hergebruik badwater | Ecobouwers.be

U bent hier

hergebruik badwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dirkdirk
29/03/2005 - 15:31

Hoi,
Wij wonen in een klein rijhuisje. Ik heb de (te) kleine regenwaterput (ongeveer 3m³) aangesloten op de WC. Ik vroeg de loodgieter of het mogelijk is om het badwater te gebruiken voor de WC-spoeling. Hij dacht dat dit niet mogelijk is omdat er geurhinder zou ontstaan. Heeft iemand ervaring?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van ¨pierre
23/08/2005 - 21:37

Vandaag VIBE tijdschrift gekregen. Daar staat een grijswatersysteem in. Er staat wel geen prijs bij maar ik denk dat het veel duurder is dan 1000 euro.

Economisch zeker niet rendabel maar is dat jullie enige drijfveer?

afbeelding van hans-18
24/08/2005 - 00:07

Even terugkomend op de eerste brief: Een rijhuis kan meer water opvangen dan je denkt. De regenpijp staat vaak op de scheiding van 2 huizen, dus kun je van 2 huizen het regenwater gebruiken. Mits de buren akkoord gaan natuurlijk.
Groeten, mickenhans ( Hans van Andel)

afbeelding van werner van der cruyssen
24/08/2005 - 15:49

Ik zou er niet aan denken om een dergelijk systeem te gebruiken; naast de investeringskost die je waarschijnlijk nooit recupereert zal je om de haverklap filters mogen schoonmaken/vervangen of met geurtjes opgescheept zitten.

Heb je al eens uitgerekend hoever je kan komen met die put van 3 kuub en 50 m2 dakoppervlak?

Mijn situatie: rijhuis, horizontale dakoppervlakte +- 50 m2, O-W georiënteerd, regenwaterput van eveneens 3 kuub.

Waterverbruik vóór indienstname regenwaterput: 52 kub meter/jaar (we zijn met 2 en werken beiden buitenshuis). Dat komt neer op 142 l/dag waarvan 40% of 56 l/dag voor toiletten en wasmachine. Als ik die aansluit op de regenwaterput kan ik uit de dimensioneringgrafiek (te vinden op www.waterloketvlaanderen.be ) afleiden dat ik ruim onder de 1% leegstand zal hebben voor m'n put.

Eindresultaat: verbruik leidingwater teruggedrongen naar 31 kuub/jaar hetgeen me jaarlijks een 50 euro bespaart. Gelet op de prijsevolutie zal dat bedrag in de toekomst nog flink stijgen. De terugverdientijd reken ik niet uit aangezien de aanleg van de installatie rond de 2500 euro kostte ;) maar goed, het mileu is ook iets waard.

Werner

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.