Gevelsteen vervangen door houtskelet wand

Hallo iedereen. Tegen onze halfopen woning uit 1949 stond tot voor kort een erg old school afdak met golfplaten. Deze hebben we weggehaald omdat de golfplaten over de jaren erg vuil waren geworden, en het afdak daardoor erg veel licht wegnam.

De gevel an sich was al niet in al te beste staat: afbrokkelend voegwerk, verfplekken, kapotte stenen, boorgaten in voegen en stenen, en een gecementeerde gevelplint met veel scheuren en afbladderende verf. Het weghalen van de balkdragers en de loden slab heeft de gevel geen deugd gedaan en heeft een paar extra lelijke littekens opgeleverd.

Kortom de gevel is in zijn totaliteit niet in al te beste staat. Naast de esthetiek is er natuurlijk het warmteverlies. Een van de ideeën die ik daarom had, is het weghalen van de gevelsteen, en die te vervangen door een houtskelet wand op bestaande fundering.

Het voordeel daarvan is natuurlijk dat de vrijgekomen ruimte (steen 10 cm en spouw van ong. 9 cm) gevuld kan worden met isolatie. Dat brengt ons al aardig op weg naar moderne standaarden. Een ander voordeel aan HSB is potentieel voor zelfbouw. Alternatief is natuurlijk Isomo met crepi, al dan niet op de bestaande gevelsteen. Heeft niet mijn voorkeur, aangezien we een redelijk smal perceel hebben, telt elke centimeter, en van de materialen zelf word ik ook niet heel erg warm.

Ik leg de vraag in ieder geval ook wel eens voor aan een HSB specialist, maar is zoiets überhaupt mogelijk/haalbaar? Heeft iemand ervaringen met een gelijkaardig project? Wat zijn de aandachtspunten?

Reacties

Een houten gevelafwerking heeft best wat details om rekening mee te houden. Ooit was er een goed document van het oude wtcb

.. en ik vond het terug..

https://irp-cdn.multiscreensite.com/b168d491/files/uploaded/TV-243_Plaa…

Veel leesplezier.   Ik ga beweren dat je in 1 keer de 90 pagina's zult uitlezen.

In jouw geval met vervangen van de buitensteen; kijk goed uit bij de ramen; eventueel rusten die op de buitengevel.  Dat zou niet mogen, maar je weet nooit. 

Andere aandachtspunten zijn de aanzet (plintje in steen of bv trespa of...).  

In onze verbouwing is de bijbouw traditioneel metswerk met een houten gevel constructie er tegen aan.  Een deel van de oude woning is ook met de houtconstructie ingepakt.  

Je hebt op zich geen hsb kennis nodig; een goede timmerman heb je nodig. (Waar hsb vooral over stabiliteit gaat; dat deel met dergelijke gevel is niet relevant). 

Stuur even een persoonlijk berichtje; dan stuur ik wat foto's van onze verbouwing. Misschien geven ze wat inspiratie... 

En persoonlijk denk ik dat dit de betere oplossing is naar isoleren (oude gevelsteen weg en isoleren...).