Hout vs Baksteen | Ecobouwers.be

U bent hier

Hout vs Baksteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Boyke2201
29/09/2011 - 08:12

Greetz All,

We hebben van onze architect de vraag gekregen welke gevelbekleding we zullen gaan gebruiken voor onze houtskelet LEW. Aangezien we pas in laatste fase van ons ontwerp zitten en de bouwaanvraag nog ingediend moet worden had ik deze vraag nog niet verwacht. Maar ze hebben deze info blijkbaar nodig voor het intekenen van het gevel materiaal etc.

We gingen er vroeger altijd vanuit om met 2 materialen te werken (2 verschillende stenen of hout en steen) maar we zijn sinds kort ook aan het overwegen om de wanden volledig in hout af te werken. Nu zit ik met een aantal vragen hieromtrent:

1. Prijs per/m² wat is het duurste?

2. Wat is de opbouw van zo'n houten gevelbekleding? Is dat een lattenwerk op uw Celit plaat en dan de afwerking of zit hier nog ergens isolatie tussen?

3. Is het mogelijk om deze afwerking al op de houtskelet te plaatsen voor dat ze deze leveren wat de prijs dan misschien ook kan drukken? Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

Ook iemand een idee of dit nadelige gevolgen heeft voor de brandverzekering?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
29/09/2011 - 13:40

Boyke,

 

Er is nog en andere mogelijkheid ...

 

Je kan je houtskelet ook afwerken met een bepleisterbare isolatieplaat (vb houtvezel)

 

Bij houten planken heb je inderdaad een lattenwerk achter de beplanking nodig om voor de nodige ventlatie te zorgen.

Hoe beter je achterlangs ventileert, hoe groter de levensduur van je hout ... dus niet te dunne latjes gebruiken, maar eerder iets van een 4cm dik (afhankelijk van de hoogte van de muur.)

 

Bij horizontale beplanking volstaat een enkel verticaal lattenwerk.

Bij verticale beplanking heb je een dubbel lattenwerk (verti + horiz) om een goede ventilatie te bekomen.

 

Om te vermijden dat muizen en of wespen achter je planken kruipen is het aangewezen om de ventilatieopeningen af te werken met een gaas of rooster in alu of inox.

 

Dirk

afbeelding van Kris Vandermeulen
29/09/2011 - 14:34

1. je kan goedkoop gaan met zowel hout als baksteen.... kijk de richtprijzen van de baksteenfabrikanter er maar eens op na.

en ook voor het hout kan je onbehandeld hout of verduurzaamd hout of .... bepaalde profielen etc.

 

2. zoals hierboven reeds gezegd, je moet ruimte tussen de houten gevelbekleding en de wanden voor voldoende ventilatie. Dat is trouwens ook zo voor baksteen.

 

3. in het algemeen is het niet praktisch om de gevelbekleding al aan te brengen op het skelet dat in de werkplaats werd geassembleerd. Maar, in principe kan je (afhankelijk van het type) houten gevelbekleding wel zelf doen... de hogere prijs van het materiaal per vierkante meter kan je op die manier wel compenseren. Dit is redelijk arbeidsintensief (bakstenen metselen trouwens ook) maar makkelijker. Als je het zelf gaat doen, huur dan wel een deftig automatisch nagelpistool want hier win je heel heel veel tijd en spierkracht mee  ;-)

 

Voor de brandverzekering zou ik het niet zo weten, ik denk van niet maar dat kan je best aan verzekeraars rechtstreeks vragen ....

afbeelding van bertvdg
11/10/2011 - 18:18

 Qua brandverzekering was bij ons enkel de vraag of we een rieten dak hadden, de rest speelt geen rol.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.