Heeft iemand ervaring met een te lage brontemperatuur in zijn geothermische bron?

Hallo,

De installateur heeft afgelopen week de warmtepomp aangesloten op onze geothermische bron. Het is een warmtepomp van Vaillant, modulerend met passieve koeling. Na de installatie zijn we gestart met de vloerdroogfunctie en nu merken we dat de temperatuur van de glycol uit de bron heel snel zakt. Op dag 3 zitten we al aan 3,6 graden inlaattemp en 1.1 uitlaattemp, en vraagt de thermostaat een circulatie temperatuur van 35graden. 
Mijn installateur vindt dit ook zorgwekkend en vreest dat er iets mis is gegaan met de boringen, nu is het zo dat de firma dat de boringen (groep Verbeke) heeft uitgevoerd ongeveer een maand nadien in vereffening is gegaan! 
Heet iemand ervaring hiermee, is het normaal dat de brontemperatuur zo snel daalt, en wat zou er eventueel verkeerd gegaan zijn.  
wat zijn de mogelijkheden?

ik dank jullie

Reacties

Dat klinkt idd niet normaal.  

Startpunt; vraag de ontwerpparameters op.  En vraag de wp-installateur zijn experten erbij te halen.  Want zijn eerste reactie moet zijn dat hij exact wijst waar het fout gaat en waarom.   Dat hij dat niet kan, wijst erop dat hij zich moet laten bijstaan.  

Er moeten duidelijke specificaties geweest zijn waaraan de bron moet voldoen en die gaan zeker niet zijn na enkele dagen minder dan 4 graden input.  

Met de ervaring van projecten uit mijn omgeving zou ik altijd de bron ook laten maken onder verantwoordelijkheid van de verwarmingsinstallateur.   Dan heb je 1 enkele partij die verantwoording moet afleggen.  Maar die opmerking helpt je nu niet meer...

De ontwerpparameters moeten duidelijkheid geven wat de bron moet kunnen.  

Of ook; tot wat had de boorder zich verbonden?  Dat zou duidelijk in zijn opdracht moeten gestaan hebben.    Want misschien is het ontwerp wel zo geweest dat de aanvoer zeer laag mag gaan.  Dat zou niet zo slim zijn, maar toch... (of ook; een lucht warmtepomp zou momenteel aan hoger rendement werken...).  

Goed zou ook zijn zelf wat ontwerpparameters te geven als vermogen en opp van de woning, wat inzicht in grootte van de boorgat, grondtype.  Dat geeft wat zicht op complexiteit van het geheel.  

Beste Walter, 

ik heb ondertussen het boorverslag opgevraagd, en ik had idd de boringen moeten laten uitvoeren onder de verantwoordelijkheid van mijn installateur. 
de warmtevraag werd berekend door de installateur en de Epb verslaggever, waarbij er een warmtevraag was van 14kw. 
de verschillende offertes die ik heb ontvangen lagen allemaal ongeveer op een gelijk aantal boormeters, alleen waren er sommige die bv 3x120m voorstelden en andere 4x 90m. 
 
Volgens de installateur kan het probleem alleen van de bron  komen misschien de lus verkeerd aangesloten of zo, aangezien alle andere parameter normaal zijn. De warmtepomp werkt gewoon normaal en het huis is goed opgewarmd, maar het rendement gaat wel laag zijn bij zo’n brontemperatuur en de kans is groot dat de brontemperatuur onder het vriespunt gaat waardoor de warmtepomp in veiligheid gaat gaan. Ik maak me er grote zorgen om. 
ik heb via de curator kunnen achterhalen dat ze bij deze boringen geen problemen hebben ervaren en dat alles volgens plan zou gelopen hebben, ik wacht nu op het boorverslag. 
ik veronderstel dat u dat bedoelt als ontwerpparameters? 
 

dank u

 

adam_fa schreef: en de Epb verslaggever, waarbij er een warmtevraag was van 14kw. 

14kw lijkt mij 3x meer dan wat ik bij een nieuwbouw of verbouwing als doel zou stellen als verwarmingsvraag.  Dat klinkt gigantisch.   Correcte isolatie had je direct terugverdient door een kleinere wp en boorput.  Of er is iemand die niet goed kan rekenen.  

Los daarvan; er zou bv info moeten zijn over het jaar energieverbruik dat de put moet kunnen leveren. De boorder zou moeten garanderen dat zijn put over een jaar  bij die energievraag niet onder x- graden komt.  Dat zou het ontwerpstartpunt moeten zijn.  

En je moet de debieten kennen die moeten vloeien In de put.  En of er genoeg druk zit in de put leidingen, geen lekken...

Er zou moeten nagemeten moeten wordt of iedere boorput gelijkmatig gebruikt wordt.  

Maar als je installateur niet echt weet waar te beginnen moet die echt er een expert bijhalen.  

Dat de warmtepomp nu wat harder moet werken -meer uren draaien- om de vloer op te warmen kan geen reden zijn voor een probleem.  Als het echt koud wordt, gaat de warmtepomp ook vele uren draaien.   

Die 35 graden (is dat aanvoer naar de vloer?) is ook wel echt hoog.  Ik zou verwachten als de wp zo enkele dagen draait dat het binnen wel heel warm is.

Wat versta je zelf dat de put gemaakt is onder verantwoordelijkheid het de installateur? Als de put idd te klein is, zal hij de kosten van extra boringen op zich neemt?  En de vraag is wat te klein is; is dat als de wp water onder nul graden krijgt aangeboden of wanneer bv water onder 5 graden wordt aangeboden?  Dat is de garantie die de installateur moet leveren (of bv dat je jaarverbruik niet boven x kwh zal liggen).  Of is de enige garantie dat de installatie moet werken en is verbruik niet relevant? 

Je betaalt voor die installatie meer dan genoeg opdat ze dergelijke garanties moeten kunnen leveren.  

 

adam_fa schreef: en ik had idd de boringen moeten laten uitvoeren onder de verantwoordelijkheid van mijn installateur.

Oeps; ik had je feedback fout gelezen; je schreef dat je de boring had moeten laten uitvoeren en niet hebt laten uitvoeren onder verantwoordelijkheid van de installateur; mijn fout; negeer mijn opmerkingen daaromtrend.