Glaswol isolatie passiefhuis | Ecobouwers.be

U bent hier

Glaswol isolatie passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Tania.
03/03/2009 - 20:39

Hallo iedereen, Wij zijn ondertussen alweer een stukje gevorderd in ons passiefhuisverhaal, de bouwaanvraag is binnen. We zijn nu dus bezig met materialen kiezen en keuzes maken. Qua isolatiemateriaal stelt onze architect voor om met glaswol te werken, omdat we deze dan zelf zouden plaatsen in muren en vloer (in keperstructuur), en het op die manier goedkoper uitkomt en bovendien in de "gebruikelijke" isolatiematerialen nog behoorlijk ecologisch is. De dikte zal bepaald worden via de PHPP berekening. Isolatie met papiervlokken was ook een idee, maar dit zou volgens hem toch een stuk duurder uitkomen, omdat het moet ingeblazen worden en nog iets dikker moet dan glaswol. Wat denken de kenners hier? Zijn er argumenten tegen het plaatsen van glaswol? Groetjes, Tania

11 Reacties

Reacties

afbeelding van Roel P.
04/03/2009 - 10:16

Tania, wij hebben glaswol gebruikt voor het platte dak en in de leidingenspouw.
Het plaatsen van de glaswol was wel een irritant werk: lees stukjes glaswol inademen of in de ogen zodat je hevig moest tranen of hoesten.

Papiervlokken werden gebruikt in het skelet.

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/03/2009 - 11:23
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Tania, ik was ook eerst van plan om de muren van onze achterbouw(houtskeletbouw) zelf te isoleren met rotswol, of glaswol. Ik had eerder al zelf een stuk van het voorste gedeelte gedaan met rotswol. Om alles goed te doen, volgens de regels van de kunst kruipt daar ongelooflijk veel tijd in. Gelukkig heb ik gekozen voor papiervlokken voor de achterbouw. Op een dag was heel de achterbouw gedaan.Als je het laat doen kan je via de belastingen ook nog een gedeelte terugkrijgen. Zoals Roel schrijft heeft glaswol ook nog eens het nadeel om verschrikkelijk irritant te zijn. Het kruipt na een tijd tot in je ondergoed. Groetjes.

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/03/2009 - 12:59
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Mijn PH is ook volledig geisoleerd met glaswol. Zowel buitenmuur, dak en technische spouw.
Al bij al zeker 3 weken werk aan gehad met meerdere personen.
Doe zo'n werken niet als het te warm is, draag een stofmasker met ventiel en gesloten handschoenen. Verder zorgen voor een goeie snijtafel + broodmes en je kan beginnen.

Merk op, bij mij zijn de wanden en roostering van FJI's. Dit zorgt voor héél veel meerwerk tov cellulose.

Met passiefdiktes moet je volgens mij ook niet wakker liggen van warmtedoorslag? Glaswol is trouwens volledig recycleerbaar dacht ik.

afbeelding van bertvdg
04/03/2009 - 14:18

Jos,

Wat was er moeilijker aan de FJI's? Ik vermoed dat het de kerto flenzen (de I vorm) zijn die het probleem waren om de isolatie goed te laten aansluiten?

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/03/2009 - 21:49
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bert,

De FJI's hebben flenzen van 4,5cm diep. Ik gebruikte 3 platen van 10cm dik. Aan beide kanten moet de flensdikte dan verwijderd worden.

afbeelding van Tania.
04/03/2009 - 21:52

Na ons bezoek aan batibouw en nog een overleg met de architect gaan we de twee mogelijkheden openhouden: ofwel glaswol, ofwel cellulose. Zo kunnen we kijken wat het best uitkomt, ook qua budget. We hebben toch een lichte voorkeur voor cellulose... In elk geval, opmerkingen en ervaringen zijn nog altijd heel welkom! Groetjes, Tania

afbeelding van Erwin Schepens
05/03/2009 - 02:07

Tania,

Het voordeel van het materiaal cellulose is dat het tijdens de zomer veel weerstand biedt
tegen oververhitting (zeer belangrijk bij een plat dak).

Het voordeel van glaswol is de iets betere lambda-waarde van 0,034 à 0,032 tov 0,39.

