Help - gasketel vernieuwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ben hier al een paar dagen aan het lezen in de relevante (condenserende/modulerende) gasketel posts, maar terwijl ik zaken bijleer moet ik toegeven dat het ook evenzeer steeds maar onduidelijker wordt om de beschikbare informatie toe te passen op de eigen situatie.

Ik heb een gasketel uit 1979 (Ideal Stelrad - gasdebiet in m³ bij 15°C G25: 4,48 en G20: 3,97 - nuttig vermogen 26.500Kcal/h - 30,81 KW) met een apart staande boiler van 80L ernaast. CV water staat ingesteld op 65° en boiler water op 50°.

Nu stijgt de druk van het water in de CV leidingen de hele tijd en moet ik eenmaal per week water aflaten. Dit zou komen doordat er een lek is binnen in de boiler zodat het sanitair water via de waterleidingdruk (wat onder hogere druk staat dan de 1.5 bar van het CV water) doorperst in het CV water en de druk dus in de CV leidingen doet stijgen.

De broer van mijn buurman is installateur, en raadde mij aan om een los-staande gasverwarmde warmwater-aanmaker te zetten (een A.O. Smith PGCS 115 (inhoud 110 liter)), want de huidige ketel is zo gemaakt dat als er warm sanitair water gevraagd wordt dat de chauffage dan niet tegelijk kan opspringen en dat wordt daar dan mee vermeden (plus zou het ook zuiniger zijn om zo warm water aan te maken ipv via ketel) maar dan spreken we over meer dan 1500 euro. Dus stel ik me de vraag of het niet de moment is om dan meteen een nieuwe zuinige installatie te zetten ipv nu 1500 euro uit te geven voor warmwater aanmaker en wie weet binnen een paar maand nog eens een klet voor een nieuwe ketel...

Ivm isolatie van het huis, die ketel is hier gezet met de nieuwbouw (is huis van mijn ouders dat ik gekocht heb, ben hier opgegroeid, doch dit terzijde) en toen was alles nog met houten ramen en enkel glas, buitendeuren die je moeilijk goed isolerend kon noemen, en zo'n metalen garagepoort die ook niks isoleert. Intussen staat er een goed geisoleerde sectionaalpoort, zijn beide buitendeuren vervangen, en worden binnen twee maand alle ramen vervangen door PVC vierkamer-profielen met HR glas (k 1.1).

Dus een paar vraagjes voor jullie aub:

1. Is een ketel van 30.81KW dan nog nodig, of kan ik wat zakken?

2. Hoe zit dat met die geintegreerde bakken zoals bv de viessman vitodens 222, die oplossing spreekt me erg aan, kan ik dat hier toepassen? Maar bestaat dat nog want ik schijnt het niet meer terug te kunnen vinden op de Viessmann site?

3. Heb een installateur horen zeggen dat een condenserende ketel in mijn geval niets uithaalt omdat ik convectoren heb ipv radiatoren? Is daar iets van aan? Temperatuur van water zou te hoog moeten staan voor convectoren? Maar hier op mijn ketel staat dat maar op 65° ingesteld... Is de ingestelde temp dus te laag voor convectoren en dient die hoger te staan en gaat een eventuele nieuwe ketel dan niet condenseren, of staat die temp wel goed voor convectoren en gaat een eventuele nieuwe ketel dan wel goed condenseren?

Ben de draad hier wat aan 't kwijt raken :) Enige nuttige feedback voor dit specifieke geval zou geweldig geapprecieerd worden!

Alvast bedankt,

Jan.