Hoog rendementsketel of condensatieketel | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoog rendementsketel of condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van peter-81
08/11/2006 - 18:00

Allen,

Een jaartje geleden hebben we een gesloten bebouwing gekocht dewelke we aan het renoveren zijn. Momenteel stoken we nog op mazout, maar gaan overschakelen op gas (mazoutketel 25 jaar oud).
Voorlopig heb ik dus 3 installateurs over de vloer gehad en merk hier toch tegenstrijdigheden. (Ben hier dan ook een leek in)

Installateur 1:
Is hier binnengekomen, heeft 5 minuten rondgekeken en is zonder al te veel te zeggen terug vertrokken. Vandaag heb ik zijn offerte bekomen en hij bied mij een Condensatieketel aan van Vaillant nl.de ecotec VCW 346 (sanitair debiet van 20l/min) met de daarbijhorende klokthermostaat CALORMATIC 400 in combinatie met een buitenvoeler.
Prijskaartje 3700 € excl BTW

Installateur 2:
Is van de mening dat we een hoogrendementsketel moeten steken, want:
"Aangezien uw huis 30 jaar oud is de verwarmingsinstallatie er waarschijnlijk niet op berekend is, heeft het geen zin om een condensatieketel te plaatsen. Het rendement kan je even goed met een HR top + hoogrendementsketel behalen, de extra investering van +/- 1000 € heeft hier absoluut geen zin!"

Installateur 3:
Raad ons dan ook weer een condensatieketel aan. Het luidt:" Je moet mee met de tijd, als je nu niet investeert in een condensatieketel ga je er later spijt van hebben! Trouwens de hoogrendementsketel behaalt nooit hetzelfde rendement".
Hij raadt ons dan ook een Vaillant aan, want de Viessmann zou enkel voor "snobs" zijn!
Wachten op zijn aanbieding dus.

Kan iemand me hiermee helpen?
Kies ik voor een hoogrendements- of een condensatieketel?
Moet ik meegaan met de tijd? Krijg ik dezelfde subsidies?

Alvast bedankt!
Peter

18 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
29/11/2006 - 21:24

Stijn,

laat op factuur vermelden dat het om een vervanging gaat. Zelfde bij glas...

Greetz

JB

afbeelding van carine-5
29/11/2006 - 20:57

Luc,
Ik las je zéér welkome info over de recente belastingsregels.

Hierin vermeld je dat, indien je besluit om een condensatieketel te plaatsen en de maximum belastingssubsidie van € 1280 overschreden wordt je de betaling best kan spreiden over 2006 en 2007.
Hoe gaat dit dan in zijn werk want je dient een copie van je faktuur bij je belastingaangifte te voegen om de subsidie te bekomen.
Stuur ik dan eenmaal een copie van de faktuur in 2007 (met betrekking tot uitgave in 2006) met het betalingsbewijs van vb. de eerste +/- € 3200 en voor 2007 met dezelfde copie en betalingsbewijs van het resterende bedrag bij de aangifte in 2008 of hoe pak ik dit aan?

Alvast bedankt!

Info is meer dan welkom!

Groetjes!

Carine.

afbeelding van peter-81
09/11/2006 - 08:43

Bjorn,

Klopt, we beschikken inderdaad over nog echte radiatoren. Maar toch had hij hier zijn twijfels over.
Het is misschien beter om een warmteverliesbereking aan te vragen. Ik lees hier veel over in de forums.
Ook sprak hij over 35kW, is dit niet overgedimensioneerd?

NB.: Het is een gesloten bebouwing en inderdaad voldoende geisoleerd.

groeten,
Peter

afbeelding van björn van staeyen
09/11/2006 - 08:26

Peter,

"Aangezien uw huis 30 jaar oud is de verwarmingsinstallatie er waarschijnlijk niet op berekend is, heeft het geen zin om een condensatieketel te plaatsen."

