Hoe een appartement isoleren?

Hoe kunnen we ons appartement (oplevering 2009) isoleren? In de meeste gevallen vind ik enkel informatie over isolatie van dak/muur/plafond. De daken en de buitenmuren zijn gemeenschappelijk, daar kan ik niet zomaar iets aan doen en bovendien is de huidige staat ervan mij niet bekend.

Voor de rest vind ik enkel tips om de voordeur (privatief) wat extra te isoleren met tochtstrips en een tochthond/tochtborstel. De binnendeuren zou ik eventueel nog kunnen isoleren met tochtstripts, omdat we overdag gewoonlijk enkel de leefruimte verwarmen. Slaapkamers en badkamer verwarm ik enkel wanneer ik er moet zijn.

Is er een manier om eventuele tocht aan de raamkozijnen te meten zonder nattevingerwerk?

Reacties

Altijd wat sneu als je het gevoel hebt zo een jonge woning beter te moeten gaan isoleren...

En bij zo een jonge woning zou ik hopen dat bv de buitendeuren al voorzieningen hebben om toch te vermijden met bv een tocht valdrempen ingebouwd 

Kijk eens of je niet ergens het EPB dossier van de oplevering terugvindt; dat vertelt toch al hoe slecht/goed de isolatie is.  En vertel iets over het verbruik en grootte van.het appartement.   

Test luchtlekken ; 

https://www.joostdevree.nl/shtmls/blower_door_test.shtml

Hier vind je een foto van een rooktest met een rookpen aan het raam; maar je zou dat moeten doen met de woning in onderdruk (bv de dampkap hard later draaien als die naar buiten blaast).  

En ook al vind je luchtlekken rondom je raamkaders, dit corrigeren is niet evident.  Best zit de correctie achter het pleisterwerk.  Maar misschien wel eens zinvol om te bekijken  of de raamsluiting nog goed.  Dat kan eventueel bijgeregeld worden.

En geen idee hoe je dit test als je ramen met ventilatieroosters hebben...

Tochtstrips; wel even opletten.  Openingen onder binnendeuren kunnen nodig zijn voor de ventilatie.  Maak zomaar niet alles luchtdicht zonder dat je weet hoe de ventilatie gaat.  Zonder bv toevoer lucht uit slaapkamer kan je bv wc of badkamer misschien niet meer ventileren.  

En om te begrijpen wat zinvol is kom je weer bij de warmteverliesbereking; die kan je zeggen waar de grootste verliezen zitten.  Voor een niet al te groot appartement is dat misschien in de ventilatie en lost een balansventilatie veel op...

Of ook; in een appartement wordt de woning van diegene die de laagste comforttemperatuur wil, opgewarmd door de buren... ;-).  

Grotere werken als beter glas of isolatie van dak en muren zal je met de medebewoners moeten aanpakken. Al zal het niet evident zijn voldoende eigenaars daartoe te bewegen.

Vergeet niet de ramen mee te nemen. HR++ glas scheelt heel veel. Verder kun je denken aan tochtstoppers voor deuren en ramen en radiatorfolie achter de verwarming