houten picknicktafel | Ecobouwers.be

U bent hier

houten picknicktafel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

07/05/2009 - 22:45

Ik ben op zoek naar een houten picknicktafel voor in de tuin. 99% van alle tafels die je vindt zijn drukgeïmpregneerd hout.
Tafels uit onbehandeld hout zijn quasi niet te vinden, en als je ze kan vinden zijn ze 3 keer zo duur als tafels uit drukgeïmpregneerd hout. Dit maakt het wel erg moeilijk om ecologisch verantwoord houten tuinmeubilair te verantwoorden.

Zoek ik op de foute plaatsen, of moet ik me er bij neerleggen dat als ik een niet giftige tafel wil, ik zeer diep in de buidel moet tasten ?

Groeten,
Jeroen

20 Reacties

Reacties

08/05/2009 - 08:36

Hallo Jeroen,

Je zoekt misschien op de verkeerde plaatsen.
Ecomat in Zoersel heeft bvb. een tuintafel in onbehandeld kastanje-hout.

08/05/2009 - 10:50

@FilipS. Daar heb ik gezocht. Het is daarop dat ik bedoel: 3x zo duur ;)

08/05/2009 - 10:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

en hoe dan ook : kies voor FSC-hout hé !

08/05/2009 - 11:24

Hallo Jeroen,

Ik ken de prijs niet. Misschien zijn andere eigenlijk 3x te goedkoop (met bepaalde reden?).
(praat je dan over 50 en 150 EUR ?).

Misschien proberen zelf te maken met FSC hout?

Ik weet dat er in Oost of West-Vlaanderen een houtkapbedrijf is welke zelf hout verwerkt komende van het bosbeheer. Deze maakt ook kastanje-hout poorten, omheiningen, ... . Maar ik kan je niet verder helpen met een adres of dergelijke.

08/05/2009 - 11:34

Ik ken de prijs niet. Misschien zijn andere eigenlijk 3x te goedkoop
dat is inderdaad wat ik zo raar vind: hout waaraan een boel chemicaliën zjin toegevoegd is goedkoper dan onbehandeld hout. Ik weet dat ik geen grenen/vuren mag vergelijken met kastanje. Maar onbehandeld grenen/vuren tuinmeubelen heb ik nog niet gevonden. (om ze daarna zelf ecologisch verantwoord te behandelen als dat kan)

08/05/2009 - 11:38
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoe duur is de kastanje tuintafel dan?

walter

08/05/2009 - 11:46

635 exclusief btw.
als je dan weet dat je picknicktafels elders vindt vanaf 200 euro, dan is het erg lastig om aan de eco-principes vast te houden ;)
voorlopig geen picknicktafel dus.....
Tenzij zelf maken van verantwoord hout 1) haalbaar is en 2) niet extreem duur is

03/06/2009 - 15:53
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

men heeft tegenwoordig al dergelijke banken voor minder dan 500 €.

08/05/2009 - 13:02

kijk eens hier: http://www.azalp.be/tuinvoordeel/tuinmeubelen/picknicktafels/vurenhouten...

Ik begrijp dat deze puur vuren is onbehandeld. Al moet je misschien eens bellen voor bevestiging.

Over duurdere tafels: zijn die kastanje houten tafels niet veel groter?
Maar misschien groter dan je zelf zoekt.

Walter

10/05/2009 - 14:41

Hallo Jeroen,

Ik stel dit ook bijna dagelijks vast, bvb. gedrenkte panlatten zijn goedkoper dan niet gedrenkte !!! (hoe kan dit?).

Ik bouw zelf ook graag in hout en als je de telling maakt van alle hout, merk je dat zelfbouw - in aankoop van het hout alleen al - duurder is dan een 'afgewerkt' geheel te kopen.

Misschien kan je proberen met Thermowood? De levensduur zal misschien wat korter zijn.

10/05/2009 - 15:20

"Misschien kan je proberen met Thermowood? De levensduur zal misschien wat korter zijn."

