harde isolatieplaten tussen houten balken | Ecobouwers.be

U bent hier

harde isolatieplaten tussen houten balken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Simon Door
16/03/2013 - 23:27

Hallo,

in onze overwegend massiefbouw LEW hebben we een redelijk klein stukje wand voorzien wat aan de buitenzijde afgewerkt wordt met houten planken. Het binnenspouwblad is kalkzandsteen en tussen deze kalkzandsteen en de houten planken worden vertikale houten balken geplaatst. Er is op dit moment resolschuim ingepland tussen de houten balken, maar ik ben bang dat er kieren onstaan (wellicht al meteen bij de plaatsing) die de isolatiewaarde van de resolplaat meteen teniet gaan doen. Is deze angst gegrond of is het best mogelijk een harde isolatie plaat goed tussen deze houten balken te plaatsen (of gaat het hout vroeg of laat toch werken ...)?

Ik heb zelf het bedacht om tussen de balken iets van glas- of steenwol te plaatsen en aan de buitenzijde een dunnere laag resolschuim te plaatsen. Er wordt dan (relatief) ingeleverd op de Rc waarde, maar er onstaan geen kieren ... Maar ik sta open voor betere suggesties (de houten balken hoeven enkel de horizontale planken te kunnen dragen, dus constructietechnisch is dit allemaal niet zo schokkend ...)

Groeten,
Simon

2 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
17/03/2013 - 06:26

Eventueel kiezen voor een sarkingdak systeem maar dan op de muur? Dus eerst die resolplaten zetten en dat de balkjes er op vijzen door de isolatie. Hier moet de isolatie wel voldoende drukvast voor zijn (weet niet van resol) maar dan heb je geen kans op koudebruggen van uw hout en ook geen kieren.

 

De tegengangers in de minder ecologische PUR/PIR platen hebben een gelijkaardig systeem bv. Powerwall van Recticel of de IKO Enertherm Wrap... Die platen zijn voldoende drukvast om er een verticale lat op te vijzen door de isolatie tot in de muur. Vervolgens kan daar de gevelplanken tegen. Voordeel is dat je hier niet alles moet zitten snijden en dat je uw isolatieplaten ononderbroken kan laten doorlopen.

afbeelding van Simon Door
18/03/2013 - 08:49

Dag Bert,

lijkt me een goed plan. De buitenwand is in feite niks anders dan een "voorzetwand" en kan zelfs aan een bovenliggende overstek bevestigd worden (dus hoeft de isolatie niet eens te doorboren). Die houten balkjes zijn vanaf dag 1 ingetekend geweest en daarom waarschijnlijk als vanzelfsprekend geworden ... terug naar de ontwerptafel

Groeten,

Simon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.