houten woningen | Ecobouwers.be

U bent hier

houten woningen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van flament marc
20/11/2001 - 10:42

1) mag men volledige houten woningen bouwen in het Vlaamse gewest
2) wie woont er in een houten woning, waar moeten wij op letten bij het bouwen van een houten huis

7 Reacties

Reacties

afbeelding van dufoor
12/03/2008 - 17:51

kan iemand mij zeggen hoeveel een houten woning kost +-
130m2begane grond +1etage ik wil geen detail maar een grove schatting
bedankt alvast
flament marc schrijft:
> 1) mag men volledige houten woningen bouwen in het Vlaamse gewest
> 2) wie woont er in een houten woning, waar moeten wij op letten bij het bouwen van een houten huis

afbeelding van nancy
13/03/2008 - 16:04

Wij wonen sinds anderhalf jaar in een houtmassief woning. De voordelen van een houten woning liggen voornamelijk in het aangenaam woonklimaat: warme wanden en geen vochtige atmosfeer. Hout geeft sowieso een vakantiegevoel.
Nadelen zijn er natuurlijk ook omwille van het feit dat hout een "levend" materiaal is. Bij vriesweer is het huis op "zijn kleinst": we merken dit aan de overgordijnen die dichter bij de vloer hangen, de deuren die beginnen te klemmen... Met dit in- en uitkrimpen moet rekening worden gehouden.

afbeelding van joke-2
26/03/2008 - 21:52

Nancy, kan ik je vragen met welke firma je gebouwd hebt? En hoe bevalt het jullie? De beslissing voor houtmassiefbouw is al gevallen, nu is het uitzoeken met welke firma! Blijkbaar heeft iedere firma zijn voor- en nadelen!

afbeelding van carolien
29/03/2008 - 14:29

Wij gaan ook een massieve houtbouw zetten. We hebben bij IBC en bij FDW een prijsofferte laten maken. Onze woning is 7m op 11m met daarop een dakverdieping. Bij FDW lag de schatting tssn 140000 en 150000, zonder architect en BTW. Bij IBC 126000 zonder BTW, zonder Architect, met fundering en keuken van 5000 euro.
Groetjes Carolien

afbeelding van eliane
28/04/2008 - 22:01

Wij zijn momenteel een massieve houtbouw aan 't zetten. Loopt niet van een leien dakje. Goed opletten bij plannen van woning, want vergissingen kunnen niet zomaar rechtgezet worden.
Onze woning is 8,5 m breed en 11 m diep en kost +/- 175000 €, zonder architect en BTW.
Groetjes,
Eliane

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/04/2008 - 10:59
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Houskelet scoort qua houtverbruik beter dan houtmassief. En je kan een houtskelet ook met planken bekleden, binnen en buiten. Bovendien is het vraagstuk isolatie eenvoudiger, met dunnere muren bij dezelfde isolatiewaarde. Ook de leidingen kun je na de ruwbouw nog (bij)leggen. Als je het een beetje goed aanpakt kun je zelfs leidingen bijleggen in de leidingenspouw.

Ik pleit er wel voor achter de gipsplaat steeds een vezelplaat te voorzien, dan kun je overal vijzen.

afbeelding van frankdh
15/05/2008 - 10:07

Ook qua luchtdichting scoort HSB beter dan houtmassief. En dat geven de meeste massiefhoutbowers toe.
Onze originele (ver)bouwplannen waren ook op houtmassiefbouw voorzien, maar na wat rondhangen op dit forum, een aantal cursussen en de ijskoude douche van de eerste offerte voor een minimale constructie (enkel binnenmuur; buitenbekleding, isolatie, binnenafwerking, ... zou ik zelf voor m'n rekening nemen; kostprijs net geen 120.000 € zonder BTW of architect; die laatse wees mij er overigens ook op dat de door mij voorgestelde werkwijze bovendien een probleem met de garantie zou geven: "als doe-het-zelver ga je sowieso trager werken, en als het gaat regenen hebben zij geen garantie dat de contructie tijdig afgedekt wordt, zij hebben daar grote zeilen voor die ze op minder dan geen tijd erover kunnen trekken"). Na - vrij kort - beraad met mezelf en m'n "boekhouder" toch snel van gedachte veranderd en nu gaan we voluit voor zelfbouw HSB.

Groetjes,
Frank

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.