Je moet goed begrijpen wat imprigneren doet. Het brengt hout met duurzaamheidsklasse 4/5 (zacht, goedkoop, in grote volumes aanwezig) naar een duurzaamheidsklasse 3; Voor een tuintafel wil dat zeggen dat die een jaar of 10 zal mee gaan. Thermowood is duurzaamheidsklasse 2; voor een tuintafel zit je dan rap aan een levensduur van minstens 25 jaar. Maar door de behandeling (verhitting) van thermowood verliest het een deel van zijn sterkte (hout wordt meer bros). Om een zelfde sterkte te hebben van je hout, moet je je thermowood tafel dus dikker uitvoeren.
Maar je moet altijd goed opletten dat je prijzen vergelijkt voor dingen die gelijkaardig zijn. Een 'tafeltje' waar je met 3 of 4 op kan, maar waar je bij beweging iedereen laat meewiegen is iets anders dan dan een degelijke zware tafel in kastanje hout die een mensenleven meegaat.
Ik heb hier zelf een 'betere' hillhout tafel (dus behandeld hout) een 8jaar geleden gekocht. En die nadert zowat het einde van haar leven. Met een beetje oplap werk zal ze nog wel even meekunnen. Maar je merkt dat het beslag bv nu zeer zwaar is aangetast door roest en het hout verliest serieus zijn sterkte. Op twee plaatsen is de gewezen verbinding al los gekomen (hout rond vijs eigenlijk weggerot). Maar ik zal dus een tafel gehad hebben die 10 jaar is meegegaan, met weinig onderhoud. Zou je een niet behandelde versie kopen, zal je ze voor zelfde levensduur wel om de paar jaar moeten behandelen. Als ik mijn tafel wat meer behandeld had, zou ze misschien nog langer kunnen meegaan.
De keuze tss een tuintafel van 200Euro en 600 Euro is niet alleen een ecologische. Het is ook een keuze tss een product dat 10 jaar meegaat en eentje dat een leven lang meegaat. De keuze tss een degelijke zware stevige tafel en een minder stevige.
Ik moet zeggen met wat ik nu weet, ik zou de tafel niet opnieuw kopen. In de eerste plaats omdat ze behandeld is (en dat je dus met chemisch afval zit). Maar ik zou nog wel eventueel een tafel kopen die wat goedkoper is en dus wat minder lang meegaat en minder stevig is.
Met wat zoeken moet je zeker een onbehandelde tafel kunnen vinden. Maar voor een meer degelijk product zal je altijd meer moeten neertellen.

Walter

03/06/2009 - 15:57
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

volkomen mee eens Walter.
Ik heb in 1997 een "investering" gedaan in robinia tuinmeubelen en die zijn nog altijd in perfekte staat. men gaf toen zelfs levenslange garantie op voorwaarde dat ze niet beschilderd of gevernist werden. hebben we ook niet gedaan trouwens. Twee jaar geleden kwam er een metalen verbinding los bij één van de stoelen en die is zonder kosten hersteld.

10/05/2009 - 16:33

ps: heel wat mensen die een massieve houten tafel in de living zetten, zijn bereid daar 1000 Euro voor neer te tellen. Een degelijke tafel/bank in kastanje die nog eens tegen weer en wind kan, is daar mee vergeleken zijn prijs waard.

11/05/2009 - 09:26

Jeroen,

Ik heb vorig jaar bij ikea verschillende soorten tuinmeubelen gekocht in FSC robinia hout voor een zeer betaalbare prijs. Ben er wel voor naar nederland gemoeten. (daar was er meer keuze, en een lagere prijs) Denk wel dat ze die alleen in het voorjaar aanbieden.

Hier vind je ook mooie tuinmeubelen, maar helaas vrij duur vrees ik:
http://www.robinia.be/downloads/Gamma_Park_en_Tuin.pdf

Als je zelf aan de slag wil kan je ook robinia planken kopen. (een picknicktafel is niet zo heel moeilijk om zelf te maken.)

Hier vind je bvb planken en balken. Je kan die laten leveren in het afhaalpunt Budel (vlak bij de nederlandse grens ... voor de limburgers)
http://www.kuhlkamp.nl/index2.php?p=producten/catalogus&gid=10&pid=1026&...

Dirk

03/06/2009 - 15:51
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ik heb even gekeken op de site die u aangeeft maar daar stonden geen prijzen bij.
ik heb gebeld en een picnictafel kost minder dan 500 € en daar heeft men dan toch zeker 30 jaar plezier aan.

03/12/2011 - 14:15

je kunt vinden tuinmeubilair in AKATZ.be
een verzameling robinia
bijvoorbeeld:
een tafel 150cm in massief robina hout FSC
en twee zitbank (zonder achterkant) 121cm
voor 630 €

Alexandre

www.acacia-robinier.be/Prix_Mobilier_Acacia_Robinier.html

02/06/2009 - 19:09

Kijk eens op www.picknicktafels.be of www.picknicktafel.nl. " Luxus " houtproducten heeft prachtige puur natuur douglas picknicktafels. Ze leveren in heel Nederland en Belgie, supersnelle service.

Gr.

Jack

03/06/2009 - 12:53
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ga eens kijken naar www.robinia.be

21/06/2009 - 11:55
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoi Jeroen,

Ik zag op mijnpicknicktafel.nl een bouwpakket voor een houten picknicktafel staan voor maar 75 euro. Misschien is dat wat voor je.

Ik weet alleen niet of ze in België leveren.

Groet,

Renzo

21/12/2011 - 19:23

Heb dat ook eens beken op die foto's in de links verder in de reacties...  Neem nu 18 planken van 2 meter lang, 15cm breed en 3 cm dik, dat heb je toch voor 100 - 120€ in duurzame kastanje of Robinia?  Tel er wat vijzen moeren en rondellen bij en wat werk...  En je bent voor minder dan 200€ gesteld...  Als je dat met lokaal geoogst en geproduceerd hout maakt, is de ecologische footprint van de grondstof hoe dan ook minimaal.  Wellicht vele malen kleiner dan gelabeld hout dat van de andere kant van de planeet moet komen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.