Help, verwarming sww ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Help, verwarming sww ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van oli4321
23/06/2013 - 23:54

Hallo,

ik heb heel wat topics doorgenomen en was overtuigd van onze opstelling die we zouden gebruiken in onze nieuwbouw. Maar na het financiële aspect, zullen we toch een andere weg moeten inslaan en daarom graag een paar meningen of tips:

Voor onze nieuwbouw zullen we verwarmen met een finoven, gas en mazout zijn geen optie dus voor de verwarming van sww dachten we aan combinatie van finoven met buffervat en zonnecollectoren. Zijn bij Mon gaan kijken naar zijn systeem, en hebben daar een eerlijke kijk gekregen op de voor en nadelen van het systeem.

Vorige week voorlopige prijsofferte gekregen (enkel van 1 verkoper) inzake de zonneboiler, +- 10.000 euro.
Voor een nieuwbouw zonder subsidies voor een zonneboiler loopt de kostprijs voor deze opstelling te hoog op voor ons. Wil niet gaan inboeten aan isolatie etc...

Dus ben ik nu op zoek naar een andere manier op het sww op te warmen, zoals aangegeven geen gas en geen mazout (gas niet beschikbaar en mazout komt al helemaal niet in aanmerking).

Nu na zelf wat rondgesnuffeld te hebben had ik graag meningen geweten van volgende opstelling

1. Pv installatie voor dekking verbruik + in combinatie met een wpb voor sww.
2. Pv installatie voor dekking verbruik + elektrische weerstand voor sww
+ eventueel een dwtw systeem

Daarbij de vraag of de noodzaak er is om het sww aan de haard te koppelen, of deze misschien achterwege te laten. Inzake de pv moet ik wel meedelen dat we bouwen in Wallonië en daar nog een subsidie is van 50 gsc op tien jaar met een minimumverkoopwaarde van 65-70 euro p/gsc. wat een subsidie van 3250 - 3500 euro geeft. Waardoor de terugverdientijd lager is dan in Vlaanderen en deze pv er toch binnen afzienbare tijd zouden komen (dus pv panelen staan sowieso op de planning binnen de 5 jaar).

Wat wel vast staat is dat de finoven er komt, ik weet dat er tegenstanders zijn van de grote investering maar wij gaan voor dit systeem.

Alvast bedankt
oli

23 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
24/06/2013 - 07:31

Een zonneboiler voor SWW zonder subsidies moet zeker lukken voor €5.000 excl. BTW hoor (willekeurige link: http://www.verisol.be/NL/hoeveel-kost-een-zonneboiler-begin-2013/). Indien de finoven er sowieso komt is dit volgens mij de goedkoopste en beste oplossing: je buffervat heb je sowieso nodig als je SWW met je finoven wil maken, dus dan gaat er van die €5.000 ook al wat af. 1 à 2 collectoren is voldoende voor SWW, neem dan liever een iets groter buffervat, dan meer collectoren (indien zonder subsidies uiteraard).

Wat de meerprijs is voor je finoven om SWW te voorzien, weet ik echter niet. Maar je kan er dan ook meteen een vloer- of wandverwarming in de badkamer mee aansluiten.

DWTW zou ik sowieso voorzien, aangezien je sowieso minder verbruikt en dus je systeem kleiner kunt dimensioneren. Wij zijn met 2 en douchen beiden dagelijks + afwas en hebben een boiler van amper 180 liter op 45°C verwarmd. Met dww is dit ruimschoots voldoende, terwijl we vroeger (vorige woning) 200 liter hadden op 65°C en soms tekort kwamen. Uiteraard hebben we nu ook een spaardouchekop en vroeger niet.

PV + elektrische boiler lijkt me sowieso not done. Zowel op ecologisch als op economisch vlak: je hebt veel te veel elektriciteit nodig = veel meer pv. => duurder dan zonneboiler (hou ook rekening met je netvergoeding). +/- 3000Wp à 2,3€ = €6900 + boiler + jaarlijkse netvergoeding

PV + WPB zal je PV minstens halveren en de kosten dus drastisch drukken. => duurder dan zonneboiler +/- 1500 Wp = €3450 + WPB (+/- €2200) + jaarlijkse netvergoeding. 

Mogelijk nadeel PV: als binnen een paar jaar slimme meters komen, dan kun je goed gejost zijn ;-). Als je dan dure stroom betaald op momenten dat je niets opwekt, en amper iets krijgt voor de goedkope stroom die je produceert, dan wordt dit een dure grap.

afbeelding van banned user
25/06/2013 - 18:59

Slimme meter komt er niet ,Belgie haalt de Europese  norm niet tegen 2020.

