hand-waterpomp | Ecobouwers.be

U bent hier

hand-waterpomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van björn van staeyen
06/04/2006 - 08:43

Beste forummers,

onze handpomp (zogenaamd amerikaans model) in de tuin werkt niet (meer) naar behoren nadat de kindjes ze eens volledig hebben gedemonteerd ;-(

Weet er iemand hoe je al die onderdelen juist in elkaar moet steken? Of liever nog een (explosie)tekening die je hier kan posten?

alvast bedankt,

Björn

13 Reacties

Reacties

afbeelding van yannik-2
07/04/2006 - 10:31

Björn,

krijgt ge ze ineen? Of is het probleem dat ze niet meer pompt eens ineen gestoken?
In het tweede geval, hebt ge er water in gegoten (in de pomp zelf)?
Water is moeilijk comprimeerbaar of expandeerbaar (?) en kan genoeg onderdruk creeren, lucht in de pomp en leiding naar het putwater kan soms niet genoeg onderdruk creeren om 't water op te pompen...
Meestal zit er een vijske onderaan de aanvoer dat de toevoer kan afsluiten om 't leeglopen van 't water tegen te gaan bij lange stilstand. Als da mankeerd kan de pomp daar misschien lucht zuigen, als 't er in zit sluit het misschien de toevoer af?

slechts enkele sugesties...

Weet er iemand trouwens waar ge een dichtingsleer nr 3 vindt? De pomp van mijn vader staat werkloos omdat hier tegenwoordig enkel nr 2 te vinden is.

Yannik

afbeelding van björn van staeyen
07/04/2006 - 10:50

Yannik,

ja, ik krijg ze ineen, maar ze pompt niet eens ineengestoken ;-(

en neen, niet omdat ik ze niet opgiet. Ze werkt gewoon niet.
De gehele "zuiger" was door mijn kindjes vakkundig uit elkaar gevezen en hoewel deze slechts een stuk of zeven onderdelen telt schijn ik er maar niet in te lukken deze puzzel correct op te lossen!

vandaar dat ik op zoek ben naar een explosietekening!

groeten en toch bedankt,

Björn

afbeelding van werner van der cruyssen
07/04/2006 - 12:15
a

Björn,

Het is geen explosietekenig maar misschien ben je hier iets mee:

http://www.clasal.be/handpompenNL.htm

If all else fails kan je bij hen een nieuwe bestellen nadat je ostentatief de spaarvarkentjes van je kleine ingenieurs opengebroken hebt.

Ik heb ook zo'n handpomp staan en het is inderdaad dikke miserie om dat ding te herstellen of om die domme dichtingsringen te pakken te krijgen.

Werner

afbeelding van piet-3
07/04/2006 - 12:45

?? als zo'n gietijzeren handpomp al een tijd gewerkt heeft, dan is die toch niet zo maar 1-2-3 uiteen te krijgen. Mijn ervaring is dat je veel kracht en moeite moet gebruiken om de verroeste onderdelen uiteen te krijgen. Doch...veronderstellend dat de onderste terugslagklep in orde is(in het pomplichaam - je kan er niet zomaar aan of je moet deze, als de pomp gemonteerd hangt, eruit proberen te vissen met een geplooide ijzerdraad), moet je efkes goed kijken naar het principe van een terugslagklep: deze moet verhinderen dat het water terugloopt in de leiding. Als deze klep uit een leer gemaakt is met een gewichtje in 't midden of een bout met moer, dan kan je die moeilijk verkeerd monteren. In sommige zuiger zit een gietijzeren klep met rubber dichting)
De buitenste dichtingsring van de zuiger, bestaat uit leer. Als deze dichting versleten is moet je die vervangen. Na een periode van inactiviteit (zuiger uitgehaald voor de winter) kan het zijn dat deze gebroken of gescheurd is. Dan een nieuwe halen, liefst zuiger van de pomp meenemen. Alvorens te gebruiken is het wel aan te raden om de zuiger een nachtje in een emmer water te zetten, zodat het leer water kan opnemen.
succes (moeilijk uit te leggen, maar ja...)
Peter

afbeelding van piet-3
07/04/2006 - 16:22

Ik ben deze namiddag nog in de Brico geweest en daar hingen 2 maten zuigerleer en 2 maten leren terugslagkleppen.
Wel de grootte-maat van je pomp zoeken, staat meestal ingegoten in het pomplichaam bvb maat 2, anders zuiger meenemen naar de winkel en "passen" of vragen.

groeten,

Peter

afbeelding van björn van staeyen
18/04/2006 - 13:07

Werner,
Peter,

bedankt voor de info

groeten,

Björn

afbeelding van frankdh
20/04/2006 - 10:52

Yannick,

Waar woon jij ergens? Hier in de buurt (Wellen achter Hasselt) is een DHZ waar ze nog zo'n sluiterleer nr 3 hebben hangen voor 2.11 €.
Mail maar wa'k moe doen.

Groetjes,
Frank

afbeelding van Jos7
02/09/2011 - 02:17

Hoi Frank,

Ik heb een oude handpomp nr 7 waar de zuigerstang van weg is en de afsluitklep van onder kapot.Weet jij waar te vinden?

Dank en vr gr

Jos

afbeelding van dubbel
24/07/2013 - 16:22

Hallo Frank,

Het is alweer een tijdje terug...Ben vandaag zelf ook op zoek naar zo'n sluitleer nr.3. Welke DHZ in Wellen is dit waar je ze destijds hebt zien hangen?

Alvast bedankt,

Lars

afbeelding van chantal
09/10/2006 - 08:29

beste,
ben ook in bezit van grote pomp (1m) maar kan ze niet meer in elkaar steken, met tekening van clasal ben ik niets, want mijn pomp is nog ouder en groter. Heeft ook ander model, hoger enz. ken jij in belgie nog andere adressen?
dank

afbeelding van rik-13
07/05/2008 - 21:32
Rik

Ik kom nu pas op deze site, maar misschien helpt mijn informatie toch nog iemand. Ik woon in Aalst en vorig jaar kocht ik een sluiterleer bij STERCK (website www.stercknv.be )Heel gespecialiseerde zaak die alle maten leer hebben, vermoed ik.
Groetjes
Rik

afbeelding van Jos7
02/09/2011 - 02:18

Hallo Allemaal

Ik heb een oude pomp nr 7 waar zuigerstang van weg is en afsluitklep.

Iemand een idee waar te vinden?

Dank en vrgr

Jos

afbeelding van dubbel
29/07/2013 - 11:09

Voor degene die op zoek is naar een zuigerleer; afgelopen zaterdag geslaagd bij 't Amerikaantje in Vreren (bij Tongeren). Ook te verkrijgen in Belsele. Wel even vragen aan de kassa, anders vind je ze niet. Volgens mij hebben ze alle nummers. Kosten: ± 6 euro.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.