Ik zou zeggen integendeel:
- wellicht zijn je radiatoren nog echte radiatoren (ipv convectoren)
- door te renoveren en doorgedreven te isoleren zal je warmtevraag dalen en kan je met lage temperatuur toch je woning verwarmen én dus optimaal gebruik maken van de condenserende eigenschappen van je nieuwe ketel.

kortom: ga mee met de toekomst en strijk de subsidies en belastingaftrek op.

groeten,

Björn

afbeelding van stijn Jardin
09/11/2006 - 11:32

35 kw is waarscheinlijk sterk overgedimensioneerd. ik ben ook offertes aan het aanvragen en mijn huis is 170 m2 rijhuisje met plat dak. Voor verwarming heeft iemand van Viesmann mij gezegd dat voor CV 15 KW al voldoende is met condensatie. Die 35 kw is enkel voorzien voor sanitair warmwater. een oplossing is een boiler. dit kost wel wat meer, maar geeft meer comfort en zorgt er voor dat uw condenstatieketel perfect kan werken voor cv doeleinden ( lees laag modulerend vermogen.)

Allemaal heel verwarrend voor mezelf ook, maar ja alles heeft zij voor en nadelen.

afbeelding van renie
09/11/2006 - 20:48

Stijn heeft helemaal gelijk wat betreft het vermogen van de ketel. Als je kan zo klein mogelijk nemen tenzij je het vermogen nodig hebt voor de sanitaire doorstromer.

Wat betreft het nut van condensatie bij radiatoren.
het heeft wel degelijk zin als je het combineert met een weersafhankelijke regeling (war). de war zal ervoor zorgen dat in de tussenseizoenen de aanvoertemp. naar de radiatoren vrij laag ligt. de retourtemperatuur ligt bijgevolg nog lager en je ketel condenseert perfect. tot een buitentemperatuur van 10° kan je gemakkelijk je huis verwarmen met 40-45°.
enkel in de echte koude periodes zal je war 60 of meer in je radiatoren sturen en zal de ketel niet meer condenseren. maar voor het grootste deel van het stookseizoen doet hij dat wel.
je moet er wel voor zorgen dat je stookgrafiek laag ingesteld is. tussen 1 en 1.2 ergens.

niet twijfelen. een condenserende ketel met een war. en Viessmann is volgens mij niet duurder dan een ander "goed" merk.

succes !

afbeelding van lucvt
09/11/2006 - 20:52

Beste

Het prijsverschil wordt teniet gedaan door de staatssubsidie, die je via de belastingsaangifte kunt verkrijgen, want vanaf volgend jaar tellen mijn inziens enkel nog de condensatieketels om de 42,5 à 43,2% subsidie (= 40% plus gemeentebelasting)op de betaalde factuurprijs te verkrijgen.

Als je kiest voor een hogerendementsketel, dan betaal je die het best nog in 2006. Zoniet kan je fluiten naar de subsidie. Waarom zeggen de installateurs dit er niet bij?

Vanaf 2007 zou de maximumaftrek ten bedrage van 1200€ (zonder index)verdubbelen (dus max. 2400€)!

Meer uitleg over de belastingsaftrek kun je vinden via zoeken of op websites als energiesparen, premiejager..

afbeelding van peter-81
10/11/2006 - 10:25

Klopt inderdaad dat ik meer vermogen nodig heb voor de sanitaire doorstromer. En een war zou ik sowieso er bij nemen (subsidies).

Je zegt:
en Viessmann is volgens mij niet duurder dan een ander "goed" merk.
Dan is natuurlijk, wat is een goed merk?
2 installateur bieden exact hetzelfde aan nl een Vaillant ecotec VCW 346, over dit merk hoor ik echter enorme tegenstrijdigheden! Mensen zijn voor en mensen zijn tegen, heb je waarschijnlijk bij elk merk (zoals bij wagens). Maar waarom bieden zij een Vaillant aan, terwijl misschien een ander merk veel beter is?
Wat is er zo slecht aan een Vaillant, duitse kwaliteit, servicepersoneel genoeg,...

