Hoe moeten we ons project aanpakken? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe moeten we ons project aanpakken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Jerreke
22/08/2015 - 20:35

Oke, om te beginnen maar eventjes voorstellen. Ik ben Jeroen woonachtig te laakdal samen met vrouw en 2 kinderen. We hebben hier enkele jaren geleden met veel dromen een huis gekocht.
Maar nu zijn we hier toch al eventjes en die dromen worden verder en verder weggeduwd. Toen we de woning kochten hadden we veel plannen maar financieel konden we die niet uitvoeren. De woning was echter goed genoeg om in te wonen dus sparen en later verbouwen was een optie.
Nu zijn de plannen voor de verbouwingen echter voor ons niet haalbaar. Telkens we iets wilde gaan doen bleek dit al snel niet zo simpel en aangezien ik zelf geen klusjesman ben werden de opties telkens naar een aannemer doorgeschoven wat de prijs meestal de pan deed uitrijzen waardoor de plannen de diepvries ingingen. het enige dat we uiteindelijk hebben kunnen uitvoeren zijn zonnepanelen.
Nu zijn we bijde echter afkomstig uit Geel en we hebben beide heimwee naar ons oude dorp dus na enkele stevige gesprekken is ons besluit gevallen en zijn we onze opties aan het bekijken om terug te gaan.
Als eerste hebben we eens bekeken wat we nu willen. We willen dit maal geen ondoordachte zaken doen en ook gaan voor iets wat we willen dus al snel kwamen we uit op bouwen.
Nu hebben we hier onze oude droom voor bovengehaald van een strobaalwoning.
Hoewel we echt nog in de beginfase zitten (financieel plaatje bekijken, grond zoeken en heel belangrijk proberen onze huidige woning terug te verkopen) had ik graag eens geweten hoe we hier aan gaan moeten beginnen.
We hebben nog nooit bouwen overwogen en financieel zullen we moeten zien dat alles in orde kan komen maar hoe kunnen we dit allemaal uitzoeken?
Ikzelf ben vooral bezorgd over het financieel luik. Ik kan nergens een richtbedrag vinden ( wat logisch is iedereen bouwt anders) of een manier om achter dit bedrag te komen. Moeten we eerst bij een architect langsgaan om te kijken wat voor grond we moeten kopen? zijn er mensen die we hierover best kunnen aanspreken?
Ik vermoed dat deze vraag al duizend keer is gepasseerd maar zelf weet ik niet goed hoe we hier aan moeten beginnen.
Ik heb wel al tickets voor de passive house beurs in september en ik hoop hier ook al wat info te vinden.
Verder hebben we voor onzelf opgesteld dat we voor dit project maximum 5 jaar willen uittrekken met naar eind volgend jaar toe als doel een concreet plan te hebben en hopelijk ook al grond/ plannen.
Hopelijk is de vraag wat duidelijk en de uitleg niet te lang :)

11 Reacties

Reacties

afbeelding van benn
22/08/2015 - 21:10

Afgaande op de info die je geeft lijkt je plan me financieel moeilijk haalbaar.

je zal je huidige woning moeten verkopen om de nieuwbouw te financieren maar waar ga je dan in tussentijd wonen, met 2 kinderen + als je veel moet laten doen is bouwen duur (architecten rekenen met 1000 tot 1500€/m2, excl. grond)

Just my 2 cents.

afbeelding van Jerreke
23/08/2015 - 01:54

hmm wat ik me dan afvraag is of we hier de rest van ons leven gaan vastzitten aan een huis dat tussen dit en 10 jaar niet echt aangenaam meer gaat zijn om te wonen. ( om nog niet te spreken over de plek waar we wonen die nu al niet meer aangenaam is)

Er zijn zo veel mensen die verbouwen of bouwen die dit financieel blijkbaar wel kunnen dragen dus vraag ik me af hoe zij het doen ik zeg nu niet dat wij miljonairs zijn maar we komen financieel rond.

Het financiele aspect is ook hetgene dat me op dit moment het meeste zorgen baart en zeker omdat ik geen enorme risico's kan nemen naar mijn gezin toe maar ik weet ook dat hier blijven wonen een minstens even erge tol gaat eisen van mijn gezin. Dus ik zal een oplossing moeten zoeken dan is het natuurlijk de vraag welke en verbouwen heeft geen zin een mooi huis maakt nog geen aangename buurt.

afbeelding van benn
23/08/2015 - 21:08

Ik zeg niet dat je niet mag verhuizen e, maar je kan natuurlijk ook een huis kopen ipv bouwen.

Als je met hele gezin ergens gratis kan logeren zoals Walter hieronder is het natuurlijk makkelijker te doen.

Er zijn ook wel creatieve oplossingen. Een grote garage bouwen waar je voorlopig in kan wonen, een huis kopen waar je even in kan wonen en de nieuwbouw in de tuin ( om dan het originele gebouw af te breken),  maar dat zijn toch steeds meerkosten.

Succes.

afbeelding van Jerreke
24/08/2015 - 00:58

Ja inderdaad. Ik ga eerst eens bij mijn huidige bank kijken hoe ver we kunnen gaan aangezien we dan pas concreet kunnen kijken naar alles.

