gezocht: warmtewisselaar voor bestaande houtkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

gezocht: warmtewisselaar voor bestaande houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dominique depraeter
16/01/2006 - 21:23

Ik heb een vraagje over energiezuinig wonen:
weten jullie iets over mogelijkheden voor het gebruik van de warmte die door de schouw van de houtkachel verdwijnt, via een warmtewisselaar, voor de verwarming van de boven de woonkamer gelegen badkamer, ipv centrale
verwarming te installeren? Suggesties, tips?

Bedankt!

Dominique

2 Reacties

Reacties

afbeelding van hans-26
16/01/2006 - 21:28

Dominique,

U mag de temperatuur van de uitlaatgassen NOOIT afkoelen, zo maakt u een dioxinefabriek bij u thuis. Het is zo al erg genoeg met al die houtkachels die staan te pruttelen.

Ofwel niet stoken, ofwel op maximum zodat goede verbranding is en optimaal gebruik van uw energiebron (hout)

Hans V.

afbeelding van peter-2
31/01/2006 - 13:45
pv

Dominique

Het antwoord van Hans V, is gebaseerd op de veronderstelling
dat je de kachel zachter wil stoken (met het risico op onvolledige verbranding e.d). Wat jij echter wilt is de warmte die door de schoorsteen verdwijnt optimaal benutten hetgeen alleen maar gunstig is, ook vanuit milieu-oogpunt. Inderdaad koelen de rookafvoergassen dan af, maar dat is na volledige verbranding.
Kijk eens bijvoorbeeld bij:

http://www.tigchelkachels.nl/

Het is overigens zeer discutabel of het (goed) verbranden van hout zo ongunstig is uit milieuoogpunt, zeker als men niet alleen naar emissie kijkt. Dioxine heeft hier niets mee te maken!

Peter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.