Ik zal dan ook maar eens informeren naar andere zekers,

Lucvt,

Als ik het goed begrijp dus, best pas betalen in 2007. Echter zolang kan ik niet meer wachten, mazout loopt ten einde! Maar hier valt waarschijnlijk wel een mouw aan te passen voor 1200 €

afbeelding van renie
10/11/2006 - 10:48

andere goede merken:

buderus (ben niet zeker of die gasketels hebben, junkers, de dietrich, elco, windhager, ... en dan waarschijnlijk nog een heel pak andere die ik niet ken of vergeten ben.

afbeelding van renie
10/11/2006 - 10:49

en ik zou ook sowieso een modulerende pakken...

afbeelding van stijn Jardin
10/11/2006 - 10:54

een vraagje ivm die fiscale aftrekbaarheid . op energiesparen.be lees ik dat je enkel deze aftrek kan genieten als je een bestaande installatie verniuwd. en NIET als je van gaskachel overstapt naar CV? Wat is dit voor een belachelijke regeling!! en weet iemand hoe hier een mauw aan te passen. Er staat dat de installateur moet vermelden welk type en merk m(met serienr) hij heeft verwijderd. Als deze gegevens niet aanwezig zijn doordat het een zeer oude installatie betreft moet hij dit vermelden. Is dit het Achterpoortje?

afbeelding van renie
10/11/2006 - 12:15

ik denk dat je het antwoord zelf gegeven hebt. het is een zeer oude installatie : )

afbeelding van lambert
10/11/2006 - 19:11

Hallo,

Ik zit eigenlijk met dezelfde vraag. Na het isoleren van mijn huis via spuiten van isolatie in de spouw, wil ik een andere ketel voorzien. Momenteel mazout HR ketel van 15 jaar oud.

Eventueel vervangen volgend jaar en profiteren van extra subsidie. Ik vraag me echter het volgende af:

Tegenwoordig worden airco's aanzien als alternatieve verwarmingsbron. Goedkoper dan marout omdat de toestellen tegenwoordig ook kunnen verwarmen en geven een heel goed rendement : 1Kwh electr. zou zelfs 3Kwh mazout warmte geven.

Als je dat in rekening brengt met de huidige mazoutprijs, of gas.

Rare redenering en toevallig gezien ... ik weet niet meer. Maar heeft iemand enige ervaring hierover?

Alvast bedankt.
Lambert

afbeelding van lucvt
10/11/2006 - 20:54

PETER

voor alle zekerheid nog eens de recente belastingsregels doorgenomen.

Fiscale belastingsaftrek vragen in aangifte van 2007, voor investeringen betaald in 2006: dus 40% van de factuur maar met een maximum van 1280 € .
Daarop krijg je nog wat gemeentebelasting van 6 tot 8,5%terug.
En je kan ook een premie aan de gasverdeler vragen, meestal zo'n 50€ voor een hogerendementsketel en 125€ voor een condensatieketel. (Soms geeft de gemeente ook nog een premie).

Als je pas volgend jaar betaalt, dan valt inderdaad de belastingssubsidie voor hogerendementsketels weg!! Dus wil je geen dure condensatieketel installeren, betaal dan zeker nog dit jaar de factuur van je hogerendementsketel, desnoods via een voorschotfactuur!
Als je de beslist om een condensatieketel te plaatsen en je maximum van 1280€ wordt overschreden, vraag dan om in 2006 zo'n 3200€ te betalen en de rest in januari 2007. Je kan dan de aanvraag van de subsidies over twee jaar spreiden.

De opmerking alhier dat je bij de vervanging van een gaskachel door een ketel voor CV geen subsidies krijgt, is waar. (Tot september 2006 kon je wel een kleine premie van 150€ van de Koninklijke Gasvereniging ontvangen.)

afbeelding van chathanky
10/11/2006 - 21:34

Rendabel heeft niks te maken of je nu een oud huis hebt of een jonge woning.
Hoe snel je een condensketel terug verdiend hangt mede van je gebruik af. Een oud ongeisoleerd huis is dus zeker rendabel.

