Hoog (stijgend?) verbruik pomp regenwater | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoog (stijgend?) verbruik pomp regenwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

09/12/2012 - 09:55

Hallo,

Ik heb een jaar geleden gebouwd, en een regenput gestoken van 15000 liter. In de kelder staat een regenpomp van het merk KSB, nl de Multi Eco 35.6 ESP. Hier bovenop werd een zogenaamde PressControl geinstalleerd van hetzelfde merk.

Tijdens een energie-audit bleek dat het geheel van pomp en PressControl in standby maar liefst 18 watt verbruikt! Op het internet vind ik specificaties van gelijkaardige systemen, waarbij er wordt gesproken van 1 of 2 watt, wat me een meer redelijk verbruik lijkt voor een systeem dat zichtzelf "eco" noemt. Bovendien heeft een vriend van me exact dezelfde pomp/presscontrol, en bij hem is het verbruik (met zelfde meter gemeten) effectief ongeveer 1.5 watt.

Het lijk dus dat er bij ons iets fout loopt. Heb de fabriek al gecontacteerd hieromtrent, maar krijg voorlopig weinig (interessante) feedback. Onze installateur vindt dit probleem ook vervelend, en heeft daarom vorige week een nieuwe PressControl geinstalleerd. De avond na de installatie was het verbruik gedaald naar 1.5 watt, dus dacht ik dat het probleem van de baan was (en het sterkte me ook in de overtuiging dat er inderdaad een technisch probleem was met de oude presscontrol).

Na enkele dagen heb ik nu echter opnieuw het verbruik gemeten, en helaas lijkt het standby verbruik te zijn gestegen (?!) naar 16 watt.

Ik zit met andere woorden serieus met de handen in het haar. Vandaar de vraag: heeft er iemand een idee wat het probleem kan zijn? Vooral het feit dat het verbruik kort na de installatie wel ok leek, verbaast me enorm. Kan dit bvb liggen aan kleine lekjes of zo? Alle suggesties zijn welkom, want zelf zal ik er niet uit geraken, denk ik, en aan de huidige energiekosten is dit toch al eens de moeite, lijkt me...

Van harte bedankt,
Kirko.

5 Reacties

Reacties

09/12/2012 - 21:38

Ik heb geen ervaring met deze systemen maar mij doet dit vermoeden dat er ergens in het regenwatersysteem iets niet juist zit, en dus niet per se in de presscontrol. Water dat ergens heen loopt waar het niet heen moet ??

10/12/2012 - 09:27

Dag AntonLaenen,

 

bedankt voor uw snelle reactie. Doordat een nieuwe presscontrol hetzelfde probleem vertoont, lijkt uw analyse mij correct, nl dat het waarschijnlijk toch niet aan de presscontrol ligt. De reden dat ik meteen dacht aan de presscontrol was vanuit de verondersteling dat de presscontrol de regenpomp binair aanstuurt (dus ofwel "aan" ofwel "uit"). We horen de pomp tussentijds nooit draaien, vandaar dat ik bij wijze van eliminatie bij de presscontrol uitkwam...

 

Kan je eens verduidelijken wat je precies bedoelt met "water dat ergens heen loopt waar het niet heen moet"? Denk je dan aan iets specifieks?

 

Misschien extra info: we horen de pomp zelf dus nooit aanslaan tussendoor. Er is dus constant een verbruik van ongeveer 18 watt, ook al draait de pomp zelf niet (behalve natuurlijk wanneer we bvb wc gebruiken). Dit doet mij vermoeden (maar ik ken er dus zelf niet veel van) dat er geen substantieel drukverlies (en dus geen groot lek?) is, want anders zou de presscontrol dat denk ik merken en zou de pomp geactiveerd worden. Niet?

 

Nog eens dank,

Kirko.

10/12/2012 - 14:40

Ik dacht idd ook aan een lek of eventueel water dat van het een aftappunt (bvb wc) terugstroomt. Overschot van in de leidingen dus die de pomp probeert weg te "duwen". Merk je een verschil (in verbruik of in geluid) tussen de pomp in "stand-by" en de pomp in werking (bvb gebruik van wc) ?

 

Ik ken het systeem zelf niet dus ik denk gewoon maar wat mee.

10/12/2012 - 21:18

Hallo,

 

er is inderdaad een verschil wat betreft geluid en verbruik tussen de pomp in stand-by en de pomp in werking:

 

-pomp in stand-by: pomp muisstil + verbruik van pomp/presscontrol van 18 watt.

-pomp in werking: pomp maakt veel kabaal + verbruik van 500-800 watt.

 

Mvg,

Kirko

10/12/2012 - 21:54

Misschien kan je eens proberen om de elektriciteitstoevoer naar de pomp voor een tijdje (nachtje?) stil te leggen. Als je dan een lek o.i.d. opmerkt dat er anders niet is heb je de reden misschien gevonden.

 

P.S.: Is het verbruik van 500-800 watt in gebruik normaal want dit lijkt mij ook veel. (ik vergelijk even met onze cv-pomp die volgens mij nog geen 10% hiervan verbruikt)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.