gasverbruik | Ecobouwers.be

U bent hier

gasverbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ilse-9
27/12/2005 - 13:57

Wij wonen nu 6 maanden in onze nieuwbouw en gebruiken vv als hoofdverwarming.Enkel op de badkamer hebben we nog een radiator bijgeplaatst.
In totaal ligt er 125 m2 vv en wordt er 320 m3 constant verwarmd op 23°C.
Op de slaapkamers staat er geen verwarming op.
Onze ketel is een Elco-Klockner Euron HSG30 met een aparte boiler van 150l en een WAR.
Van Juli tot nu hebben we 1130 m3 gas verbruikt maar alleen deze maand al 520 m3 en dit lijkt me toch wel heel veel.
Vorige maand hebben ze wel de stooklijn iets hoger gezet en de pomp van de vv 1 stand hoger,zou dit hier mee te maken hebben.
Volgende week krijgen we een zwaardere pomp van de installateur omdat deze al op stand 3 staat.

16 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
27/12/2005 - 16:32

verbruik is hoog door hoge temp, 21 °C zal ongeveer 15% lager stookkosten teweegbrengen.

meer isolatie zal verbruik nog meer naar beneden halen.

mag ik vragen waarom zwaarder pomp ?

Stefan

afbeelding van ilse-9
27/12/2005 - 16:42

Zwaarder pomp omdat de badkamer boven ligt en de pomp te licht is om hier de vv op de gewenste temp. te krijgen.
In november ook constant 23 °C en toen maar 248 m3 verbruikt.

afbeelding van arthur-1
27/12/2005 - 17:27

Graaddagen
- augustus: 18
- september: 37
- oktober: 80
- november: 302
- december: tot hiertoe ongeveer 400

Het verbruik in december lijkt wel hoog ten opzichte van november; daarentegen heb je 360 m3 verbruikt voor oktober, september en augustus, wat naar verhouding met de graaddagen in vergelijking met november ook veel is.

Ik heb een vermoeden dat nog een en ander aan de installatie dient ingeregeld - al vind ik het maar bedenkelijk dat de installateur een zwaardere circulator moet steken om "omdat de badkamer boven ligt en de pomp te licht is ..." - lijkt mij zeer nattevingertechniek en geen berekening. Heeft de brave man de installatie wel degelijk hydraulisch ingeregeld, en heeft hij gescheiden kringen voorzien voor radiatoren en vloerverwarming? Overigens lijkt mij 23°C ook hoog voor een VV.

afbeelding van dirk-3
27/12/2005 - 20:39

hallo is jullie nieuwbouw woning reeds gevoegd?
het is wel een zeer grote woning, ik verwarm mijn woning ook met vloerverwarming op gas oppervlakte keuken + living ongeveer 71m² binnentemp op 24° en verbruik op jaarbasis 2800m³gas mijn woning was nog niet gevoegd.
verbruik dit jaar 18/4 tot vandaag 27/12 1318m³ woning is nu gevoegd.
mijn gebuur ongeveer zelfde woning verwarming met radiators verbruikt jaarlijks 1800m³gas.
zetten jullie de vloerverwarming s'nachts af?
groetjes

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/12/2005 - 09:14
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Arthur ,

een zwaardere pomp die men nodig heeft is niet omwille dat de badkamer boven ligt.

Maar omwille dat de circulatiepomp het benodigde debiet niet kan leveren omdat hij de leidingsweerstand van de kring niet kan overwinnen.

Bij een vloerverwarming moet men ook de pomp dimensioneren naargelang de kring met de grootste weerstand (is de weerstand die moet overwonnen worden)en het nodige debiet van het systeem. Zo kan het zijn dat je een zware pomp moet hebben omwille dat de weerstand hoog is en het debiet normaal. De keuze van de pomp kan je bepalen met de pompkarakteristieken.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/12/2005 - 09:26
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ilse,

Als je maar één radiator hebt die van de badkamer dan zou men deze op de vloerverwarming temperatuur moeten laten werken. (Dimensionering van de radiator doen voor lage temperatuur).

Door enkel met vloerverwarming temperatuur te werken heeft men het voordeel dat een condensatie ketel constant een hoog rendament heeft.

Heeft men echter 2 temperatuur circuits voorzien (1 vloerverwarming, 1 radiators) is het rendament lager omwille dat bij het radiator circuit een hogere temperatuur nastreeft.
Om een juiste iterpretatie te kunnen doen zouden we eigenlijk je installatie moeten kennen (1 of 2 verwarmings circuits) alook welke war er wordt gebruikt en wat de ingestelde parameters zijn. Hieruit kunnen we meer afleiden als hier iets fout loopt. Wat omwille van je te kleine circulatie pomp kan het zijn dat de vloerverwarming op een hogere temperatuur draait dan eigenlijk nodig is wat we hebben een te kort aan debiet.