Je moet de mensen niet afschrikken door in een glazen bol te kijken.

Pv installatie + W L/L en elekrische boiler werkt zéér goed ook met netvergoedingen.

Wel met zware installatie (8 à10KWp)

PV industrie ligt volledig plat , enkel door FVB haar geweldige GSC,

Die voor 80% naar producenten gaat en wij de gevolgen ervan kregen.

De PV industriemoet terug vlot getrokken worden om later (veel later) elektrische vervoer te voeden

Waar gaan zij anders al die stroom vandaan halen. (ook even in glazen bol gekeken)

Nu zonneboiler zonder subsidies valt,  zullen die prijzen ook als een kaartenhuisje inéén vallen.

Even wachten is de boodschap.

Zonneboiler van 6000 euro ???

Kan je met elektrische boiler van 150 L op 50C° op nachttarief  15 jaar verder.

Of met gas doorstromer 20 jaar.

Chris

 

 

 

afbeelding van DeJurgen
27/06/2013 - 13:01

Beste Robin,

 

"Mogelijk nadeel PV: als binnen een paar jaar slimme meters komen, dan kun je goed gejost zijn ;-). Als je dan dure stroom betaald op momenten dat je niets opwekt, en amper iets krijgt voor de goedkope stroom die je produceert, dan wordt dit een dure grap."

 

Bij een EERLIJK systeem van slimme meters en PV voor voornamelijk SWW te dekken is dit argument totaal fout:

* Bij SWW kun je uw verbruik plaatsen tijdens de nachtdalen = goedkope elektriciteit.

* PV produceert heus niet alleen tijdens de goedkope momenten. Een redelijk stuk van de productie valt samen met de dagpiek, in de zomer produceer je soms tijdens superdure pieken en je produceert nooit tijdens het nachtdal. De DNB implementeren op dit moment geen prijsverschil in hun slimme meters voor PV klanten die de netvergoeding willen verlagen. Dit is deels te wijten aan technische problemen, maar evenzo is er op dit moment geen enkel plan om dit te doen. Veel kans zou dit voordelig uitvallen voor de meeste klanten. Voor wie zijn PV op het net zet om 's nachts vooral SWW aan te maken zou dit bij een eerlijk systeem een mooie bron van inkomsten zijn voor de PV eigenaar.

 

Mvg,

Jurgen

 

afbeelding van walter-8
24/06/2013 - 10:27

oli,

misschien moet je eens zeggen wat er juist in de offerte voorgesteld werd voor de zonneboiler?  Zeer groot vat, veel panelen; misschien is de prijs daarom wel verantwoord. 

Robin zijn antwoord is al zeer kompleet.

Nog 1 opmerking: ivm de warmtepompboiler: die moet wel in een plaats staan geisoleerd van de rest van de woning.  Anders ga je in de winter de energie die warmtepompboiler in je water stopt onttrekken uit je woning en moet je extra verwarmen (je zou het ook kunnen zien als een goedkopere/technische meer eenvoudige oplossing om je finoven te gebruiken om warm water temaken).

Voor warmtepompboiler zou ik eerder 3000 Euro tellen geplaatst en zbtw. 

Walter

afbeelding van oli4321
24/06/2013 - 12:19

Bedankt Robin en Walter voor de reacties:

 

Wel voor de 10000 euro heb ik ongeveer 8,5 collectoren (wel van die buisvormige geen vlakkeplaat) en een buffervat van 1000 liter daarop aangesloten. heb wel geen prijzen van vlakke plaatcollectoren, die offertes zijn nog niet binnen.

Dus pv met elektrisch komt inderdaad al niet in aanmerking dan.

Wel voor het sww op de finoven de exacte meerprijs weet ik ook niet, ettelijke meters koperen buis leiding naar boiler en pomp. Maar de kachel moet wel zwaarder gedimensioneerd worden dus ga het met de kachelbouw eens bekijken wat de meerkost hiervoor is.

Ik kan mis zijn maar robin om 1000 l in de zomer te warmen vermoed ik dat een paar platen niet gaan voldoen om die massa op te warmen of heb ik het mis ?

 

thx

olivier

afbeelding van walter-8
24/06/2013 - 14:07

Olivier,

waarom 1000L sanitair water; woon je samen met een voetbalploeg?  Wat is de logica voor die grote boiler?  Ik kan dit alleen begrijpen als je hem aan de kachel wil hangen (en dan eventueel ook warmte van de boiler wil gebruiken voor verwarming).  En natuurlijk is groot boilervat en veel collector duur (de kost is bijna lineair). 

