Hergebruik van een condenstatieketel in een passiefwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn momenteel bezig met het bouwen van een passiefwoning, en dit in het kader van de wederopbouw van een bestaande woning. In deze bestaande woning hebben we een recente en degelijke condensatieketel op aardgas met doorstomer voor het sanitair warm water, vermogen ca. 28 kW. Ik ben me aan 't afvragen of ik die ketel kan hergebruiken in de nieuwe passiefwoning.
Het grootste voordeel is dat we dan niet moeten investeren in een nieuw verwarmingssysteem. De ketel en de radiatoren hebben we immers al.
Het grootste nadeel lijkt me echter de overdimensionering. Valt hier een mouw aan te passen door een buffervat te plaatsen, of valt die overdimensionering wel mee gezien we in een passiefwoning toch maar een paar weken per jaar moeten bijverwarmen en die ketel vooral zal dienen voor het sanitair warm water?

Reacties

 De overdimensionering kan je voor een stuk oplossen door een groot buffervat te zetten.

Indien de condensatieketel nog kan moduleren (dus lager dan 28kW warmte kan leveren) kan dat eventueel ook gebruikt worden.

En anders zal de tijdsduur dat je condensatieketel warmte moet leveren klein zijn. Want het buffervat wordt meestal maar voor de bovenste helft opgewarmt door de verwarmingsinstallatie, daar waar de onderste helft door thermische zonnepanelen wordt gewarmd.

Hoe lang het opwarmen van bv. de bovenste 500liter van een 1000liter buffervat duurt met een 28kW ketel zou ik je zelf niet kunnen zeggen. Misschien dat dat eigenlijk te kort duurt om groot voordeel van de condensatie te halen.

Maar omdat je de ketel bij wijze van spreken, reeds hebt, spaar je een groot deel van kosten uit.