houtkachel meerdere ruimtes verwarmen | Ecobouwers.be

U bent hier

houtkachel meerdere ruimtes verwarmen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van erwin-15
11/12/2005 - 21:39

Eerst mijn dank voor de experts die hier hun kennis willen delen met gewone stervelingen. Ik heb een aantal topics met veel plezier doorgelezen. Ik hoop dat ik ook een vraag mag stellen.
Het huis wat wij gaan bouwen bestaat uit een hoofdgebouw van 60 m2 en een bijgebouw van 25 m2 die met een gang verbonden zijn. Tevens willen we een grote serre (ook ongeveer 60 m2) tussen de beide gebouwen in plaatsen.

Ons idee is om vloerverwarming te gebruiken aangevuld met een houtkachel. De vloerverwarming zou op een CV ketel met propaantank aangesloten moeten worden (oorspronkelijk gingen we voor een warmtepomp, maar het matige enthousiasme van de experts hier voor een warmtepomp doen ons vermoeden dat de hoge kosten van een dergelijke oplossing niet te rechtvaardigen zijn).

Wij willen graag een houtkachel in het hoofdgebouw, die tevens de serre en het bijgebouw kan (bij-)verwarmen.

Het laten vallen van de warmtepomp vinden we wel jammer omdat we dan de mogelijkheid om het huis te koelen kwijt zijn.

Zijn wij op het juiste spoor?
Welke houtkachels adviseren de kenners om dit gebouw te verwarmen?
Moeten hiervoor buizen onder de fundering gelegd worden, die op de kachel aangesloten worden? Moeten hier actieve ventilatoren in verwerkt worden?

Ik hoop dat dit verhaal van een leek voor jullie begrijpelijk is...

Vriendelijke groet,

Erwin

3 Reacties

Reacties

afbeelding van ahardeman
11/12/2005 - 21:58

Om te beginnen zou ik een warmtepomp toch overwegen, mits de woning (en serre!) zeer goed geisoleerd worden en je balansventilatie toepast, dan zal het zeker wel 30-40% goedkoper in gebruik kunnen zijn dan propaan en heb je de koelmogelijkheid (let op is een verhaal apart, je hebt 'free cooling' en dmv je compressor maar dat is een verkapte airco!

Met warmtepomp of gas, in beide gevallen zou ik de houtkachel met een warmtewisselaar aansluiten op de cv, liefst over een boiler/buffervat zodat je er ook warmwater mee kan maken.

Ik heb net de houthaard 2 uurtjes aangehad en een vat van 800 ltr van gemiddels 40 op gemiddeld 52 graden, dus ca 12 kWh in het vat gestopt, daarmee kan ik morgenochtend douchen of de vloerverwarming een paar uur laten draaien.

Als je het boilervat direct groot genoeg neemt kun je er (later) ook eenvoudig zonnepanelen op aansluiten zodat je warmtepomp of gasketel s zomers uit kunnen blijven en in de tussenseizoenen ondersteund worden

Mvg Arnold

afbeelding van erwin-15
11/12/2005 - 22:19

Arnold dank voor de snelle reactie.

Serre is niet goed te isoleren, dit wordt namelijk een mobiele constructie (lang verhaal, ivm vergunning). Een soort van overkapt terras.
Compressor van de warmtepomp gebruiken voor koeling bent u geen voorstander van, begrijp ik. Dat is natuurlijk niet milieuvriendelijk.

Ik ga er vanuit dat we 10 jaar in de woning blijven wonen.
Verandert dat de rekensom dusdanig dat de warmtepomp met balansventilatie onrendabel word?
Mij lijkt dat een dergelijke installatie ook wel enige meerwaarde aan de woning geeft.

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
12/12/2005 - 08:40

Beste,

Zeker de serre niet verwarmen...

Willen jullie per se een vlam in het hoofdgebouw? Zo ja het voorstel van Arnold (houtkachel met CV) of pelletkachel met CV.

Voordeel dat je met bovenstaande systemen een boiler kan opwarmen die je dan ook voor warm sanitair water kan gebruiken.

Zo veel mogelijk isoleren en luchtdicht bouwen blijft de belangrijkste boodschap. Balansventilatie ook zeker doen.

mvg

Jeroen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.