houtkachel met externe luchttoevoer | Ecobouwers.be

U bent hier

houtkachel met externe luchttoevoer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van steand
17/12/2006 - 13:08

hallo,

wij zouden in onze nieuwbouwwoning met balansventilatie,een houtkachel willen plaatsen met een externe luchttoevoer.
De houtkachel zal tegen een binnenmuur geplaatst worden.
nu was mijn vraag: hoe ik deze kachel van externe lucht moet voorzien.(wij hebben geen kelder)

9 Reacties

Reacties

afbeelding van jan verstricht
17/12/2006 - 22:18
Jan

Als er geen (kruip)kelder is, zou je de externe luchttoevoer kunnen voorzien via de schouw (schouwputten met dubbel kanaal, of dubbelwandige metalen pijp).

afbeelding van fc
18/12/2006 - 11:57

Beste,

Wij zijn ook op zoek naar zulke houtkachels,wie kan me enkele merken/ lveranciers hier in Belgie opgeven ?

Frank

afbeelding van mon jansegers
18/12/2006 - 13:07

Frank,
Je kan info, merken( met foto) vinden op: www.bauweise.net.
De meeste zijn in Belgie te verkrijgen.
Mon

afbeelding van steand
18/12/2006 - 14:25

mag ik lucht nemen van op de zolder?

afbeelding van mon jansegers
18/12/2006 - 17:49

Steand,
Je kan lucht aanzuigen uit de zolder op voorwaarde dat de zolder zich buiten de geisoleerde en luchtdichte schil situeert.
Mon

afbeelding van wini
18/12/2006 - 22:20

Ik ben vandaag speciaal voor zo een kachel in duitsland (keulen)geweest. Zeker de helft van de kachels in de toch reuze schauroom zijn ondertussen uitgerust met de mogelikeit de verbrandingslucht niet uit de ruimte te nemen. Bij all deze kachels is aan de achterkant van de kachel in de hoogde van de verbrandingtäumte een aansluiting voor een luchtpijp voorzien. De verbrandingslucht kommt bij balansventilatie uitsluitend uit de dubbele schoorsteen. Zo een schoorsteen levert de firma isomit. Of deze firma ook in belgie vertegenwordig is, weet ik nit. De verkooper zegt, dat in een a twee jaar alle kachels deze aansluiting zullen hebben. De prijs van deze kachels lag tussen 800 en 5.000 €. Een aanmerking van de verkoper: De kachels zijn dicht, dat er normaal geen gassen uittreden en de verbrandingslucht uit de schoorsteen genomen word. Maar... bei balansventilatie moet een differenzdruckschakelar gebruikt worden, die bei onderdruck in de kamer de balansventilatie uitschakelt en bei sommige systeemen allen de toevoer van lucht toe laat. Eveneens geld voor de dampkap in de keuken. De nuiwe dampkappen zuigen tot 1500 qm Lucht en zullen dan de rookgassen en zelfs de assen uit da kachel zuigen. Dus de dampkap mag in geen geval de lucht na buiten blasen.

afbeelding van mon jansegers
18/12/2006 - 22:37

Winfred,
Er zijn zeer weinig kachels en haarden die ,,luchtdicht,, zijn.
Het ,,luchtdicht zijn,, moet uitdrukkelijk vermeld worden bij de technische kenmerken van het toestel. De aanvoer van externe verbrandingslucht is reeds bij vele toestellen ,,standaard,, ingebouwd of op aanvraag te verkrijgen. Wanneer het toestel werkelijk luchtdicht is(cfr. www.bauweise.net) dan zijn geen verdere maatregelen ivm. de balansventilatie nodig. In alle andere gevallen noodzakelijk.
Mon

afbeelding van wini
18/12/2006 - 22:49

Monjansegers,

de verkoper hat het over de als luchtdicht vermelde kachels. Juist die zijn niet absoluut dicht. Ik weet het niet, ten laatste 2008 zal ik het weeten, dann staat mijn laag energie huis (beter gezegd dat van mijn dochter).

afbeelding van mon jansegers
18/12/2006 - 23:39

Winfred,
Je kan de lijst downloaden van,, de schoorsteenveger,, met de goedgekeurde toestellen t.e.m. 2005. Eveneens te vinden bij www.bauweise.net. Dit jaar zijn er nieuwe toestellen aan de lijst toegevoegd. Het is inderdaad beter nog een jaar af te wachten. De basis van goedkeuring wordt eveneens vermeld op de lijst.
Mon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.