Waarom zou een condensketel niet condenseren als je hoge temperaturen verwarming hebt? Het condenseren houd bij 60 graden op dat klopt. Maar je ketel moet ook aanwarmen en is dan niet boven deze temperatuur. in minder koude dagen zal je merken dat je cv niet echt heet wordt, dit is een groot deel van je stookseizoen. Zeker een modulerende ketel wordt dan geen 80 a 90 graden na het aanwarmen.

De ketel zelf is niet gek veel duurder dan een vr ketel. de aanpassing voor de condensafvoer komen wel als extra kosten mee en als deze niet echt voor handen is kan dit een aardige kostenpost met zich mee brengen.

afbeelding van peter-81
11/11/2006 - 16:27

Luc,

Bedankt!

Heb de knoop doorgehakt, ga dan toch maar voor een condensatieketel.
Wel nog een beetje meer vergelijk, ik laat nog 2 installateurs komen!
Heb dus sinds het lezen van deze forum, wel zwaar mijn bedenkingen bij Vaillant, zal er nog eens met installateurs over praten.

Peter

afbeelding van peter-73
23/04/2008 - 17:53

ik zelf heb mij ook een Condensatieketel Vaillant nl.de ecotec VCW 346 (sanitair debiet van 20l/min) met de daarbijhorende klokthermostaat CALORMATIC 400 in combinatie met een buitenvoeler laten plaatsen en ben daar zeer te vreden over en heb ondertussen een premie van 125 euro terug gekregen komt er ook bij dat ik volgend jaar het bedrag 44 procent mag in brengen
vor het bedrag moet je het uiteindelijk niet doen er moet toch een nieuwe ketel komen om warm te hebben en warm water natuurlijk want die premie die je krijgt komt uiteindelijk dan toch uit onze zak zunne

gr peter
Peter schrijft:
> Allen,
>
> Een jaartje geleden hebben we een gesloten bebouwing gekocht dewelke we aan het renoveren zijn. Momenteel stoken we nog op mazout, maar gaan overschakelen op gas (mazoutketel 25 jaar oud).
> Voorlopig heb ik dus 3 installateurs over de vloer gehad en merk hier toch tegenstrijdigheden. (Ben hier dan ook een leek in)
>
> Installateur 1:
> Is hier binnengekomen, heeft 5 minuten rondgekeken en is zonder al te veel te zeggen terug vertrokken. Vandaag heb ik zijn offerte bekomen en hij bied mij een Condensatieketel aan van Vaillant nl.de ecotec VCW 346 (sanitair debiet van 20l/min) met de daarbijhorende klokthermostaat CALORMATIC 400 in combinatie met een buitenvoeler.
> Prijskaartje 3700 € excl BTW
>
> Installateur 2:
> Is van de mening dat we een hoogrendementsketel moeten steken, want:
> "Aangezien uw huis 30 jaar oud is de verwarmingsinstallatie er waarschijnlijk niet op berekend is, heeft het geen zin om een condensatieketel te plaatsen. Het rendement kan je even goed met een HR top + hoogrendementsketel behalen, de extra investering van +/- 1000 € heeft hier absoluut geen zin!"
>
> Installateur 3:
> Raad ons dan ook weer een condensatieketel aan. Het luidt:" Je moet mee met de tijd, als je nu niet investeert in een condensatieketel ga je er later spijt van hebben! Trouwens de hoogrendementsketel behaalt nooit hetzelfde rendement".
> Hij raadt ons dan ook een Vaillant aan, want de Viessmann zou enkel voor "snobs" zijn!
> Wachten op zijn aanbieding dus.
>
> Kan iemand me hiermee helpen?
> Kies ik voor een hoogrendements- of een condensatieketel?
> Moet ik meegaan met de tijd? Krijg ik dezelfde subsidies?
>
> Alvast bedankt!
> Peter

afbeelding van carine staelens
03/12/2008 - 18:35

Wij hebben 2,5 jaar terug onze Radson met Junkers badverwarmer vervangen door een Vaillant VCW346 met een Vaillant zonne-energiesysteem. Resultaat 45% besparing op gas en perfecte installatie.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.