gereedschap voor woning zelf te bouwen... investering die moet renderen.. | Ecobouwers.be

U bent hier

gereedschap voor woning zelf te bouwen... investering die moet renderen..

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van cumulus_libre
07/02/2011 - 16:01

hallo,

dit jaar zal ik heel wat zelfbouwen, ik ga heel wat materiaal nodig hebben, gereedschap om duidelijker te zijn uit ervaring weet ik dat je dan twee zaken kunt doen, naar de brico hollen en een maand later sta je er al terug als je dat materiaal intensief gebruikt, of 45° is in feite 46,3° enz..
om die problemen te vermijden wil ik goed / semiprofessioneel materiaal aanschaffen.
Hoofdzakelijk voor houtbewerking, ik had gedacht aan :

1, accu boormachine / schroevendraaier :
2, tafelzaag :
3, basis slijper voor metaal te slijpen : bv staal voor staalnetten: grondplaat/funderingen
4, Bouwlaser
5, bouwtacker : vermoedelijk pneumatisch
6, werkbankslijp en wetmachine
7. Verder ben ik nog op zoek naar heel wat accesoires voor mijn router, maar even goed voor mijn boormachine/ tafelzaag bladen enz..
Gatzagenset voor hout
Setje schroefbits
Houtborenset

en nog een paar dingen die ik nu vergeet..
een heleboel dus, de verkoper waar ik koop zal gelukkig zijn, maar ik zelf moet ook gelukkig zijn ,
ik had gedacht aan merken zoals : De Walt / Festtools / Bosch ('blauw") ...

wat is jullie mening naar prijs/kwaliteit toe ?
en zo ecologisch mogelijk uiteraard , want anders zit ik op het verkeerde forum te posten ;-)

we bouwen in de vlaamse ardennen , rond ninove/geraardsbergen, mensen ervaring met goede shops ginds?

groetjes
C_L

7 Reacties

Reacties

afbeelding van gommer
07/02/2011 - 16:27

De beste raad die ik kan geven (en ik heb al heel wat houtbewerkingsmachines in mijn bezit, met een gelijkaardige filosofie dan de uwe): Ga ze bekijken, betasten. Voel en ervaar hoe gemakkellijk/moeilijk ze in te stellen zijn, hoe zwaar ze zijn. Denk goed na over de toepassingen die je ervan verwacht, dat bepaald de werksnelheid, dikte, breedte, soort van hout of metaal die je er mee kan bewerken (mijn zeer goede cirkelzaag is bijvoorbeeld perfect voor plaatmateriaal; maar ongeschikt voor hardhouten balken). Kijk ook goed naar prijs en beschikbaarheid van accessoires. Bij snoerloos gereedschap: zorg van bij aanvang voor voldoende accu's, minstens 2, bij voorkeur 3 want die dingen zijn anders altijd leeg als je ze nodig hebt). Maak ook niet de vergissing die ik maakte: geen combinatietoestellen (ik heb een afkortzaag met bovenwerkblad: dit is totaal onbruikbaar en ik had beter een lichtere en goedkopere afkortzaag gekocht zonder bovenwerkblad).

 

Een heel erg persoonlijke mening: De Walt is overroepen (goede marketing maar ik vindt dat ze prutsdingen maken, misschien met uitzondering van cirkelzagen). Festtool is subliem maar peperduur. Al de rest zit er tussen met z'n voor en nadelen: Metabo, Bosch blauw, Makita, Hitachi, Felisatti en waarschijnlijk nog een hele reeks die ik vergat.

 

Mvg, Marc

afbeelding van HVH
07/02/2011 - 19:40
HVH

 Zelf heb ik positieve ervaringen met Metabo, maar er zullen ook andere merken zijn die voldoen.

Het is wel een feit : beter iets meer 1 keer betalen i.p.v. vele keren een klein bedrag.

Voor een winkel in de buurt : dicht bij de kerk van Tollembeek is er een klein maar goed winkeltje : de keuze is niet riant, maar er zit dan ook geen brol tussen.

afbeelding van PatrickM
08/02/2011 - 09:03

Cumulus,

Zonder betweterig te willen zijn, maar voor je puntje 3, ik denk dat je beter af bent met een goede betonstaalschaar (groot genoeg voor het staal dat je moet knippen).

4. is een duur speeltje maar waar je heel veel plezier zult aan beleven en veel tijd mee zal winnen.

Veel succes !

afbeelding van cumulus_libre
08/02/2011 - 11:15

 @patrickM

volledig eens, die laser ga ik moeten kopen, is een investering, maar ik verwacht er veel plezier aan te hebben, en vooral tijdswinst, waar is de tijd dat we een buisje met water opvulden ;-)

 

afbeelding van Nils D
08/02/2011 - 22:19

Doen! Die krijg je trouwens terug verkocht aan quasi de nieuwprijs. Onder de 600€ zijn er enkel Chinezen op de markt.

afbeelding van HVH
08/02/2011 - 21:39
HVH

 En toch heb ik geen laser gekocht : 

Met geduld (en 2 personen) zijt ge preciezer af met een pasdarm.

afbeelding van MET architectuur
09/02/2011 - 08:43

als architect eis ik steeds een pasdarm op de werf, ik heb al veel dinges gezien die loodrecht of horizontaal moesten zijn met de laser.... de foutmarge op goedkope lasers is dan ook behoorlijk groot, ze zijn niet goed leesbaar in vol daglicht, ze worden niet volledig correct gebruikt..... wil ik maar zeggen, de laser is meer dan handig, maar een pasdarm en kwaliteit lange waterpas zijn nog meer onontbeerlijk, en een tip, de belangrijkste passen moet je zeker met de pasdarm nachecken!

merk machines, in jouw geval zou ik voor metabo gaan, is niet het allerbeste, maar ik zie bij de meeste aannemers metabo verschijnen voor de machines die ze niet dagdagelijks-jaar-in-jaar-uit gebruiken, prijs-kwaliteit zijn die daar meest tevreden over voor dat specifiek gebruik.

succes, Joost

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.