Walter

afbeelding van oli4321
24/06/2013 - 14:46

Walter,

 

ja uiteraard is de 1000 liter dan in combinatie met de kachel. Moest ik enkel zonneboiler nemen zonder kachel zal 200 wel volstaan. Maar daarmee heb ik in de winter geen dekking voor sww. 

 

Gr Olivier 

afbeelding van walter-8
24/06/2013 - 15:45

ok: maar dan is de grote kost niet de zonneboiler.  De grote kost is het produceren van warm water met de kachel. Je moet die kosten dan bij de kachel tellen, niet bij de zonneboiler.  Je mag dus niet zeggen dat een zonneboiler duur is. 

Walter

afbeelding van oli4321
24/06/2013 - 16:53

Nee nee inderdaad het is de combinatie van het systeem, ik zeg niet dat ze duur zijn maar voor in mijn configuratie zijn ze te duur.

Daarom mijn zoektocht naar een andere oplossing, nu kleiner vat is ook geen optie vrees ik.

Ik bekijk het in 2 delen = 1 verwarming en 2 sww.  Dus verwarming ok, en in de winter neemt die het sww mee met de haard, dan nog een oplossing voor in het tussenseizoen en zomer bv een zonneboiler. Vandaar dat ik zeg dat zonneboiler te duur is voor mij :-)

Misschien gewoon systeem haard enkel nemen zonder sww zal de goedkoopste oplossing zijn en het minste werk ook.

Daarom ook de opstart van dit topic walter, voor sww ongeveer 10000 euro neertellen (zonder bijkomende kosten voor de haard, maar dat valt al bij al nog mee) is niet echt voordelig te noemen naar mijn inziens !

 

bedankt

olivier

afbeelding van walter-8
24/06/2013 - 17:09

't is eigenlijk anders: je moet eerst 5000 Euro neertellen om met je kachel warm water te kunnen maken.  Daarvoor heb je dan een groot buffervat en de connectie; nadien kan je nog een paar zonnepanelen er aan leggen als je kachel niet in de zomer kamer draaien. 

Hoe doet Mon het eigenlijk?

Walter

afbeelding van mon jansegers
24/06/2013 - 23:38

Walter, bij ons gaat het als volgt: de configuratie bestaat uit een finoven met warmtewisselaar ( absorber) 6kw, 12.5 m2 cpc vlakke zonnecollectoren voor sww en verwarmingsondersteuning ( 6m2 wandverwarming), alles gekoppeld aan een kombi- boiler van 1000 liter. Wij gebruiken geen enkel ander verwarmingssysteem. Er zit een electrische weerstand in de boiler die niet is gekoppeld aan het net, wordt dus niet gebruikt. Alles gebeurt met zon en hout ( 1 stookbeurt met 6kg populier per winterdag) geen enkel ander verwarmingssysteem. Het werkt perfect. Gemiddeld 1 à 2 stères populier per jaar.

Mon  

 

afbeelding van Van Keer Robin
24/06/2013 - 20:59

Hoi,

 

Waarom doe je niet zoals ik. Ik ben passieve woning aan het zetten. Alles viel een beetje tegen, kwa verwarmingen en zo. Daarom heb ik voor een systeem gekozen van 2 boilervaten. 1 grote (800l), waar ik mijn zonnewarmte in stokkeer en dan een 2de kleine (300l), waar ik de warmte in verbruik. Als ik niet toe kom met zonnewarmte, kan ik altijd een elektrische weerstand bijverwarmen. Tussen de 2 boilers zit een koppeling dat de warmte overdraagt van de ene naar de andere de warmte van overdraag. Voordeel, als de zon niet toekomt, moet ik via elek enkel maar het kleine boiler verwarmen.

afbeelding van oli4321
24/06/2013 - 22:19

Werkt het systeem volledig automatisch ? Of moet je zelf je koppeling gaan opendraaien ?

afbeelding van Van Keer Robin
25/06/2013 - 07:58

Het systeem werkt automatisch, op basis van temp sensoren. Als de zonneboiler warmer is dan de kleine boiler, dan wordt er warmte overgepompt van de zon naar de kleine boiler. Als de kleine boiler moet opgewarmt worden en de zonneboiler is koud, wordt de kleine boiler opgewarmt met de elek weerstand.

afbeelding van oli4321
24/06/2013 - 22:17

Walter, je stelling klopt maar je vergeet 1 ding de verwarming in de zomer. Want dan werkt de kachel niet en geen sww tenzij elektrisch of met zonnecollectoren.  Hoe mon het doet, kachel + vat van 1000 liter en daarbij zijn zonnecollectoren.  Maar de investeringkost die mon gedaan heeft kan ik momenteel in een nieuwbouw niet realiseren (toch niet ten koste van de isolatie etc...)

