Hoe trapluik zolder isoleren/zolder bij-isoleren? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe trapluik zolder isoleren/zolder bij-isoleren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van herman-7
04/04/2008 - 09:43

Hallo

Hoe kan ik mijn trapluik naar de zolder het efficiënts en gemakkelijkst isoleren? Dat is de plaats waar ik vermoed dat ik nog het meeste warmteverlies heb.

De zoldervloer is al geïsoleerd met 6 cm rostwol tussen de keepers en bovenop de gipsplaten zoldering. De zolder zelf is voor de helft toegankelijk gemaakt met MDF-platen die boven de isolatie op de keepers zijn geslagen. Voor de andere helft ligt de isolatie gewoon binnen handbereik. Ik zou nu willen bij-isoleren. Is het nuttig om dat (alleen) te doen op de helft die nog vrij bereikbaar is ( ik opteer ervoor om de MDF-platen niet op te breken )?
Hoe doe ik dat dan best? Door een extra laag rostwol ( zonder dampscherm of damprem ) boven op de bestaande laag aan te brengen?
Dank voor je reactie.

Herman

6 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk vh-1
04/04/2008 - 21:16

Bij ons is het trapgat dat afgesloten wordt met een trapluik-met-ladder ook voorzien van een "kist" die ik bij het verlaten van de zolder boven het trapgat laat zakken. Die kist is dubbelwandig met tussen de wanden 6 cm rockwool. Deze isolerende afsluiter is aan 1 zijde voorzien van scharnieren die vastgevezen zijn aan de zoldervloer. Deze geisoleerde houten dubbelwandige bak is vrij zwaar. Daarom heb ik een katrol met koord voorzien. Een emmer met zand werkt als tegengewicht.

Dirk

afbeelding van petervc
04/04/2008 - 21:42

Ik heb een 3-delige trapladder geplaatst met een geïsoleerd luik: Profi van het merk Dolle - model 46000:
5 cm schuim (polystreen) met een K-waarde van 0,65W/m².
Dus ongeveer de waarde van een klassieke spouwmuur.
Dit was het beste wat ik 2 jaar geleden vond. Neem nog een beter geïsoleerde als je dit vindt. Maar dit blijft uiteraard heel wat minder dan de 18 cm rotswol die in de rest van mijn zoldervloer zit.

Belangrijk: de inbouwkieren (buitenkant kader) heb ik dichtgespoten met een bus isoleerschuim.
Een rubber zorgt voor de dichting van de kier waar het luik tegen de kader komt, in gesloten toestand. Deze dichting werkt echter niet perfect want ik heb op enkele plaatsen op de kader boven het luik schimmel = condensvocht van de slaapkamer.
Perfect luchtdicht krijg je het wellicht nooit.
Misschien overweeg ik nog een bijkomende harde isolatieplaat om boven over de luikopening te leggen, als ik een systeem vind om het er goed en luchtdicht op te kunnen leggen. Maar ik vrees dat het opvouwmechanisme in de weg zit.

Voor een bijkomende laag zolderisolatie: sla opnieuw kepers (of beter: planken van bv. 15*3 cm) bovenop de MDF en daar bovenop opnieuw een plaat. Dan zit je aan 21 cm.

afbeelding van dirk vh-1
04/04/2008 - 22:02

@petervc

de dubbelwandige geisoleerde bak waar ik over schrijf is een "bak" als gevolg van het opvouwsysteem dat in de weg zit. Maw die bak zakt mooi over het trapgat en het opvouwsysteem vouwt op in de bak.
Om een goede dichting te krijgen zakt de bak op 2 cm glaswool.
(zolder is een opslagruimte. Het zolderluik wordt dus weinig geopend)

Dirk

Beste,

Kijk eens even op onderstaande link;
http://www.lage-energiewoning.be/zoldertrappen.html
Hierop staat een perfect sluitende ( winddichte ) zoldertrap met een U waarde van 0.55.
Deze trap is voorzien van dichtingen.
Indien gewenst kan hier bovenop, nog een winddichte kap gemonteerd worden.
Deze kap heeft een U waarde van 0.65 en is tevens voorzien van dichtingen.
Eveneens zitten hier gasdrukveren in, die het openen en sluiten bevorderen.
Zie bestand in bijlage.

Groeten,

Lucien

afbeelding van herman-7
04/04/2008 - 23:45

Bedankt voor de reacties.

Mijn isoltie op de zoldervloer ligt er al 23 jaar. Dus veronderstel ik dat ze degelijk aangebracht is, want ik heb er nog geen problemen mee gehad. Ik wil de laag isolatie nog dikker maken. "Isoleren kun je nooit genoeg", lees ik voortdurend. Mag ik op de bestaande isolatie zo maar een laag bij opleggen? Met welk zaken moet ik hierbij eventueel rekening houden?

Herman

afbeelding van peter-68
05/04/2008 - 00:02

ik ga het zo doen:

http://i4.photobucket.com/albums/y122/zolleke/geisoleerdzolderluik.jpg

de bestaande opplooibare zoldertrap + luik er uit, en opnieuw beginnen.

Als ik op de zolder moet zijn een traplader gebruiken, en het geklieder om het zolderluik proper af te werken is dan ook opgelost.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.