Gaswandketel optimaal instellen. | Ecobouwers.be

U bent hier

Gaswandketel optimaal instellen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van luc-42
30/12/2007 - 21:29

Zoals velen heb ik ook mijn mazoutverwarming buitengesmeten en een nieuwe installatie laten plaatsen.Bij ons is het de condenseende gaswandketel Logamax plus GB142-45 van Buderus geworden voor twee verwarmingskringen (radiatoren en vloer). Er zijn twee pompgroepen geplaatst waarvan één met modulerende pomp. Als bedieningseenheid is de RC35 geplaatst en de RC20 voor de regeling van de vloerverwarming. Alle radiatoren zijn uitgerust met thermostatische kranen. De RC35 is weersafhankelijk ingesteld (buitenvoeler) en de RC20 is kamertemperatuur afhankelijk ingesteld. We stellen vast dat de RC35 vlot 2 graden hoger weergeeft dan zijn instelling (pomp voor radiatoren blijft duchtig doordraaien ongeacht de warmtevraag.)Wat de vloerverwarming betreft, hier hebben w de voeler uit de fitting gehaald van het pompelement. (zie tekening.) Rede was dat de modulerende pomp bijna altijd gesloten stond en de vloerverwarming niet op temperatuur kwam. De instalateur heeft de voeler nu tegen de vertreklijn geplaatst en nu wordt mijn vloer warm. Ik merk dat de vertrektemp voor de vloer nu ong 40à44° is, mijn radiatoren worden ongeveer met dezelfde temp gevoed. De brander geeft een temperatuur aan tussen 40 en 60°.
Is het normaal dat de pompen blijven doordraaien nadat de ingestelde temperatuur bereikt is?
Is het normaal dat de voeler uit zijn fitting moet gehaald worden om mijn vloer te verwarmen?
Hoe weet ik wanneer mijn installatie zo perfect mogelijk is afgesteld en ik van een optimale condensatie kan genieten?

vriendelijk dank voor enige verklarende uitleg.

Luc

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/12/2007 - 22:47
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bij het gebruik van deze enkele bedenkingen. Je hebt 2 kringen dan staat bv de RC35 in de living waar de vloerverwarming is en de tweede RC20 in een referenie ruimte voor de radiatoren. De voeler voor de vloerverwarming moet de temperatuur meten van de watervetrek temperatuur van de vloerverwarming. En moet dus zodanig geplaatst worden dat deze goed kan meten.
De weersafhankelijke regelaar regelt dan de temperatuur van het water. Als men echter geen referentie ruimte voor de radiatoren circuit heeft hoeft men ook geen RC20 te plaatsen dan wordt voor dit circuit de watertemperatuur geregelt door de buitentemperatuur en d instelling van de stookcurve. Ook moet men erop letten dat de thermostaten op ruimtecompensatie werking ingesteld staan anders houden deze geen rekening met de temperatuursverschil tussen de gewenste en werkelijke ruimte temperatuur.
Ten tweede dat de pompen blijven draaien is normaal men regelt de temperatuur van het water bij om de ruimtetemperatuur te wijzigen en niet door de pomp aan/ uit te schakelen.Op vloerverwarming plaatst men geen elektronische pomp daar de drukval als het debiet niet wijzigt daar de circuits niet open en dicht worden gedraait zoals bij radiatoren veel meer het geval is.
Wel erop letten dat men de stookcurves goed heeft ingesteld. Bij nieuwe installatie kan het nodig zijn dat men deze moet bijstellen.

afbeelding van luc-42
31/12/2007 - 13:26
Luc

bedankt voor uw reactie.

Even ter verduidelijking.
De keuken is voor ons de referentieplaats voor de radiatoren waar ook de RC 35 hangt. In de Living hangt de RC 20 die de vloerverwarming regelt.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.