glijmiddel hout metaal | Ecobouwers.be

U bent hier

glijmiddel hout metaal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dominique-05
06/11/2014 - 18:46

Beste,

Voor het schaven of frezen van hout zijn er producten als glijmiddel zoals siliconenspray op de markt. Zijn dit milieuvriendelijke middelen voor die toepassing, welke zijn aan te raden? Het gaat over intensief gebruik, bijvoorbeeld voor nat hout te verwerken.

Bedankt op voorhand voor jullie tips.

Dominique

4 Reacties

Reacties

afbeelding van sneeuwenregen
07/11/2014 - 21:35

Dag Dominique

heb ooit eens enkele tubes boenwas geërfd. Ik gebruik die om mijn schaaftafel glad te maken. Maar of dat milieuvriendelijk is, weet ik niet. Maar het werkt prima.

mvg

Luk

afbeelding van dominique-05
12/11/2014 - 17:27

Dank u, ga dat eens proberen, misschien ook spray met wat afwasmiddel erin. Die boenwas zal waarschijnlijk niet oplosbaar zijn. Ga toch eens proberen.

afbeelding van waltervaes
12/11/2014 - 19:18

Als meubelmaker/meubelrestaurateur gebruik ik meestal spuitboenwas (kan je krijgen bij Merkelbach), of door halfharde paraffinewas te wrijven op het metaal.

afbeelding van Rudy Martens
22/01/2015 - 08:56

Gebruik hiervoor nooit een spray die siliconen of teflon als glijmiddel bevat.

Die zijn wel zeer effectief maar geven meestal problemen als er nadien een afwerkproduct op het hout geplaatst word.

Sporen van siliconen in het hout veroorzaken kleine tot middelgrote vlekken waar niks op hecht. Wegens de vorm van de vlek die erdoor ontstaat noemt men dat "visogen".

Met was of parafine kan je dat natuurlijk ook hebben maar die kan je nog "relatief" eenvoudig wegwassen met aromaatvrije white spirit of benzine (inwijven en opnemen met een proper vod of absorberend papier).

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.