoende warmte produceerde dan vrees ik er een beetje voor dat een acumulatiekachel niet direct een verbetering voor je zal zijn.

Even kort door de bocht:

optie 1: een simpele goeie houtkachel met deftig rendement heb je al voor een kleine 1000€, en die geeft z'n warmte af vanaf dat je die aansteekt en stopt dus vanaf dat het hout opgebrand is, daarvoor zijn traagbrandende houtsoorten het meest interessant (eik, beuk,...)

optie 2: een zware massakachel heb je pas voor minimum 5000€, en het vermogen van zo'n kachel zal waarschijnlijk lager liggen dan de gaskachel die je nu hebt, maar daarvan is het de bedoeling dat je die eenmaal goed vult, (10kg per stook) op twee uur is die leeggestookt en dan zet je de klep toe en is de massa rond die kachel opgewarmd waardoor die warmte blijft stralen, afhankelijk van het gewicht 8u, 12u, 16u, 24u. voor deze soort kachel kan je ook gerust dennehout, berk en populier in branden, want het maakt niet uit dat de stook snel voorbij is, je hebt er de warmte  zowiezo uitgehaald. Dat hout is een stuk goedkoper dan eik en beuk, en mede door het goeie rendement haal je de kostprijs van je kachel er op een redelijke termijn wel uit, al zal het toch meer dan 10 jaar zijn tegen dat ik het eruit zal gehaald hebben.

Ter vergelijking: mijn kachel weegt 3000kg en heeft een vermogen van 4 à 5 kW(dus 2 zulke el. blazertjes) en daarmee kan ik ongeveer 24u overbruggen vooraleer ik hem nog eens stook, dus ongeveer een ganse dag, in die tijd is de steen rondom de kachel van 60 naar 40° gezakt en straalt die dus niet meer zo goed. Ik heb wel 12cm PUR op m'n dak, 6cm glaswol in m'n muren, HR glas (dubbel), en 5cm kurk in m'n vloer, dus redelijk goed geïsoleerd. Het gevoel van warmte van zo'n kachel is wel heerlijk, geen convectie zoals radiatoren, maar stralingswarmte zoals de zon.

In mijn opinie moet je 1 van deze twee opties ten volle durven kiezen, of een kachel met veel vermogen die het direct warm krijgt wanneer je wilt, of een trage zware massa kachel die zorgt voor een relatief constante temperatuur, een kachel met twee kleine speksteentjes aan gemonteerd is eigenlijk gewoon om de "rage" van de speksteenkachels te volgen, maar je mag er zeker van zijn dat die er niet voor zullen zorgen dat je s'ochtends nog warmte zal hebben hoor, die zijn er eerder voor de show.

Zonder reclame te willen maken, mijn kachel komt van bergkachel.nl, waarbij ik de mantel zelf heb gemetst. en is niet uit speksteen, maar uit vuurbeton gemaakt, hetzelfde principe, massa houd warmte vast, en straalt die nadien rustig uit. voor een echte speksteen kachel is tullikivi een bekend merk (finland) en daar tel je al snel 10.000€ voor neer, wat mijn budget ook niet aankon.

 

optie 3: pelletkachel, goeie verbranding, snelle warmteafgifte, en relatief  goedkope pellets, maar die bromt iets te veel naar mijn goesting

 

PS: die kleurenkachels zijn ook best mooi, ook een soort massa kachel, maar naar mijn mening nog geen massa genoeg om het je te kunnen permiteren af en toe eens lui te zijn

afbeelding van Ilex
15/04/2013 - 20:18

Die Bergkachel kende ik nog niet. Mooi! Past bij onze plannen een modern huis neer te poten.

Kijken ook uit naar massakachels en die zijn vaak klassiek en naar onze mening niet mooi. Ortner levert eveneens moderne ontwerpen en dan de nieuw ontdekte Bergkachels. Een Finnoven kan je zelf modern maken.

Wat zijn de verschillen in rendement, kwaliteit en gebruiksgemak?

Van Tulikivi heb ik al veel positief gelezen en ze beginnen al wat moderner/strakker modelletje te maken.

afbeelding van waltervaes
15/04/2013 - 22:21

Als je meer wilt weten over de bergkachel, kijk dan eens op ecologieforum.eu, op dat forum is de ontwerper (Peter van den Berg) van de bergkachel actief.

Ik ben tevreden over mijn bergkachel, is nog betaalbaar (maar je moet ook een beetje handig zijn om hem zelf goed in elkaar te zetten).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.