Geluidsisolatie bestaande spouwmuur | Ecobouwers.be

U bent hier

Geluidsisolatie bestaande spouwmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van frederic-6
25/01/2006 - 14:21

Beste allen,

op dit forum heb al vele vragen gezien rond isolatie van bestaande spouwmuren. Heel recent hebben we echter onze nieuwbouw rijwoning betrokken, en ondervinden dat de geluidsisolatie beneden alle peil is (burengeluid). Daarom overweeg ik om de spouwmuur grenzend aan onze buren akoestisch te laten isoleren, 2 volle verdiepingen hoog.

Gezien de situatie: 17,5cm Ytong cellenbeton (muur buren) + 3cm luchtspouw + 17,5cm Ytong, wat raden jullie aan? Inblazen Isofloc, vermiculiet, kurkkorrels, SLS20? I

s dit ook in de praktijk haalbaar? Rond vochtproblemen maak ik me niet zo'n zorgen, aangezien de gemene muur niet grenst aan het buitenblad, of zie ik dit verkeerd?

6 Reacties

Reacties

afbeelding van bruno-3
25/01/2006 - 17:25

Frederic,

Als beide muren verbonden zijn met elkaar door bv spouwhaken, gezamelijke fundering, betonplaat of welfsels, ... kortom alle brugvormingen tussen beide muren; dan zal het vullen van deze spouw weinig uithalen om de geluidsoverlast te verminderen.
Dit is trouwens één van de reden waarom ik de muur van mijn gebuur niet overneem en zelf een muur optrek met eigen losstaande fundering.

Bruno

afbeelding van frederic-6
26/01/2006 - 08:31

Bruno,

In principe is onze woning volledig losgekoppeld (dus geen verbinding tussen beide muren, funderingen, enz). Zou het opvullen van de spouwmuur dan iets uithalen?

afbeelding van leo-6
26/01/2006 - 09:39
leo

Bruno,

De fundering van een gemene muur loopt toch meestal een stuk door op jouw grond. Hoe kan je hier dan een aparte fundering voor voorzien? Of breek je het stuk fundering weg dat in de weg zit?
Als je de muur niet overneemt heb je dan geen last met de gebuur?
Wij zullen een soortgelijke situatie hebben, gebuur heeft 2x14cm gezet en wij gaan HSB bouwen, dus van die muur blijven wij af. Maar wij gaan wel dieper bouwen 18m ipv 12m.
Wil dat dan zeggen dat ik die 2x14cm ook moet doortrekken of enkel die 14cm die op onze grond staat?

Frederic,

Ik vrees ervoor of je nog echt adequate maatregelen gaat kunnen nemen, die je geen fortuin gaan kosten tenminste.

Mvg
Leo

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
26/01/2006 - 13:01
Tom

let op Leo, van het moment dat je het deel muur dat op jouw perceel staat gaat doortrekken dan gaat dit aanzien worden als 'het gebruiken' van de gemene muur en da zal je hem moeten overnemen.

en frederik, ja, het opvullen van de spouw gaat helpen...

afbeelding van bruno-3
26/01/2006 - 13:04

Frederic,

Als de scheidingsmuur daadwerkelijk volledig van elkaar staan, zonder contact tussen de twee, verbaast het me ten zeerste dat je zoveel last hebt van contactgeluiden. Ik vermoed dat er heel wat (misschien kleine) verbindingen tussen beide muren zijn.

Leo,

Mijn situatie is gelijkaardig als bij jou, maar ik bouw met silikaatsteen ipv hsb. Mijn gebuur die 9 meter diep bouwde, heeft een 2x15cm boerkes als scheidingsmuur, waarvan dus 1x15 op mijn perceel. Ik heb mijn fundering er gewoon naast gezet, gescheiden van zijn fundering dmv een isolatieplaatje. Op mijn eigen fundering zal ik dan mijn silikaatsteen verlijmen tot onder dak. Ik verlies dus wel een beetje woonruimte, maar dat heb ik voor over.
Zijn muur heb ik niet overgenomen. Dit moet niet indien je er dan ook volledig los van bouwt. (ik mag er dus geen nagel inkloppen!) In't begin gaf dit wel enig probleem aangezien hij niet wist dat overnemen van een scheidingsmuur niet verplicht is. Toen hij dat wist is alles heeft hij er zich sportief bij neergelegd. Helemaal geen probleem meer met hem!
Zelf bou ik niet tot op 9m, maar tot op 17m diepte. Het deel dat ik verder bouw ben ik verplicht om een scheidingsmuur verder op te trekken. Maw 1x14 op zijn perceel. Ik ben met mijn gebuur overeengekomen dat ik dit stuk ipv 1x14 snelbouw 1x9cm van zijn gevelsteen zet. De situatie bij mij is dat ik die niet op de perceelsgrens ga zetten, maar aansluiten aan zijn muur waardoor ik die 1x9cm gevelsteen 9cm verder op zijn perceel kan zetten. hierdoor krijg ik een enorme spouw die ik volledig ga vullen met isolatie.
De situatie is dus als volgt:

tot op 9m: 15cm silikaatsteen - 5cm isolatie - 15cm boeren - PERCEELSGRENS - 15cm boeren

van 9m tot 17m: 15cm silikaatsteen - 20cm isolatie - PERCEELSGRENS - 9cm isolatie - 9cm gevelsteen

Bruno

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
26/01/2006 - 13:04
Tom

Als beide muren verbonden zijn met elkaar door bv spouwhaken, gezamelijke fundering, betonplaat of welfsels, ... kortom alle brugvormingen tussen beide muren; dan zal het vullen van deze spouw weinig uithalen om de geluidsoverlast te verminderen.

niet helemaal correct: de brugvorming gaat hoofdzakelijk problemen geven naar contactgeluid toe en normaal gezien geen problemen naar gewoon geluidsoverlast.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.