gascondens.ketel + gewone thermostaat:rendement? | Ecobouwers.be

U bent hier

gascondens.ketel + gewone thermostaat:rendement?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tom-9
10/11/2006 - 09:01

Hallo,
Wij hebben thuis een buderus GB-112 gaswandcondensatieketel.
Kan er iemand het verschil in rendement zeggen indien wij een modulerende thermostaat van Buderus installeren of een doorsnee aan/uit thermostaat.
De reden van deze vraag is dat wij thuis een domoticasysteem hebben (met thermostaat en aan/uit contacten) en liever dit integreren. Dit heeft als voordeel dat wij remote de verwarming kunnen afzetten of opzetten.
Nog een extra voordeel: geen bijkomende investering in een thermostaat meer nodig.
Groetjes,
Tom

6 Reacties

Reacties

afbeelding van ben schoormans
10/11/2006 - 21:50

Hallo Tom
Het verschil zit hem in de wijze hoe doe thermostaat reageerd op een temp. verhoging of verlaging in de woonkamer.
Bij de aan uit thermostaat: brand de ketel vollast afhankelijk van de ingestelde ketelthemperatuur tot de gewenste temp. in de woonkamer bereikt is en gaat dan uit.
Het modulerend effect van de ketel word zo grotendeels teniet gedaan.Hij moduleerd alleen op de keteltemperatuur.

Bij de modulerende thermostaat van de ketel vind de regeling als volgt plaats:
De termostaat start de ketel en "kijkt" in de woonkamer wat er met de temp. gebeurt. loopt deze snel omhoog dan zal de ketel minder hard gaan branden.
Loopt deze niet omhoog of maar traag zal de ketel harder gaan branden.
Is de temp. in de kamer bereikt dan zal de ketel maar nog heel laag branden om de temp. exact op de ingestellde waarde te houden.
Deze regeling heeft als voordeel dat het comfor omhoog gaat in de kamer omdat de radiatoren niet heet worden en dan weer afkoelen maar gelijdellijk op temperatuur komen en dan ook blijven.
Het rendement van de ketel gaat ook omhoog omdat deze langere tijd onder de 55 Graden ketelwatertemp. blijft en zo in het condensatie bereik blijft. de verliezen tijdens stilstand zijn ook kleiner en zo zijn er nog wat kleinere verliezen omdat de gemiddelde ketel temp. lager is.

Nu je demotica

je kunt de bij de ketel behorende thermostaat gewoon op de ketel aansluiten en bij de fabricant navragen of er op de thermostaat een overbrugings contact zit wat je eventueel met de dimotika kunt sturen om de ketel uit de nachtverlaging te halen of er in te brengen.

Gr ben

afbeelding van chathanky
10/11/2006 - 23:23

Een modulerende ketel moduleerd ook met een aan uit termostaat.

De regeling doet dit op de cv water temperatuur. een wereld van verschil in rendement zal dit niet geven.

afbeelding van ben schoormans
12/11/2006 - 21:31

Klopt chathanki

Het moduleren van de ketel gebeurt dan op de max ingestelde keteltemperutuur en die zal de meeste tijd van het jaar hoger liggen dan wanneer de ketel op kamertemperatuur moduleerd.

Grote verschillen in gebruik zal dat zeker niet geven
Echter het comfort zoals eerder beschreven zal ook toenemen naar mate je een gelijkblijvende temperauur op de radiatoren hebt ipv heet koud heet enz.

Gr ben

afbeelding van chathanky
12/11/2006 - 21:58

Niet alleen de ketel temperatuur werkt de modulatie, ook het temperatuursverschil van aanvoer en retour wordt gemoduleerd. Als je termostaatkranen hebt zal de delta T toe nemen als deze beginnen te knijpen. de ketel zal dan terug moduleren. Ook als de aanvoer en retour naar elkaar toe komen moduleerd de ketel terug.

De ketel regeling probeert een delta t van 20 graden aan te houden. bij weinig vraag wordt de ingestelde keteltemperatuur meestal niet gehaalt bij de wat wamere dagen.

Een modulerende termostaat is wel in staat sneller op veranderingen te reageren dan op een aan/uit termostaat op de cv temperatuur.

afbeelding van tom-9
13/11/2006 - 08:08
Tom

Aan beiden: dank voor jullie waardevolle reactie!
Nog enkele vragen:
Het toestel dat wij hebben staan, is een Buderus GB-112.
In hoeverre hebben jullie hier ervaring mee?
Is het bijgevolg raadzaam dat ik de radiator-water-temperatuur manueel instel op max 55°C? (Ik heb geen idee op hoeveel ze staan, maar weet zeker dat de radiatoren overgedimensioneerd werden opdat de watertemp niet te hoog zou moeten zijn, wschlijk omwille van de condenserende regeling te kunnen gebruiken.)
Heeft er iemand een idee wat het rendementsverschil is, nu we weten dat de ketel zelf moduleert indien er een aan/uit thermostaat voor de sturig zorgt?
Groetjes,
Tom

afbeelding van willem-3
01/02/2007 - 16:48

Hoi,

Tom heb jij de GB112 met een intern 25 liter boilerke?
Welke prijs?

Chathanky, klopt mijn volgende redenering?
Als je de maximum keteltemperatuur op max. 50 zou zetten de ketel zijn vermogen mindert naargelang de supply- en retourtemperatuur dichter bij elkaar komen.
Zet je het op 60 warmt het vlugger op met een lager rendement. Klopt dit alles?
Ik heb geen thermostatische kranen, mijn aan/uit thermostaat hangt in de living, radiators volledig open in de living, keuken en badkamer geknepen wegens te groot.
Is er een verschil in rendement of enkel comfort als ik thermostatische laat plaatsen?

Groeten Wil.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.