 

Robin, dat is ook een mogelijkheid, thx voor de tip ga het eens bekijken.  Want dat is iets wat naar de toekomst ook kan uitgebouwd worden.

afbeelding van Kris Vandermeulen
25/06/2013 - 15:06

een paar opmerkingen.... Oli heeft zijn keuze gemaakt voor een finoven. Goed voor hem - daar vel ik verder geen oordeel over.

 

Het idee om die finoven te koppelen aan een SWW buffervat.... is leuk maar daar heb ik wel een paar bedenkingen bij.

 

1. Extra kostprijs voor die integratie: de finoven moet groter gedimensioneerd worden, vermits een gedeelte van de warmte altijd zal overgedragen worden aan het buffervat.

De extra kost van koperen buizen, warmtewisselaar alsook de nodige veiligheidsgroepen  komen daar ook nog bij.

 

2. Een buffervat van 1000 liter enkel en alleen voor SWW ?? En wat doe je als het vat zijn maximale temperatuur bereikt ? Geen probleem in theorie want de veiligheidsgroepen stoppen de doorstroming van warmte naar de buffer. Alleen blijft die warmte dan wel zitten in de finoven en in de koperen leidingen. Vermoedelijk zal ook enige liter water geloosd worden om de druk in de buizen en warmtewisselaar te minderen...

 

3. Kostprijs van de zonnecollectoren... omdat je dimensioneert naar de grootte van de buffer zit je met zo'n hoeveelheid m² waar je veel extra voor betaalt.

 

Mogelijke varianten in de optiek dat er enkel SWW vanuit de buffer wordt getrokken...

 

A. een kleiner buffervat met behoud van warmtewisselaar => kostprijs van zonnecollectoren daalt. Bijkomend voordeel kan misschien gehaalt worden uit een kleiner finoven

 

B. Geen link meer tussen finoven en SWW zonneboiler. => kostprijs van elk gaat naar beneden want ze kunnen allebei kleiner gedimensioneerd worden. Het opwarmen van de zonneboiler kan je eventueel electrisch doen (vergeet niet dat het electrisch opwarmingselement op de helft of 3/5 hoogte van de boiler zit dus je warmt maar de helft of 2/5 van de buffer op)

 

Onze eigen keuze, ook na lang nadenken en informatie bevragen voor verwarming en SWW in onze passief woning, viel ook terug op een gesplitste oplossing.

Voor de verwarming een kleine pelletkachel en voor het SWW een zonneboiler van Wagner met 400liter buffer (we zijn met 2 volwassenen en 3 kleine kinderen).

Kostprijs: zo'n 5000 voor de pelletkachel en 5500 voor de zonneboiler

afbeelding van brother paul
25/06/2013 - 18:51

ik wil het uitrekenen maar heb volgende parameters nodig

- aantal personen / verbruik warm water 50l per dag

- opp huis / energieverbruik als LEW of Passief of Gewoon  of geschat kWh verbruik per jaar.. voor verwarming en water mag ook

- warmtepomp, kies je voor L/L ik zou toch minsten voor L/W kiezen ? ik zou niet weten waarom je L/L doet als je een buffervat van 1000l hebt, je pompt gewoon die warmte in het vat als het bvb niet vriest, en als het vriest schakel je die Warmtepomp uit en werk je verder met hout.

- de zonnesystemen wil ik een paar systemen vergelijken die CPC's of vlakke plaat, zeg maar welke systemen je op het oog hebt

- die boilervaten wil ik ook een paar systemen simuleren als je wilt

 

 

 

afbeelding van banned user
25/06/2013 - 19:24

oli,

Wel oppassen met je  combinaties  , soms is simpel  een beter oplossing.

Hier zijn er al  een paar (andere topics)  de revue gepasseerd met TVT

waar ze later spijt van kregen , enkel omdat er subsidies aan hingen.

Nu op dit moment is een zonneboiler een zware  kost ten opzichten van andere.

Chris

 

afbeelding van oli4321
25/06/2013 - 21:59

Ok ffe antwoorden :-):

Bedankt alvast voor de reacties !