De aannemersprijzen per m3 zijn ongeveer identiek.
Als je zelf plaatst is glaswol altijd goedkoper. Maar in geval van ingewikkelde vormen
zoals die met de FJI constructie van een passief gebouw voorkomen, is glaswol plaatsen
een nachtmerrie. Een plat dak met afwateringszone (40 à 50 cm) moet je wel in 5 lagen
doen! Daarom ben ik naar aanleiding van mijn nieuwbouw special de cursus inblazen van
cellulose gaan volgen... voor mezelf is een houten constructie ALTIJD beter met cellulose
te isoleren!

Erwin

afbeelding van FilipS
14/07/2009 - 21:37

Hallo Tania (ea),

Ik vraag me soms af waarom mensen nog zelf beginnen aan het isoleren van een PH of zelfs lage energie HSB met glaswol (of zelfs Rotswol? en tegenwoordig ook met PUR?).

De kostprijs - zelfs indien je het zelf gaat plaatsen - is niet zo'n groot verschil.

Voor PH's of lage energie in HSB en voorzien om degelijke isolatie te plaatsen, daarvoor zijn de prijzen per m3 cellulose ergens rond de 65-70€/m3 GEPLAATST, voor een densiteit (hoeveelheid cellulose per m3) rond de 52 kg/m3. (en dat merk je aan zonnedoorslag, geluidsreductie, vochtbuffering, ...). Volledig geplaatst in 1 à 3 dagen.

(voor glaswol tss. 45-70 €/m3 ... aankoopprijs)

Als je dan nog eens alle 'negatieve' aspecten gaat tellen (gigantisch tijdrovend, soms moeilijk degelijk te plaatsen (helling plat dak, tussen joists, aansluitingen dak/wand, ingewerkte buizen?, ), kans op kieren, zonnedoorslag, een 'hel' om te plaatsen, plaatsing in 2/3 lagen ... dan mag je ook niet teveel snijafval krijgen, ...).

Voorts zijn de verschillen:

Lambda:   0,039 tov 0.035 W/mK

Densiteit:  52  tov  22-24kg/m3

Dus als je het puur financieel-theoretisch gaat berekenen: dan kom je voor een isolatievolume van 50m3, 'misschien' aan de 500 EUR verschil (maar het kan eventueel ook in het voordeel van de vlokken komen)

Een celluloseblazer zal de 'overschot' meenemen en niet aanrekenen, garantie geven, ...

Kortom: veel jeuk gewenst!

afbeelding van Hans Delannoye
15/07/2009 - 21:09

erwin, filip

cellulose gaat tot 0.038, verschil wordt dan nog wat kleiner tegenover rots- en glaswol.

hans d

afbeelding van Tania.
20/07/2009 - 20:36

Ja, ik vind het nog steeds niet evident.

We zouden nu in elk geval beiden (glaswol of cellulose) laten plaatsen.

De architect ziet een aantal voordelen in glaswol: de houtskeletstructuur is specifiek ontworpen in twee lagen, voorzien op de juiste afmetingen om de glaswol er zo in te stoppen, en niet met de i liggers waar je inderdaad gaat knoeien met glaswol. Hij vindt het nadeel aan vlokken inblazen (althans in de muren vooral, in de vloer komt dat er trouwens sowieso) dat je erg veel gaten moet gaan maken, en je niet zeker bent (ook op lange termijn) dat die vlokken overal perfect zitten. Maw hij heeft een aantal van de opgenoemde nadelen van glaswolplaatsing verholpen, waardoor het zeker een alternatief is.

Blijft voor ons vooral pro-cellulose: ecologischer en betere bescherming tegen warmtedoorslag in de zomer. 

Ik heb de indruk dat de andere forumleden hier heel makkelijk de keuze maken voor cellulose. Wat met de nadelen hiervan, zijn die verwaarloosbaar?

Groetjes,

Tania

afbeelding van Elkipor
25/07/2009 - 23:24

Tania,

Wij zijn ook gestart met het isoleren van een PH in Eeklo en dit in glaswol van isover met een waarde van 0,032 en tussen de flensen hebben we recticel van 2cm gestoken( of 4cm voor dak) en alles gaat vlot, oké er is misschien wel wat meer werk aan maar als je het zelf kan doen is het nog eens zo leuk en ben je er fier over dat je het zelf hebt gedaan.

Als het over een grote hoeveelheid gaat van isolatie laat je mij maar iets weten, ik ken de vertegenwoordigster goed van isover en die geven voor zulke projecten een mooie korting op de totale isolatie.

Je kan gerust eens gaan kijken naar onze site www.quality-design.eu en op de rubriek passiefhuis en dan "foto's"

Er komen morgen een reeks foto's bij van het isoleren. 

groeten Keith

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.