Die laatste oplossingen zijn we ook aan het bekijken voor als het zo ver zou zijn maar ik weet niet of de ouders het zo tof zouden vinden om ons enkele maanden met de kinderen op te vangen ( vooral de vaders dan :p )

Het probleem met een huis kopen is iets vinden natuurlijk. De huisprijzen in geel liggen hoog en de meeste woningen daar zijn allemaal opknappers ( er zijn natuurlijk uitzonderingen maar dan is de prijs vaak enorm hoog)  maar we houden alle opties nog open. Zeker omdat we het niet willen rushen zoals we met ons huidig huis hebben gedaan met alle gevolgen van dien.

het is inderdaad allemaal nogal onzeker maar ik vermoed dat dat is omdat we zo iets nog nooit gedaan hebben en voor zover ik weet ben ik de eerste in minstens 3 generaties in onze familie die aan bouwen denkt. ( tot mijn overgrootouders toe nooit zelf gebouwd dat ik weet) Ook in mijn vriendenkring kan ik zo niet onmiddelijk bedenken wie dat ooit gedaan heeft.

afbeelding van walter-8
23/08/2015 - 10:09

hoe weet je nu of het financieel 'moeilijk' is, als er geen bedragen genoemd worden.  Wel spreekt uit de topic starter zijn info een grote onzekerheid. 

afbeelding van walter-8
23/08/2015 - 10:34

Je spreekt met grote onzekerheid over verschillende zaken. 

En idd is misschien het financiele wel het belangrijkste om te beginnen. 

Probeer daar eerst eens klaarheid te krijgen.  Ga naar je bank en praat eens over je zorgen en welke opties zij je kunnen bieden. 

Hoeveel ze jullie kunnen lenen, hoe je een realistische bedrag kan plakken op je huidige woning, hoe je een overbrugging kan realiseren tussen verkoop huidige woning en bouw nieuwe woning (financieel is het omgekeerd: hoe bouw je een nieuwe woning als je oude nog niet verkocht is). 

Praat ook met mensen uit je omgeving.  Ik denk in de eerste plaats familie.  Kijk welke ervaringen zij hebben en wat mogelijk is.  Het is praten over geld, waar we in vlaanderen niet zo echt goed in zijn. 

Richtbedragen voor bouwen bestaan zeker.  Ook rekeninghoudend met het feit dat iedereen anders bouwt. 

Koop eens een handvol bouwtijdschriften en bestel eventueel eens een grotere hoop na.  In "beter bouwen en verbouwen' kon je steeds een goed zicht krijgen op de kosten voor bepaalde projecten die ze beschreven.  Het tijdschift is nu opgegaan in 'ik ga bouwen' en misschien krijg je daar nog steeds dezelfde budget info voor bouwwerken. 

Ivm overbruggen: wij hebben 10jaar geleden woning verkocht, zijn bij mijn ouder ingetrokken met 3 kinderen en hebben dat een andere woning verbouwd.  Dat is ons goed bevallen en je zou het een sociaal experiment hebben kunnen noemen. Bij mijn schoonouders zou dat niet gelukt zijn om zolang met hen samen te wonen. 

Walter

afbeelding van Jerreke
25/08/2015 - 15:48

Ondertussen al een iets beter zicht op voornamelijk de financiele kant ( nog altijd redelijk ruw maar toch) wij hebben een budget tussen de 250 000 a 270 000 euro beschikbaar. Na een eerste mailtje met de architect is al echter gebleken dat dit niet voldoende zal zijn voor onze plannen geen idee hoe mensen dit betalen maar ja we zulle wel iets verkeerd doen. met een bedrag van 1350 euro per bewoonbare m² als we niks zelf doen ( aangezien ik er in eerste instantie ook niks van ken hebben we die optie maar gevraagd) zitten we vast

afbeelding van charel
25/08/2015 - 16:11

Budget van 250000 à 270000 €. Ik veronderstel dat je hierbij ook al rekening hebt gehouden met een zekere te verwachten verkoopprijs van uw huidige woning?

afbeelding van Jerreke
25/08/2015 - 16:31

niet echt het huis moet verkocht worden voor de lening voornamelijk we zouden maximaal 20 000 uit de verkoop moeten hergebruiken de rest is reserve voor eventuele problemen ( 100 000 euro eigen budget 150 000 euro geleend) het budget is echter wel met aankoop van bouwgrond bij in.

afbeelding van walter-8
25/08/2015 - 16:24

http://www.bouwenwonen.net/architectuur/boekennieuwsread.asp?id=27713

 

Is dat een budget incl bouwgrond?

kijk eens in het belgische budget bouwboek (link hierboven).  Misschien vind je iets naar je smaak en kan je de architect contacteren.

 

Walter

afbeelding van Jerreke
25/08/2015 - 16:42

budget is inderdaad inclusief bouwgrond ( wat in onze regio vertaald naar ergens tussen de 75000 a 100 000 euro voor een goede 320m² zonder btw enz)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.