gevelsteen veranderen | Ecobouwers.be

U bent hier

gevelsteen veranderen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van red
23/09/2011 - 10:08
red

Hoi

We hebben een huis van '66 gekocht.
We vinden de gevelsteen niet zo heel mooi en er zit ook geen isolatie in de muur, wel een luchtspouw van 6cm. Daarom overwegen we dus om de gevelsteen af te breken, dan isolatie te plaatsen en uiteindelijk een nieuwe gevelsteen.

Nu is mijn vraag, moeten deze werken gebeuren met een architect onder de arm? (We kunnen deze werken volledig zelf uitvoeren)
En moet dit aangegeven worden via een bouwaanvraag, of kan dit enkel met een bouwmelding?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
23/09/2011 - 11:24

vermits je het algemene uitzicht van het huis gaat veranderen moet je een bouwaanvraag doen.... de gemeente kan uiteraard beslissen dat de gevelsteen (of bv. bepleistering) niet past in het algemene straatbeeld blablabla en bijgevolg weigeren.

 

Als je in principe niets buitenissig kiest van baksteen zal er wel geen probleem zijn voor de aanvraag. Misschien dat een bouwmelding ook kan maar informeer je sowieso eerst bij de gemeente.

 

Of je nu ook voor die aanvraag een architect moet hebben, kan ik je nu niet zeggen.

 

Als je eens goed aan het rekenen gaat.... kan je misschien beter gaan voor veel dikkere isolatie met steenstrips ipv max. 5cm isolatie + baksteen.

Dan kan je gaan voor 14cm isolatie + 2cm steenstrip .... dat zal veel beter zijn voor vermindering van je energieverbruik... ook al zou je nu iets meer moeten betalen.

Er zijn van die isolatieplaaten die je zelf kan plaatsen en waar je ook zelf de steenstrips op kan plaatsen. Dan kost het je enkel het materiaal.

Er zijn ook isolatieplaten met de steenstrips eral op maar die moet je in principe door een aannemer laten zetten om de fabrikanten daarvan vinden dat ze moeilijker netjes te plaatsen zijn.

 

 

 

afbeelding van robin demey
25/09/2011 - 01:21

Lees daarvoor aub eens de documentatie: www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/docs/brochure_vergunningen_w.pdf

Heel eenvoudig hoor: je bent vergunningsplichtig, want het gaat om de VOORgevel.

Geen architect nodig, want constructief wordt er niet geraakt aan de woning.

Er dient dus een beperkte bouwaanvraag ingediend te worden. Deze kun je zelf opmaken, of door een architect/tekenaar.

afbeelding van red
26/09/2011 - 10:30
red

@ Kris, bedankt voor de tip voor de strips! Dit gaan we zeker is verder bekijken. Binnenkort is het BISbeurs, dus daar is een kijkje gaan nemen, zullen wel zeker standhouders staan.
 

afbeelding van red
26/09/2011 - 10:31
red

@ Robin, bedankt voor de link, staat inderdaad goede informatie vermeld. Zelf ben ik tekenaar, dus het uittekenen zou geen probleem mogen zijn :-)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.