--------------------------------------

@kris:

Je spreekt van je pelletkachel en je zonneboiler, maar is je pelletkachel dan ook voorzien voor sww of hoe verwarm je dan bij in de winter (sww)?

--------------------------------

@paul:

Superveel informatie kan ik je nog niet geven, het voorlopig plan is net klaar: voorlopig (lees volgende 2-4 jaar) 2 personen. Gemiddelde van 4-6 douches per week (want hebben mogelijkheid om te douchen op het werk). Klein beetje afwas, wat niet in de vaatwas kan.

Totale oppervlakte (netto) 198 m2, willen sowieso naar een +-20kwh pm2 streven bij de bouw, epb man is reeds nu al betrokken bij het ontwerp en verdere afwerking van het plan om nadien voor geen voldongen feiten komen te staan.

de initiële opstelling is kachel met optie sww naar buffervat van 1000 liter (grote buffer om te overbruggen eventueel paar stookdagen) en buiten het stookseizoen zou de zonneboiler het moeten overnemen.

Nu te hoge kostprijs voor een nieuwbouw, dus daarom dacht ik mss aan een warmtepompboiler (max 300 liter) eventueel met optie om er later zonnecollectoren aan te hangen.  of enige andere opties die ook mogelijk zijn, zolang er maar geen mazout of gas bij te pas komt.

-------------------------------

@carisfire:

Ja inderdaad, maar de lijn is dun om te bepalen wanneer iets opbrengt of niet. Sowieso in een nieuwbouw kan je al niet echt gaan vergelijken met je huidige systeem. Bv nu verwarmen we op gas en weten we het algemeen verbruik sww en verwarming maar ik kan echt geen vergelijk gaan maken met bv elektrisch verwarmen en verschil met een warmtepompboiler. En als leek waar de meeste bouwers in het begin wel onder vallen, zie je op de duur de bomen niet meer door het bos ;-)

 

Thx

oli

afbeelding van Kris Vandermeulen
27/06/2013 - 09:33

in de eigen opstelling waarvan ik sprak, is de pelletkachel een alleenstaande installatie zonder link naar SWW. Anders zou het wel veel duurder zijn geweest dan zo'n 5000 euro.

De zonneboiler is van Wagner, 2 zonnecollectoren met standaard 300liter buffervat maar de installateur raadde 400liter aan om makkelijker minder zonnige dagen te overbruggen (zeker omdat we met 5 vijf zijn). De naverwarming van de zonneboiler is electrisch maar sinds inwerking stelling eind april is dat nog niet nodig geweest...

De naverwarming doet ook enkel de bovenste helft van de boiler en warmt enkel tot iets van 50 graden.

De meeste minder zonnige periodes is het water nog wel altijd in de buurt van de 50 graden bovenaan dus veel naverwarming gebeurd simpelweg niet.

afbeelding van brother paul
25/06/2013 - 23:05

/sites/default/files/users/user42332/Polysun1291846127464383711.pdf

 

voila dat is een voorbeeld

- huis is 35kWh/m2, dus boven uw waarde

- verwarm op lage temperatuur met vloerverwarming 35° ingang / 25° retour

- uw SWW maak je op lage temp 45°

- uw zonnecollectoren 14m2 CPC van Ritter

- een buffervat van 630l is genoeg

- pak een warmtepomp van Vaillant, dat type geotherm plus WVL 82 met COP 4.1 A2/W35

en dan verbruikt dat spul in totaal 3000kWh stroom per jaar, of 600euro per jaar

 

afbeelding van brother paul
25/06/2013 - 23:24

/sites/default/files/users/user42332/Polysun5705893420961592861.pdf

 

hetzelfde huis, met zelfde verbruik aan water

maar met een Pelletkachel heb je dus een 15kWp pelletkachel nodig

http://www.pelletkachelshop.be/

kost rond de 4000euro voor zo'n CV pelletketel

en 1000-2000euro voor zo'n vat

en 4000euro zonnepanelen ongeveer

 

afbeelding van brother paul
26/06/2013 - 08:22

/sites/default/files/users/user42332/Polysun2301122786309314965.pdf

 

dan nog eentje met een pelletkachel, en een sanicube vat, verbruikt ook rond de 13000kWh

kost dus minimum 365euro per jaar aan 2600kg pellets, heb dat met die link berekend, maar denk dat die link ietsje optimistisch is

http://www.houtpellets.info/kostenbesparing.html

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.