Goede extra koeling op ventilatie ??? | Ecobouwers.be

U bent hier

Goede extra koeling op ventilatie ???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van david-12
02/10/2006 - 13:52

Hallo,

ik heb een mechanisch ventilatie systeem in mijn bezit, het is nog niet geplaatst. Het was mijn bedoeling om de aangezogen lucht onder de grond te koelen, maar door tal van praktische oorzaken ben ik niet in staat om een dikke buis in de grond te steken om zo aangezogen lucht over een bepaald traject te laten koelen in de grond (koelen in de zomer, licht opwarmen in winter).

Welke andere mogelijkheden zijn er nog om je huis voldoende te koelen? Ik wil de nodige voorbereidingen treffen om dit in de toekomst te doen, samen met de plaatsing van het mechanisch ventilatie systeem.

Ik heb gehoord dat het aanzuigen van die lucht maar een 5 tal graden maximaal verschil maakte. Vooral tijdens de heetste zomerdagen wil ik het koeler dan dat, aangenaam kunnen slapen en niet als een zwetend rund (sorry voor de uitdrukking) in je huis rondlopen is waar ik naar streef (iedereen denk ik).

Het huis lijkt me goed geisoleerd : het duurt een aantal dagen vooraleer de vochtige hitte binnen is (let wel dat de mechanische ventilatie nu nog niet geplaatst is!!), maar als ze eenmaal binnen is, is het niet meer te harden en duurt het ook dagen vooraleer alles zich weer stabiliseert.

Ik heb ook geinformeerd naar een airco. De feedback daar is dat mijn huidige ventilatie systeem niet het nodige debiet heeft om voldoende koeling te veroorzaken als dat nodig zou zijn (tijdens hete dagen). Een daarop aangepast systeem zou veel grotere buizen nodig hebben binnen, en meer lawaai maken. Men raadt mij aan koeling en ventilatie apart te gaan zien.

Dat maakt dus dat ik wat vast zit... Wat doe ik het beste om het huis aangenaam te koelen (ontvochtigen ?) in de zomer ? Misschien zelfs beetje opwarmen in de winter ?

Als ik separate airco units zou kopen (per te koelen ruimte), vrees ik een te aggressieve koeling, om over het verbruik en de esthetiek maar te zwijgen. Als ik iets aansluit op de ventilatie, zal de koeling blijkbaar nooit voldoende zijn... Of mis ik ergens iets in deze uitleg?

Bestaat er geen weg tussenin ? Ik heb te weinig kennis om een goed alternatief te vinden.

Alvast bedankt voor de hulp!

David.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
02/10/2006 - 19:49

Beste David,

Er vanuit gaande dat aan de isolatie niets meer te verbeteren valt... kan je misschien de zonwering nog opdrijven?

Je gaat er zelf vanuit dat de woning goed is geïsoleerd?

Ik zou eens informeren of je niet één airco unit kan aansluiten op het inblaaskanaal van de ventilatie. De debieten zijn indd max 300m³ per uur, maar misschien is dat voldoende; enkele graden winnen én minder vochtig kàn veel doen.

Of... in de belangrijkste ruimte een airco installeren... de koude ga je zachtjes door heel het huis ventileren.

Zonder Airco en beperkte zonwering halen wij max 26°C in huis. (deze zomer)

Mvg

Jeroen

afbeelding van david-12
02/10/2006 - 22:48

Hi Jeroen,

heb jij ook een mechanische ventilatie ? Probeer jij die te koelen ?

Net zoals een airco zijn frisse lucht door het hele huis kan ventileren (door strategisch te plaatsen idd een zeer goed idee), vrees ik echter hetzelfde voor de warmte die van buiten wordt binnengezogen door het ventilatie systeem, of klopt dit niet helemaal ?

Eigenlijk denk ik dat ik langs de ene kant de hitte naar binnen zuig, en dan langs de andere kant moet gaan koelen. Bestaat daar een (eenvoudige ?) oplossing voor ? Of loopt het zo'n vaart niet ? Uiteraard is het ook zo dat de warmte die "vanzelf" het huis binnenkomt door openstaande deuren en dergelijke natuurlijk ook getackled moet worden.

Wat de zonnewering betreft heb je gelijk : de veluxen kunnen wat verduistering gebruiken. Ik denk hierbij aan dat gaas dat ook gedeeltelijk het licht reflecteert, of ken je een beter materiaal ?

Als het aansluiten van één unit betere resultaten haalt dan pakweg dat traject van buis onder de grond vind ik het al gewonnen, maar dat ga ik overlaten aan een paar installateurs die ik advies ga vragen.

Vriendelijke groeten,

David.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.