Om een goede instelling van de vloerverwarming kringen te doen kan men het beste werken met debietmeters . Op elke kring wordt er zo'n debietmeter geplaatst. Hierop kunnen we dan zien hoeveel L/min er door deze kring vloeit. En als deze voldoende is voor het vermogen te leveren van deze kring. Is deze te groot /te laag kan men deze inregelen tot dat zij voldoet.

afbeelding van ilse-9
28/12/2005 - 10:14

Nu hebben we 2 circuits.
Wij hebben in de hal boven en op de slaapkamers ook radiatoren hangen maar die staan niet open.(binnen enkele jaren misschien wel als de kinderen op hun kamer studeren)
Heeft het dan zin om alles op 1 kring te plaatsen.
De war is van is een Trigon QAA73, die je kan bekijken op de site van Elcomat onder handleidingen.
Momenteel is de aanvoertemp. van de vv 40°C.
De vv staat constant op.
Alvast bedankt voor uw reactie.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/12/2005 - 14:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ilse,

door dat je meer dan de radiator in de badkamer hebt, is het bij u evident dat je alles op 1 circuit plaatst. Daardat je dan verondersteld ,dat je de radiatoren op lage temperatuur gaat dimensioneren (ze worden dan ongeveer 3x groter).

En oorzaak van hoger gebruik is mede veroorzaakt doordat de vloerverwarming maar 40°c nodig heeft, maar de ketel nu op een hoger streeftemperatuur staat bv 60 a 65. De hogere temperatuur zorgt ernu voor dat het rendament bij een condensatieketel verkleint, als ook om zichzelf op temperatuur te houden veel meer enegie kost. Hoe kouder buiten hoe hoger de streefwaarde van de ketel hoe erger het effect is.
Uit ervaring wten we dat als een gasketel op temperatuur wordt gehouden hij extra verbruikt. Daarom raden wij ook steeds aan om overal lage temperatuur verwarming toe te passen dus overal vloer/wand verwarming.

afbeelding van ilse-9
28/12/2005 - 15:02

De radiator verwarmt enkel 'smorgens tussen 8 en 9 en's avonds tussen 17 en 19 u. Is de streeftemperatuur v.d. ketel buiten die uren ook zo hoog.
Op onze thermostaat kan ik aflezen brandermodulatie 71%.

afbeelding van stefan-14
28/12/2005 - 17:12

Dirk,

voegen is zeker belangrijk.

onlangs las ik dat ook verven (of behangen) van buitenmuren aan binnenzijde ook een enorm verschil maakte, van ongeveer 10 naar 2 voor een blowerdoortest.

iemand ervaring mee ? minder stoken na verfwerk ???

Stefan

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/12/2005 - 17:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ilse,

kijk op de ketel hoe hoog zijn watertemperatuur nu is in verlaagd regime.Dan heb je een indicatie hoe hoog deze is.

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/12/2005 - 17:33
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wat ook de stookkosten beinvloed, staan de binnendeuren al, zijn de buitenmuren gevoegd.

afbeelding van marcelvm
28/12/2005 - 17:58

er bestaat verf ;duits; als men daar de kamer meeverft is de temperatuur aan de grond zo goed als gelijk als aan het plafond, wat zou willen zeggen dat men een twee graden minder zou kunnen stoken
heb er infarood fotos van gezien, van kamers waar alleen het plafont gedaan was een ander de halve kamer en een hele kamer
was wekelijk een heel verschil
men heeft een kamer gedaan bij mijn schoonzoon van een motel als proef maar heb er nog geen resultaat van daar de schilder in faling is, niet het bedrijf die de verf leverd die hebben trouwens de foto laten zien
heb er dokumentatie van liggen maar moet het opzoeken
maar ik ga beslist de test doen met thermometers want ik hou wel van praktijk toestanden die liegen natuurlijk niet

afbeelding van marcelvm
28/12/2005 - 18:03

sory dokumentatie lag voor de hand,hun website is:www.bioni.de
kent iemand die verf

afbeelding van karelw
29/12/2005 - 20:42

Voor diegenen die liever nederlands lezen:
http://www.bionishield.nl/

afbeelding van marcelvm
30/12/2005 - 18:52

sory ik had hier nederlandstalige dokumentatie , en er stond alleen de duitse site op
ik weet dat het wel speciale verf is zeker voor gevels heb het gezien bij mijn schoonzoon had wel 30 lekken aan het teras van heet motel,zelfs teras helemmal terug waterdicht gemaakt niets gekort,en het was toch water dat van boven kwam vroeger schilderde wij zelf altijd dat gebouw
nu was hij in contact gekomen met de duitse fabrikant van die verf,die hem uitlegde wat voor soort verf het was, ik was er helemaal niet gerust en ook omdat het nogal prijzig was
zij hebben het gebouw dan toch geschildert en geen enkele lek meer,het andere gebouw word steeds groen maar die verf niet
maar die kamer die zij als proef geschidert hebben voor de warmte,moet ik zelf toch controleren voor ik durf zeggen of dat echt resultaat geeft,maar ik zou denken van wel anders gaat hij toch niet door de aannemer een ganse kamer gratis schilderen
als ik ooit de proef gedaan heb laat ik het hier zeker weten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.