hoe houten afromosia/afzelia ramen behandelen? | Ecobouwers.be

U bent hier

hoe houten afromosia/afzelia ramen behandelen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nathipip
27/01/2014 - 16:35

Wij willen graag houten ramen plaatsen in onze woning. Eigenlijk weten we al vrij goed wat we willen (het raamverhaal is nog niet zo duidelijk, maar dat terzijde). We denken in de richting van afromosia of afzelia. Beide mooie en duurzame (duurzaamheidsklasse 1) houtsoorten, exotisch hardhout. Probleem is alleen dat de raamfabricanten met de handen in het haar zitten, wat betreft de behandeling van de ramen. We willen ze nl niet lakken in een kleur, maar gaan echt resoluut voor de houtkleur zelf. Blijkt dat afzelia en afromosia vergrijzen en dat willen we niet. Wie weet hoe je afzelia of afromosia kan behandelen (liefst natuurlijk, zeker binnen! we hechten veel belang aan een gezond binnenklimaat) tegen vergrijzing, maar ook tegen weer en wind en de beestjes? Momenteel is het devies: onbehandeld kopen, binnen onbehandeld laten en langs buiten elk jaar beitsen in de hoop dat het niet vergrijst ,maar dat garanderen ze niet...

1 Reactie

Reacties

afbeelding van robin demey
27/01/2014 - 22:24

Afzelia schijnt nu maar een "goedkope" houtsoort te zijn. Vroeger was afzelia nog van goede kwaliteit. Volgens de schrijnwerkers die ik nu hoor is dit niet meer zo.

 

Dat terzijde: je kan hout NOOIT zijn natuurlijke kleur laten behouden. Dat is onmogelijk. Iedere houtsoort kleurt grijs onder invloed van water. Je kan ze wel oliën in een kleur die de natuurlijke kleur benadert.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.